Сахрањен блаженопочивши Игњатије, Патријарх Антиохије и свега Истока

Сахрањен блаженопочивши Игњатије, Патријарх Антиохије и свега Истока
Сахрањен блаженопочивши Игњатије, Патријарх Антиохије и свега Истока
Сахрањен блаженопочивши Игњатије, Патријарх Антиохије и свега Истока
Сахрањен блаженопочивши Игњатије, Патријарх Антиохије и свега Истока

Опело блаженопоч­ившем Патријарху­ антиохијском­ Игњатију одслужено у недељу, 9. децембра 2012. године, у Саборној цркви светог Николе у Бејруту

Опелом су началствовали Његова Свесветост Патријарх константинопољски г. Вартоломеј, Његово Блаженство Архиепископ кипарски г. Хризостом и Његово Блаженство Архиепископ албански г. Анастасије. У чину опела учествовале су и представници помесних Православних Цркава, и то:  Митрополит иринопољски г. Николај  (Александријска патријаршија), Митрополит филаделфијски г. Венедикт (Јерусалимска патријаршија), Митрополит волоколамски г. Иларион (Московска патријаршија), Епископ моравички г. Антоније (Српска патријаршија), Митрополит лентехтенски и тсагерски г. Стефан (Грузинска патријаршија), Архиепископ доњедунавски г. Касијан (Румунска патријаршија), Митрополит лангадијски г. Јован (Јеладска Црква) и Епископ Квебека г. Иринеј (Америчка Православна Црква).

Стихире опела, које су по обичају Антиохијске Цркве пасхалне садржине, певане су на арапском, грчком, црквенословенском, српском, румунском и грузинском језику.

На крају опела говорили су Његова Свесветост Патријарх васељенски Вартоломеј, Његово Блаженство Архиепископ кипарски Хризостом и Његово Блаженство Архиепископ Тиране и све Албаније Анастасије. Митрополит Иларион је прочитао телеграм саучешћа Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила. Eпископ моравички Антоније, представник Српске Православне Цркве на сахрани Антиохијског Патријарха, прочито је телеграм саучешћа Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Почасни председник Папског савета за културу кардинал Пол Поупард прочитао је телеграм саучешћа папе Бенедикта XVI. Маронитски патријарх Бешара Рај и више других црквених великодостојника такође је присуствовало чину опела у Бејруту.

Опелу у Либану је присуствовао председник Либана Мишел Сулеиман и председник Владе Наџиб Микати, затим митрополити, свештенство, монаштво и верни народ из Антиохијске Патријаршије, многобројни верници, студенти Богословског факултета у Баламанду, представници неправославних вероисповести, руски амбасадор у Либану Александар Засипкин и чланови дипломатског кора акредитованог у Бејруту, као и представници културног и политичког живота Либана и Сирије.

У препуној бејрутској цркви Председник Либана је постхумно одликовао Патријарха Игњатија Орденом либанског кедра. „Либан се опрашта с болом, рекао је г. Сулеиман. Бол је тим већи што ће изворима вере у овој земљи недостајати Ваша мудрост и драгоцена љубав. У овај дан опроштаја стављам овај национални симбол на Ваш ковчег. Остаћете дубоко у нашим срцима и мислима за свагда.“

Из Либана је посмртна поворка с члановима Светог Синода и епископатом Антиохијске Православне Цркве отпутовала из Бејрута у Дамаск. У понедељак, 10. децембра, тело блажене успомене патријарха Игњатија свечано је сахрањено у крипти патријараха антиохијских у патријаршијском Саборном храму Вазнесења Господњег у Источном Дамаску.

Патријарх руски  Кирил поводом престављења патријарха Игњатија

Патријарх руски  г. Кирил нагласио да је патријарх Игњатије био један од најутицајнијих хришћанских  поглавара: „Патријарх је увек бранио начело мирољубиве коегзистенције између различитих религија и култура, и умногоме је доприносио миру на Блиском Истоку кад год би тамошње земље западале у вртлог насиља. Патријарх  Хазим је имао велику улогу у Цркви с обзиром на своје добро познавање философије и теологије, а и с обзиром на његово велико дело у ширењу речи Светога Писма“, нагласио је Сверуски Патријарх.

Епископ моравички Антоније