Сабрање у Тудоровићима код Светог Стефана

Сабрање у Тудоровићима код Светог Стефана
Сабрање у Тудоровићима код Светог Стефана
Сабрање у Тудоровићима код Светог Стефана
Сабрање у Тудоровићима код Светог Стефана

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 9. маја 2015. године свету архијерејску Литургију у цркви Светог Николаја у Тудоровићима код Светог Стефана. У току свете Литургије митрополит Амфилохије преломио је славски колач који су принијелa дјеца полазници школе вјеронауке који као свог небеског покровитеља славе Светог Василија Острошког.

У литургијској бесједи Високопреосвећени Митрополит г. Амфилохије је казао да без Бога нема ни човјека. -По мјери Божјој се обликује човјек. Зато Господ и каже у Јеванђељу: Будите савршени као што је савршен Отац ваш небески. То је безмјерна мјера људског савршенства. То је прави човјек. Све што се догађа са човјеком била би превара, лаж и обмана да се није Бог открио, јавио и открио правога човјека, по ријечима Његовим: Ко види Мене види и Оца који Ме је послао-рекао је, између осталог митрополит Амфилохије.

Он је додао да је тужно што се ова Европа, која је некад била хришћанска, а и ми заједно са њом, одрекла тог и таквог знања, те мудрости и Истине и те мјере људског напретка и савршенства, вративши се мајмунском поријеклу. -Нема смрти, нема пролазности и ништавила за човјека од тренутка када је Христос васкрсао. Дај Боже да и ови наши савремени учитељи схвате каквом су примитивизму вратили школе, примитивизму који није раван чак ни оној науци у вријеме Платона, који је, ипак, знао да вјерује у Бога као мјеру људскога постојања. А данас, шта је мјера људског напретка, људског савршенства? Вративши се безбожништву, читав систем је био завладао свијетом ради човјека, ради његовог напретка, ради његовог савршенства. И шта се на крају догодило?, запитао се митрополит Амфилохије.

-Све се распало као кула од карата. Није остало ничега до умножене мржње и злочина. Само је у руском народу побијено преко 20 милиона људи у име нацифашизма. Ово што се данас догађа у Европи заснива се на истим оним начелима на којима се заснивао и нацизам, и фашизам и бољшевизам. Братоубилачко коло које је тада покренуто код нас и дан данас проузрокује дубоке диобе у бићу нашег народа. Све што се са савременом Црном Гором догађа је последица тога. Све диобе иду све дубље и дубље управо зато што је нестало хришћанске љубави, што је нестало Христа у односима међу људима, што је нестало помирења и братске слоге међу браћом.-рекао је Виосокопреосвећени Митрополит Црногорско-приморски.

,,Хвала Богу да се у ово наше вријеме враћамо поново Богу и Цркви. Надамо се да ће та свјетлост, та вјера у безмјерни људски напредак и усавршавање, али не на основу људске силе већ на основу Бога живога Који је савршен, поново доћи у школе, не би ли се ослободили свих мракова у које је погружено савремено човјечанство и вратили Ономе који је једини Пут, Истина и Живот-Христу Богу нашем, Којем се поклањамо и Којем служи и ова обновљена Светиња Светог оца нашег Николаја, у којој данас служисмо Богу, говорио је митрополит Амфилохије.

Архиепископ Г. Амфилохије је казао да је оптужен пред законом јер обнавља Острошки манастир. -Ове незналице, које су по партијској линији дошле у Завод за заштиту споменика, односно Управу за ткз. културна добра, кажу да смо њих требали да питамо. Значи, требали смо да чекамо да се сруши Ћивот Светог Василија да би њих задовољили. Нека они нађу стручне људе људе који ће да раде у службама. Ко би био срећнији од нас кад би нам те стручне службе помогле да обновимо, да сачувамо сваки камен, сваки детаљ Светиња које вијековима постоје овдје, а у исто вријеме и да градимо цркве. Црква је живи организам, Светиња. У манастир Острог крећу ових дана на поколоничко путовање вјерници из Грчке, са Свете Горе, из Херцеговине сваке године дође њих преко педесет и стотину пјешке да се поклоне Ћивоту Светог Василија. Не може нико тај живот, те живе душе и живе људе, укалупити у мјере неких који су ту по партијској линији. Она која је на челу те Управе је модни креатор. Лијепо, и нека она планира дивне хаљине, али не може она да планира Ћивот Светог Василија Острошког. Оптужују Цркву, Митрополију, Српску Цркву да девастира културно благо Црне Горе, рекао је митрополит Амфилохије и подсјетио да је у овом веома тешком времену ових двадесет-двадесет пет година у Црној Гори, у наше двије Епархије, обновљено и саграђено преко шест стотина храмова .

-Свједок томе је и овај хам у коме служисмо, храм Светог оца Николаја. А у исто вријеме, нека ми опросте ови, које ја све поштујем, који су на власти, хиљаде предузећа је уништено, разорено. Сва економија ове државе је уништена, сва индустрија је уништена, све је опљачкано. Е па сад, ми смо девастатори! Црква је девастатор а они су, забога, творци нове Црне Горе и новог друштва. Укључују се у Европске заједнице, па је и то мало него хоће да постану шраф у машинерији милитаристичког НАТО пакта. Шта ће бити Црна Гора у томе осим мали шрафић у једној машинерији која данас наставља насиље над свијетом које је започео Наполеон, па наставио Хитлер и други, рекао је архиепископ Амфилохије.

Он је своју бесједу завршио ријчеима да је Христос Богочовјек мјера Божјег савршенства, откривење неизрециве Божанске љубави према овом свијету кроз Његово распеће. -Јагње које узима на Себе гријех свијета је мјера истинског и правог људског савршенства, безмјерна мјера. Будите савршени као што је савршен Отац ваш небески, подсјетио је митрополит Амфилохије на ријечи Светог Јеванђеља.

Високопреосвећени Митрополит г. Амфилохије потом је служио парастос свима пострадалима из овог краја у Другом свјетском рату, поводом 9. маја дана побједе над нацифашизмом.

Извор: Митрополија црногорско-приморска