Сахрањен бискуп Јозеф Хомајер

У цркви Светог Годехарда у Хилдесхајму (Hildesheim, северна Немачка) сахрањен један од највећих пријатеља Православља и СПЦ у Европи: умировљени бискуп Хилдесхајма др Јозеф Хомајер (Josef Homeyer). На сахрани је у име СПЦ, са Благословом Њ.С. Патријарха српског Г. Иринеја, присуствовао Њ.П. Епископ средњоевропски Г. Константин. Осим Преосвећеног Владике, сахрани је присуствовао и протојереј-ставрофор Милан Пејић, Архијерејски заменик, парох хановерски и председник епархијске Комисије «Црква и друштво», која је редовно сарађивала са бискупом Хомајером и његовом бискупијом.

Бискуп Јозеф Хомајер упокојио се у уторак 30. марта у осамдесетој години живота. Преминуо је неочекивано, након једне операције у хилдесхајмској болници Св. Бернварда.

Као епархијски архијереј Римокатоличке цркве и као председник Комисије бискупских конференција Европске Уније, бискуп Хомајер је несебично подржавао СПЦ. Он и његова бискупија, која обухвата највећи део немачке савезне државе Доња Саксонија (Niedersachsen), помагали су несебично посебно Епархију средњоевропску и Српску православну црквену општину у Хановеру. Бискуп Јозеф Хомајер је често боравио у Србији и одржавао блиске контакте са представницима српског епископата и свештенства. Приликом посете Патријарха Павла Немачкој поводом Великог Освећења храма Св. Саве у Хановеру 1. јуна 2000. године, бискуп Хомајер се сусрео са тадашњим поглаваром СПЦ на светској изложби ЕКСПО 2000 која је управо тога дана била отворена и након тога примио Патријарха српског у бискупској резиденцији у Хилдесхајму. Бискуп Хомајер се 2005. године такође активно заложио код европских политичара за ослобађање Њ.Б. Архиепископа охридског Г. Јована из затвора. Чувени пројекат омладинских сусрета «Темељ мира», инициран од стране бискупа Хомајера, одржаван је више пута на територији бивше Југославије. Бискуп је такође редовно учествовао и на конференцијама «Српски сусрети», које Епархија средњоевропска одржава у сарадњи са Немачком бискупском конференцијом (ДБК) Римокатоличке цркве и Евангеличком црквом Немачке (ЕКД), а уз помоћ Фондације Конрад Аденауер (КАС). Посебно дирљив знак подршке СПЦ и Србима дао је бискуп Хомајер током бомбардовања Србије и Црне Горе 1999. године. Тада је овај пријатељ нашег народа на свакој служби коју је служио по један тас сакупљао за помоћ Србима.

За своје заслуге и подршку СПЦ бискуп Јозеф Хомајер одликован је на предлог Њ.П. Епископа средњоевропског Г. Константина 1. јуна 2004. године Орденом Св. Саве првог степена.

Бискуп др Јозеф Хомајер рођен је 1929. године у селу Харзевинкел (Harsewinkel) у Минстерланду (Münsterland) на западу Немачке. Од 1972. до 1983. године био је генерални секретар Немачке бискупске конференције, а од 1982. до 2004. бискуп Хилдесхајма, бискупије која обухвата већи део северозападне Немачке и важи за римокатоличку дијаспору, с обзиром да у њој доминирају протестанти. Хилдесхајм је до наполеонових ратова био кнежевина под влашћу римокатоличких бискупа.

Од 1993. до 2006. године Хомајер био је председник Комисије бискупских конференција Европске Уније. До краја свога живота бискуп Хомајер се залагао за социјалну правду и људска права. У целој Европи важио је као симбол моралности и хришћанске савести.

У вези са сахраном бискупа Јозефа Хомајера част нам је скренути пажњу на јучерашњи чланак Њ.П. Епископа бачког Г. Иринеја на интернет порталу СПЦ под насловом «Уместо воштанице за душу преминулога пријатеља»:

http://www.spc.rs/sr/umesto_vostanice_za_dusu_preminuloga_prijatelja

О односу бискупа Хомајера према СПЦ и Србима на немачком језику изашао је данас, у оквиру спољне сарадње наше Информативне службе, кратак есеј нашег одговорног уредника Тихомира Поповића, на интернет страници Радио Ватикана:

http://www.oecumene.radiovaticana.org/ted/Articolo.asp?c=371222

Извор: Информативна служба Српске православне епархије средњоевропске