Сахрањен архимандрит Гаврило, игуман лепавински

Сахрањен архимандрит Гаврило, игуман лепавински
Сахрањен архимандрит Гаврило, игуман лепавински
Сахрањен архимандрит Гаврило, игуман лепавински
Сахрањен архимандрит Гаврило, игуман лепавински

-У немирним временима отац Гаврило је носио у себи распети мир, тугу због мржње, тугу због зла које једни другима наносимо, али та туга није била без утехе. Утеха је долазила благодаћу Божјом, а он утешен и смирен, привлачио је у лепавинску светињу мноштво људи, подсетио је митрополит Порфирије.

На Васкрсни понедељак у Световаведењском храму манастира Лепавине свету Литургију служио је Преосвећени Епископ пакрачко-славонски г. Јован са Његовим Високопреосвештенством Митрополитом загребачко-љубљанским г. Порфиријем, уз саслужење бројног свештенства, монаштва и вјерног народа. У наставку служено је Васкршње опело новопрестављеном свештеномонаху Гаврилу који се у Господу упокојио на Велику сриједу.

Сабрању се обратио Високопреосвећени Митрополит г. Порфирије бесједом о Васкрсењу Христовом којим је смрт, посљедњи и највећи непријатељ, побјеђена: -Ми верујемо у Христа. Ми верујемо у оно у чему смо учествовали јуче и данас. Ми верујемо у радост победе над смрћу, верујемо у тријумф живота над смрћу у Христу. Све оно што ми нисмо могли и не можемо сами, а за чим чезнемо, можемо јер Господ може - можемо у Христу. Он је тај еликсир живота. Он је заправо носилац бесмртности, носилац вечнога живота, дародавац тог живота и свима нама који верујемо у Њега.

Митрополит је надахнуто говорио о вјери, подвигу и љубави коју је архимандрит Гаврило имао према Христу и Цркви, али и према сваком човјеку без обзира на његову нацију и вјеру: -У тим немирним временима он је носио у себи распети мир, тугу због мржње, тугу због зла које једни другима наносимо, али та туга није била без утехе. Утеха је долазила благодаћу Божјом, а он утешен и смирен, привлачио је овде у ову светињу благодаћу Божјом мноштво људи.

Игуман Гаврило је сахрањен на манастирском гробљу, сјеверно од храма. Испраћен је прослављањем Васкрсења Христовог и радосном пјесмом Васкршњег тропара Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи, и свима у гробовима живот дарова!

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска