САД: Бивша методистичка црква постаће храм Блажене Матроне Московске

  Мајами, 1. септембра 2015. - Парохија Блажене Матроне Московске у Мајамију добила је богослужбени простор – некадашња методистичка црква биће преуређена по канонима Православне Цркве, украшена иконама и снабдевена свим неопходним богослужбеним предметима да би у свему одговарала условима неопходним за молитву православног верника.

Када је данас, 1. септембра, на молебну старешина парохије архимандрит Александар Белја изјавио да су услишене молитве парохијана, многима су срца била пуна радости. „Благодарим свакоме од вас на молитви, на трудовима и жртвовању“, казао је он.

 „Скоро четири године молили смо се у скромном изнајмљеном простору. Господ је овенчао наше молитве и залагања великом радошћу. Сада имамо сопствени храм, који нам ваља преуредити по канонима Православне Цркве, благоукрасити га и испунити молитвама, лепотом и величином православног духа“.

 „Као што видите, при храму је и сала, као и просторије за дечје обданиште, библиотеку и недељну школу. Надам се да ћемо учинити да наш храм буде значајно место руске духовности у Америци.“

У наставку је отац архимандрит провео вернике кроз просторије при храму.

 „Чини нам се да се збило чудо, задивљен је диригент црквеног хора Алесја. Годинама смо певали на богослужењима с таваницом изнад саме главе. Певачима је било напорно. Звук се губио, а певачи се просто гушили! А овде је таква дивна акустика, која ће нам помоћи да разоткријемо лепоту богослужбеног пјенија.“

Површина храма износи 1585 кв. м., па се у цркви може молити до 550 лица, док у сали може сести 200 лица. При храм је дечје обданиште које може примити 60 малишана. Храм ће бити највећи православни храм државе Флориде и спада међу пет највећих православних храмова у САД.

Према приближним оценама, у Мајамију и околини живи између 100 и 200.000 Американаца руског порекла.

Извор: Православие.ру (превод Р. Ракић)