Самит на Халки о еколошким питањима

Његова Свесветост Патријарх васељенски Вартоломеј домаћин је другог Самита на Халки на тему „Богословље, екологија и Реч“. Уз спонзорство Универзитета у Јужном Новом Хемширу, самит је одржан на острву Халки од 8. до 10. јуна 2015. године.

Настављајући наслеђе које је успоставила Васељенска Патријаршија пре више од 25 година, II самит на Халки прати серију пионирских еколошких иницијатива, укључујући девет међународних симпосиона (1995-2009) и пет летњих семинара (1994-1998).

I самит на Халки на тему „Разговор о животној средини, етици и иновацијама“ одржан је јуна 2012. године и представио је истакнуте говорнике, попут еколога Џејн Гудол и Била Меккибена, као и научника Џејмса Хансена и Ејмори Ловинса.

II самит на Халки је привукао уважене књижевне и еколошке личности, попут Терија Иглтона (књижевни теоретичар и критичар) и Тери Темпест Вилијамса (песник и писац), као и Џејмса Балога (планинар и пчелар), ради инспиративног „разговора о животној средини, књижевности и уметностима“.

Васељенски Патријарх Вартоломеј отворио је самит 8. јуна, док се Митрополит пергамски Јован Зизјулас, најистакнутији православни говорник о животној средини, обратио поздравним говором.

Преокретање климатских промена и обнова истрошених ресурса Земље захтева, пре свега, промену у вредностима и схватањима да би људи укључили етичке и духовне димензије одржања животне средине у својим животима и пословима. II самит на Халки нада се да ће допринети овој светој визији и циљу.

Извор: Васељенска Патријаршија