Сабрање војних свештеника при Оружаним снагама БиХ

Састанак војних свештеника Српске Православне Цркве при Оружаним снагама Бих

Дана 2.октобра 2014. године у 10 часова у Епархијском дому придворног храма Свете Тројице у Бањој Луци одржан је састанак војних свештеника на челу са Епископом бихаћко-петровачким г. Атанасијем, задуженим за војно свештенство у Оружаним снагама БиХ. Након молитве и поздравне ријечи владике Атанасија, једногласно је усвојен следећи предложени дневни ред:

1. Питања обиљежавања празника (Божића, Васкрса, храмовних слава у касарнама),
2. Крсна слава војних свештеника - Свети Варнава Хвостански,
3. Приједлог буџета за 2015. годину,
4. Разно.

Његово Преосвештенство Епсикоп бихаћко-петровачки г. Атанасије упознао се са актуелним проблемима и питањима у вјерској служби од самих свештеника који су, свако посебно, у својим излагањима представили приоритете у рјешавању извјесних проблема у унутар својих локалних јединица.

Разговарано је о захтјеву обиљежавања појединих празника преко логистичких одсјека у војним јединицама. Разматране су и теме пастирског рада међу припадницима ОС БиХ православне вјероисповијести (предавања на теме које су предложене од стране самих војника, евхаристијска сабрања у војним капелама, исповијести и причешћивање војника).

На крају састанка владика Атанасије пожелио је својим свештеницима сретан и од Бога благословен даљи рад у својим јединицама, након чега је послужена трпеза љубави.

јереј  Борислав Ђуричић