Сахрањен протојереј Амвросије Џексон

Сахрањен протојереј Амвросије Џексон

У петак, 10. августа 2012. године, у храму Светог Алимпија Столпника у манастиру Светог Саве у Илајну служена је заупокојена Света Архијерејска Литургија и помен протојереју Амвросију Џексону. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Владика Иринеј уз саслужење Архимандрита Лазара (Царана), протојереја–ставрофора Борислава Петровића и Петра Дамњановића, јереја Џеофа Харвеја из Антиохијске Православне Цркве и ђакона Дејана Милошевића и Веселина Сворцана. Поред породице Џексон, Светој Литургији су присуствовали свештеници из Антиохијске, Руске, Коптске и Римокатоличке Цркве и верници из разних националних заједница.

Владика Иринеј се обратио ожалошћеној породици Џексон и присутном народу речима утехе, подсећајући на врлине и карактер покојног оца Амвросија. Владика Иринеј је истакао да је отац Амвросије кроз чврстину своје вере био пример многима и да је водећи свој живот по Јеванђељу заслужио вечну благодат, покој и улазак у Царство Небеско. Отац Амвросије је био познат по многим талентима, музици, иконописању, појању,.. био је духовни отац и човек од молитве. Владика Иринеј је рекао да је сам Господ је Исус Христос примио оца Амвросија као свог верног слугу и да је његова душа сада са праведницима и свецима у Царству Божјем.

После помена и опхода око Цркве, отац Амвросије је сахрањен на манастирском гробљу, након чега су сестре из Кола српских сестара припремиле даћу.

ђакокн Веселин Сворцан