Санација монументалног иконостаса

Конзерваторски подвиг у цркви Свете Тројице у Будимпешти

Конзерватори Галерије Матице српске и Покрајинског завода за заштиту споменика културе Војводине покренули су петогодишњи пројекат обнове монументалног иконостаса Арсе Теодоровића из саборне цркве Свете Тројице у Будимпешти. Храм је током другог светског рата бомбардован и тешко оштећен, а потпуно је срушен 1949. године. На срећу, иконостас је преживео и сада га у деловима чува Будимска епархија.

Даниела Королиа Црквењаков, конзерватор Галерије Матице српске, каже да посебан изазов представља концепт излагања и презентације овог иконостаса, будући да црква не постоји, а димензије иконостаса су такве да се за његову презентацију мора изнаћи јединствен музеолошки и конзерваторски концепт. - Само централна икона иконостаса висока је 2,8 метара, а урађена је на једном комаду дрвета. Украсни медаљони на врху иконостаса су пречника око једног метра - истиче она.

С обзиром на комплексност проблема и значај иконостаса и простора коме је припадао, осмишљен је пројекат у партнерству више реномираних институција, које су својим досадашњим радом доказале највише домете у заштити и презентацији наслеђа. - Предвиђено је да пројекат траје пет година, с тим да се конзерваторски радови заврше у четири фазе, у току четири узастопне године. У Покрајинском заводу би се радила обнова дубореза и позлате, док би наше конзерваторско одељење радило на бојеним површинама. Надам се да ћемо прве иконе почети да обрађујемо почетком лета - додаје Даниела Королиа Црквењаков.

Пројекат обнове би био рађен у четири фазе, а за сваку фазу би била потрошена по једна година. - По завршетку сваке фазе у великој сали Галерије Матице српске би био излаган завршени део иконостаса. Планом рада предвиђено је да последња година буде 2017, а она је важна и по томе што ћемо тада обележавати 250 година рођења великог уметника Арсе Теодоровића. То је изванредна прилика за репрезентативну изложбу на којој би се јавности приказали комплетни резултати пројекта - каже Тијана Палковљевић, управница Галерије Матице српске.

Иконостас чудом преживео бомбе

Саборни храм Свете Тројице изграђен је у Будиму у другој половини 18. века. У великом пожару 1810. године страдала је унутрашњост цркве, па је израђена конструкција и резбарија новог иконостаса, а 1817. године склопљен је уговор са новосадским сликаром Арсом Теодоровићем да уради укупно 68 икона за нови иконостас. Обнова унутрашњости је завршена 1824. године, а црква је још једном реновирана 74 године касније и није дирана до бомбардовања, односно потоњег рушења. Још увек није познато како је иконостас преживео. 

Извор: www.blic.rs