Сахрањен Блаженопочивши Архиепископ атински и све Јеладе Христодул

У четвртак, 31. јaнуара 2008. године, на Првом атинском гробљу, уз највеће државне почасти, сахрањен је Блаженопочивши Архиепископ атински и све Јеладе Христодул. Његова Свесветост Патријарх константинопољски Г. Вартоломеј служио је опело, у присуству првојерараха и представника свих помесних Православних Цркава; Кароласа Папуљаса,председника Републике Грчке; Костаса Караманлиса, грчког премијера; председника свих политичких партија и представника свих амбасада у Грчкој.

Његова Свесветост Патријарх константинопољски Г. Вартоломеј је изговорио погребно слово, а затим су говорили Високопреосвећени Митрополит солунски Г. Антим, у име Светог и свештеног Синода Јеладске Православне Цркве; г. Еврипидес Стилијанидис, министар за образовање и вере, у име грчке Владе; г. Димитрис Сиуфас, председник грчке скупштине; и г. Никитас Какламанис, атински градоначелник.

У погребном слову, Његова Свесветост Патријарх константинопољски Г. Вартоломеј је истакао значај Архиепископа Христодула за развој духовности међу грчким верницима, значај његових беседа и рада на зближавању Цркве и народа. Високопреосвећени Митрополит Антим је нагласио да је Архиепископ био средишња личност Јеладске Цркве због своје љубави према ближњима и уважавања свих. Министар Стилијанидис је говорио да је Блаженопочивши Архиепископ био истински пастир, који је својим искреним беседама о савременим проблемима привукао народ у Цркву, а посебно младе. Председник Сиуфас је нагласио да је Архиепископ био посебно даровит првојерарх Цркве који је био духовно снажан да се упусти у решавање свих друштвених проблема. "Он је надахнуо и духовно водио народ и ван граница Грчке. Иако нас је рано напустио, оставио је иза себе процват духовности." Градоначелник Какламанис је истакао да се нада да ће исту визију и духовну снагу, коју је поседовао Блаженопочивши Архиепископ Христодул, поседовати и његов наследник.

Блаженопочивши Архиепископ атински и све Јеладе Христодул је похрањен у гробницу на Првом атинском гробљу уз свечану паљбу 21 плотуна. Верници су сатима палили свеће и остављали цвеће на гробу свог Првојерарха и духовног вође.

Извор: www.ecclesia.gr