Сахрањен свештеник Здравко Ђуровић

Сахрањен свештеник Здравко Ђуровић
Сахрањен свештеник Здравко Ђуровић
Сахрањен свештеник Здравко Ђуровић
Сахрањен свештеник Здравко Ђуровић

Поводом упокојења новопрестављеног слуге Божјег свештеника Здравка Ђуровића, пароха трубјелско-риђанског Црквене општине Никшић, у четвртак 31. децембра 2015. године, служена јесвета заупокојена Литургија у црквих Светих апостола Петра и Павла у Никшићу.

Од покојника се, у присуству чланова породице, кумова, пријатеља и парохијана, у име архијерејског намјесништва никшићког, опростио протојереј Миодраг Тодоровић, парох рубешко-хумачки. Он је казао да је призив свештеника, као и сваког човјека, да једни у другима будимо љубав, да призивамо сјећање да смо слика Божја.

"Оно што можемо да урадимо док смо овдје на земљи јесте да примимо памет на оваквим мјестима када човјек одлази из овог свијета, када престаје да важи логика овог свијета и свако људско мудровање губи снагу имоћ, постаје испразно, попут сламе која плане а не даје никакве топлоте. Тако је са нашом људском памети, али зато постоји душа човјекова, постоји у њој огањ Духа Светог и ако се тако гледамо, тако цјеливамо, ако знамо да је и сам Бог, по великој љубави, дошао овдје међу нас, родио се и постао човјек да би нас узвисио, онда ко смо ми да не пружимо руку једни другима, да нашу малу памет истурамо да, без љубави Божје,себе сматрамо да смо неко и нешто“.

"Наш отац Здравко био је лишен оних претензија које нам је ђаво усадио још испод "Дрвета познања“ да будемо равни Богу, да будемо реформатори, да будемо они који хоће другачији поредак него како га је Бог благословио. То је главни гријех нас људи што нијесмо они који су слуге Господње у остваривању Његовог домостроја овдје на земљи. Наш отац Здравко је по срцу био истински слуга Господњи и зато смо се ми данас овдје молили и молимо се да га Бог прихвати у Царству небеском као једну фину, топлу душу, да његовој породици, супрузи и ћерки, да благослов и духовни напредак, а нама који остајемо овдје,још неко мало вријеме, да да се сјећамо ријечи Господње о којој живимо и преко које истински, као народ Божји и људи Божји, постојимо“, рекао је свештеник Тодоровић.

У име парохијана рудинско-трепачке парохије, коју је последњих 15-ак година опслуживао свештеник Здравко Ђуровић,обратио се Милан Самарџић.Говорећи о његовом примјереном служењу Богу и Цркви, Самарџић је, између осталог, истакао ангажовање оца Здравка на обнови запуштених цркава у рудинско-трепачком крају у којима се, захваљујући труду пароха Здравка Ђуровића, служи света служба Божја.

Отац Здравко је рођен 1. јуна 1958. године у Никшићу. Завршио је Богословију у манастиру Крка. Његови земни остаци сахрањени су на Новом гробљу под Требјесом у Никшићу.

Нека Господ Бог упокоји душу свештеника Здравка Ђуровића у Царству Божјем. Вјечан му спомен.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка