Садад: мали сиријски хришћански град који је одбио да се потчини терору

Стотине хришћанских бораца из целе Сирије придружили су се локалној браћи у већински хришћанском граду Сададу да би спречили да падне у руке терористима „Исламске државе“.

Симбол хришћанског отпора, Садад, који лежи на само 17 километара од стратешког аутопута који повезује престоницу Дамаск и Хомс на западу земље, суочио се са нападом ИД и других џихадистичких бораца од краја октобра 2015. године када су терористи напредовали широм централне Сирије.

Војна команда и чланови локалних милиција потпуно су свесни чињенице да би пад православног хришћанског града сасвим одсекао Дамаск од остатка земље.

Када су борци Ал-Нусра фронта заузели град 2013. године, сиријски хришћани су одлучили да се држе подаље од онога што су видели као сукоб између шиита и сунита. Тек кад су џихадисти опљачкали стари хришћански манастир у Малули, коначно су схватили да веома слична судбина чека и њихову заједницу. Убрзо затим, седам војних муслиманских групација ујединило је снаге у опсади Садада.

Пошто су се џихадисти спремали да заузму град, његови браниоци су одлучили да се боре до краја. И они су се борили све док сиријска војска није стигла и отерала непријатеља.

Са ослобођеним Сададом градски браниоци се окрећу Ал-Карјатеину – још једном хришћанском граду и последњем упоришту терориста у провинцији Хомс.

Екстремисти су отели много локалних талаца и запретили су да ће их убити ако војска одлучи да освоји град. Сви хришћански таоци су сада слободни захваљујући томе што су неки успели да побегну, а други били откупљени.

Након што је турска авијација оборила руски авион Су-24 у новембру, многи у Сададу су се окупили у локалним црквама да се моле за руског пилота Олега Пешкова који је убијен у том неоправданом нападу.

Садад је сада миран град, али трагови недавних борби су присутни свуда на многим кућама на главном градском тргу које су унакажене дубоким оштећењима од рикошета и директне пуцњаве.

Извор: ОСР (превод Информативне службе СПЦ)