Самоодређење до смрти

Одлуком пацијента (тестамент у писаној форми)  испуњава се његова последња жеља.

Патос аутономије за ”самоодређењем” људи у највећој животној нужди подстакао је Бискупску конференцију у Немачкој, Савет евангелистичке цркве Немачке и друге верске заједнице чланице Радне групе хришћанских заједница у Немачкој да овој теми приђу са највећом пажњом. Тако су конципирани формулари за пуномоћје у случају апсолутне зависности од других.

Аргументи за ”тестамент пацијета” - Patientenverfügung

Оваквим документом (тестаментом пацијента), вели се у једној пропратној брошури, ви сами одређујете медицинске мере са којим сте сагласни или које одбијате, уколико доспете у ситуацију у којој више нисте у стању да се изразите. Овде је реч о мерама за продужетак живота или о палијативним средствима.

Ви можете, на пример, да одредите да ли желите у последњем стадијуму неизлечиве болести бити одржавани у животу или не - вештачким дисањем или  вештачком исхраном. Исто тако се може одредити да ли у таквим случајевима желите да вам се дају умирујућа средства или медикаменти  против болова чијом се применом скраћује ваш живот. Овде се може одредити да ли сте сагласни са донацијом сопствених органа другоме за трансплантацију. Таквом одлуком. односно ”тестаментом пацијента” лекар се обавезује да респектује вашу одлуку као пацијента.

Затражите савет од лекара

Да би таква одлука била конкретан и недвосмислен документ/тестамент, препоручује се да се консултујете са лекаром. Он може дати своје стручно мишљење о овој или оној медицинској мери. При испуњењу такве писане одлуке пацијента важно је имати на уму и морална и етичка питања.

Да ли је са хришћанском вером сагласно да се пацијент у коми остави без вештачке хране? Значи ли љубав према ближњима сагласност да се орган за трансплантацију стави на располагање?

Оваква питања се морају решавати према савести свакога појединачно. Разуме се не постоји никаква присила да се такав документ потпише. Онај ко то пак жели, може потписати документ ако је пунолетан и ако је при расудној снази. Он може бити написан руком или компјутером или у видуиспуњеног формулара.

У сваком случају, оваква писана одлука мора бити својеручно потписана са именом и презименом, местом и датумом, вели се у инструкцијама за све спремне за самоодређење сопственог животног краја.

Извор: kathpress – припремио протођакон ЗА