Севастијанови дани у Џексону

Севастијанови дани у Џексону
Севастијанови дани у Џексону
Севастијанови дани у Џексону
Севастијанови дани у Џексону

Светом Литургијом началаствовао Епископ западноамерички г. Максим уз саслужење игумана Дамаскина из манастира Светог Германа Аљаског у Платини

И овог 2018. лета Господњег црква Светог Саве у Џексону, Калифорнија, са посебном радошћу и љубављу прославила је славу - свог оснивача, Светог Севастијана Џексонског, апостола Америке.

Радни дан, петак, а црква је пуна верног народа из разних православних цркава и разних крајева Калифорније, жељног сусрета са великим угодником Божјим. Као и минуле године, свештеници неколицине суседних српских и других православних цркава сабрали су се на свету Литургију, а посебну радост ове године донела су два госта издалека. Један је био свештеник Мирослав Андрић из Краљева, у чијој се близини налази манастир Жича, у којој је столовао Свети Сава и у којој се упокојио и на чијем гробљу је од 1940. до 2007. године почивао Свети Севастијан. Други је био ђакон Симон Мења из Уганде, из Африке, који се на Богословској семинарији Светог Владимира у Њујорку припрема, попут Светог Саве и Светог Севастијана, за улогу мисионара у свом родном крају.

Као прави Божји човек, Свети Севастијан призива и сабира у Господу све, не гледајући ко је ко, да сви буду једно у Њему. Само три године од уписивања његовог имена у диптихе светих, његову цркву су већ молитвено походили и његовим светим моштима се поклонили ходочасници не само из свих крајева Северне Америке него и са свих континената земљинога шара.

После само три године, породица џексонског заменика шерифа по други пут је прославила Светога Севастијана као своју породичну крсну славу, а ове године им се, по први пут после крштења и миропомазања, придружио и фотограф Лазар Лари Ангиер, уважен и омиљен не само у свом родном крају, него и широм пуноте Цркве, због свог несебичног и посвећеничког рада на светлописима из Њеног живота.

Међу највеселијим слављеницима био је и мали Севастијан, кога су родитељи, Молдавац и Американка, довели из сат времена вожње удаљеног Сакрамента да свој први имендан прослави уз свога светитеља заштитника.

Парохијски ђакон Драган Стојановић је овом приликом обележио и четврту годишњицу рукоположења, које се одиграло управо у овој цркви.

Једна од најстаријих и најугледнијих џексонских породица су Вуковићи, пореклом из Херцеговине, ове године је почела да слави Светог Севастијана Џексонског као своју преславу.

Рецимо и да је током минуле године џексонска светиња била благословена добијањем честица светих моштију Светога Мардарија Либертивилског, уз Светога Севастијана утемељивача и стуба Српске Цркве у Северној Америци, као и Светога Севастијана Мученика, на чији празник је Свети Севастијан Џексонски замонашен и по коме је добио име.

Празнична радост у Џексону се продужи и до прве недеље у децембру, када се Свети отац Севастијан, већ годинама, благодарно помиње заједно са свим осталим оснивачима цркве Светог Саве, у тзв. Недељу оснивача. Ове године посебно, у џексонској парохији је прослављена и слава епархијске издавачке куће Свети Севастијан Прес, коју је представљала протиница Радмила Бојовић из Лос Анђелеса, као и Епархијског Кола српских сестара Ваведење Пресвете Богородице у Храм које је представљала председница Лора Бурџ из Лос Анђелеса и кума славе Даница Павлов из Џексона, уз бројне чланице из разних парохија.

Светом Литургијом је началаствовао Преосвећени Епископ западноамерички г. Максим, уз саслужење игумана Дамаскина из манастира Светог Германа Аљаског у Платини, и парохијског свештенства, умировљеног и активног.

После свете литургије, послужен је ручак, у оквиру кога и већ традиционално спремљени бакалар по старом рецепту из Боке Которске, одакле су и родитељи Светог Севастијана и многи од оснивача парохије дошли у Америку. Игуман Дамаскин читао је одломке из до сада необјављених писама и извештаја Светог Севастијана, који ће бити део нове књиге коју припрема о џексонском светитељу, а попадија Биљана Бојовић извела је кратак колаж црквених песама на виолончелу.

Владика Максим је донео на увид претфинално издање капиталног дела „Српско хришћанско наслеђе у Америци“, које почетком следеће године треба да угледа светлост дана у свом коначном облику, а поводом 800 година од добијања аутокефалности Српске Православне Цркве. Тим поводом, ако Бог да, очекује се и велика прослава на епархијском нивоу крајем августа и почетком септембра следеће године у парохији Светог Саве у Лос Анђелесу, коју је такође основао Свети Севастијан Дабовић. Светосавска и светосавастијановска заједница у Џексону такође очекује значајан јубилеј следеће године - 125 година постојања.

Извор: Епархија западноамеричка

Севастијанови дани у Џексону
Севастијанови дани у Џексону
Севастијанови дани у Џексону
Севастијанови дани у Џексону
Севастијанови дани у Џексону
Севастијанови дани у Џексону
Севастијанови дани у Џексону
Севастијанови дани у Џексону