Сабрање у Трговишту

Сабрање у Трговишту
Сабрање у Трговишту
Сабрање у Трговишту
Сабрање у Трговишту

У пету недељу Васкршњег поста (глувну), 29. марта 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Николаја у Трговишту, уз саслужење в.д. архијерејског намесника прешевског јереја Миће Зеленовића, протонамесника Радована Милошевића и ђакона Дејана Величковића.

Евхаристијско сабрање употпунило је присуство представника општинских власти, ученика веронауке и благочестивог народа. Многи од сабраних приступили су Светом причешћу.

По завршетку Литургије, у сали Црквене општине Трговиште приређена је трпеза љубави, а након тога Епископ је одржао радни састанак са члановима Црквеноопштинског управног одбора Трговиште, на коме је присуствовао и председник општине Трговиште г. Ненад Крстић. На састанку се разговарало како о духовном напретку верника, тако и о општем друштвено-економском стању становништва ове општине, који од 5000 житеља на територији општине броји преко 70 % старачког становништва. На простору општине Трговиште, после Другог светског рата било је преко 47000 становника, што је скоро десет пута више него данас. Поводом наведеног, а у циљу помоћи материјално угроженом становништву, договорено је покретање заједничких активности социјалних служби општине Трговиште и епархијске Фондације "Свети Прохор Пчињски".

Осим наведене теме, на састанку је разматрано и стање цркава и црквених објеката општине Трговиште, на чијој територији се налази 14 цркава, неколико средњевековних а већина из 19. века. С обзиром на старост објеката, договорено је да се оформи комисија, у чијем саставу би били представници Епархијског управног одбора Православне епархије врањске, Црквеног одбора Трговиште и Скупштине општине Трговиште, која ће после Васкрса обићи црквене објекте, сагледати стање и дати предлоге за заштиту и реконструкцију објеката. У контексту ове теме, разматран је и наставак радова на цркви Успенија Пресвете Богородице у Просечнику.

У наставку дана, Епископ је посетио и храм Преображења Господњег у селу Козји Дол код Трговишта.

Извор: Епархија врањска