Сабрање вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке

Сабрање вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке
Сабрање вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке
Сабрање вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке
Сабрање вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке

Вероучитељи који раде у основним и средњим школама на подручју Архиепископије београдско – карловачке окупили су се у суботу, 24. децембра 2011. године, у великој сали Парохијског дома цркве Светога Василија Острошког у београдском насељу Бежанијска Коса.

Овим скупом, који организовао Одбор за верску наставу на чијем је челу Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије, обележен крај првога полугодишта текуће школске године.

Вероучитељима су се обратили чланови Одбора за верску наставу: Епископ Атанасије и професори Православног богословског факултета, протојереји ставрофори Радомир Поповић и Драгомир Сандо. Епископ Атанасије пренео је вероучитељима поздрав и благослов Његове Светости Патријарха Иринеја, подсетивши предаваче верске наставе да су они носиоци просветне моћи и просветне снаге Цркве. Владика им је саопштио да су у протекла четири месеца углавном добро обавили свој посао. Затим су вероучитељима одређени и нови задаци.

Пре овога скупа вероучитељи су присуствовали Светој Архијерејској Литургији у храму Светог Василија Острошког. Уз саслужење више свештеника и појање недавно формираног Хора вероучитеља, служио је Епископ Атанасије. После причешћа беседили су Епископ Атанасије и протојереј-ставрофор Радомир Поповић. У својим беседама они су подсетили вероучитеље на то да треба да буду узорни хришћани, а онда и црквени педагози.

После Литургије вероучитељи су се окупили у сали парохијског дома где су им се обратили чланови Одбора за верску наставу. Епископ Атанасије саопштио је закључак да су вероучитељи углавном добро обавили свој посао, и да се пред њих постављају нови задаци. Свој рад треба још више да усмере према црквама, да успоставе још већу сарадњу са старешинама цркава и парохијским свештенством и да доведу децу у цркве и парохијске домове и да заједно са њима осмишљавају програме. Такву активност могу исказати већ у време предстојећих Божићних празника.

Протојереј ставрофор Радомир Поповић у свом обраћању, поред осталог, упозорио је вероучитеље да се клоне академске теологије, присутне на Западу, која нема функционални, ни практични значај. Подсетио је да су у храмовима, и да Цркву чине, и обични људи и да свима треба дати исти значај.
Поред богословског знања кога неоспорно имају, упозорио је проф. др Драгомир Сандо, вероучитељи морају усавршавати и своја педагошка и дидактичка знања која нуди савремена педагогија и која су прихваћена у школама. Та знања и искуства могу се применити и у настави веронауке.
Као што је и обичај на оваквим скуповима у Парохијском дому Цркве Светога Василија, катихетама је уручена на поклон по једна књига. Овога пута било је то „Евхаристијско богословље“ оца Александра Шмемана, које се недавно појавило у издању „Отачника“.

Ј. Бајић