Саопштење Англиканско-оријенталне православне међународне комисије

Англиканско-оријентална православна међународна комисија одржала је свој осми састанак од 28. октобра до 1. новембра 2019. при англиканској катедрали Свих Светих у Каиру у Египту.

Комисија је веома ценила великодушно гостопримство Преузвишеног др Муниара Аниса, бискупа Англиканске епархије у Египту за северну Африку и Рог Африке, и Преузвишеног др Сами Шехата, надлежног бискупа Северне Африке.

После договореног дневног реда званичног дијалога, Комисија је наставила с радом на тему „Власти у Цркви“, која је започета у Даблину, у Ирској 2017. и настављена у Ачанеху, у Либану 2018. године.

Прегледан је и допуњен Нацрт усаглашене изјаве о „Наслеђу васељенских сабора“. На састанку се разговарало о новим процедурама пријема текстова усвојених на овим састанцима саборима које је прихватила Англиканска заједница и изнети су коментари на њих. Комисија је даље размотрила свој програм рада за наредну годину, с намером да на следећем састанку донесе усаглашену изјаву о „васељенским  саборима“. Прочитана су излагања о „епископима и саборима“, што представља следећу фазу договореног дневног реда, ослањајући се на постојеће споразуме на овим екуменским скуповима, притом чувајући различите приступе овом дијалогу.

Комисију је примио и дао ручак Његова Светост папа Тавадрос II, папа александријски и патријарх Столице Светог Марка, који  је благословио и охрабрио екуменски дијалог. Објаснио је јединство Цркве у виду симболичног крста са четири крака: љубави, учења, дијалога и молитве са Христом у њеном средишту. Његова Светост је приказао јединство египатског народа користећи географски изглед реке Нила и његове Делте као молитвену позу с испруженим рукама. Комисију је такође примио бискуп Муниер у својој резиденцији и разговарао о њеном раду.

Комисија је била посебно свесна тога што је њен састанак одржан у Каиру, прихватилишту хиљада избеглица из рата и сукоба у региону. Дијаконски рад Коптске Православне и Англиканске Цркве у Египту сагледали су чланови Комисије кад су добили увид у рад Коптске Православне Цркве при организовању скупљања смећа у округу планине Мокатам. Комисија је такође присуствовала презентацији др Магеда Мусе, генералног директора компаније Episcocare Egypt, непрофитне организације која представља темељ за старање о црквеним социјалним службама у Египту. Чланови су упознати са визијом и мисијом рада са неким од најмаргинализованијих заједница и упознали су се са радницима и примаоцима програма, укључујући хуманитарну организацију Refuge Egypt, која нуди здравствену заштиту, образовање и другу значајну подршку хиљадама избеглица, а о којима се стара Англиканска Црква у Египту.

Као одговор на две главне кризе са којима се суочава наш свет - упропашћивање природног окружења и као плод тога масовно пресељавање људи - Коптска Православна Црква и Англиканска Црква у Египту су реаговале и визијом и саосећањем. Рад Коптске православне цркве у Мокатаму усредсређује се на пастирску бригу о становницима тог подручја, подстичући рециклирање отпада и проводећи пажљиво управљање човековом околином. Рад Англиканске Цркве међу избеглицама представља локалну пројаву одговора Цркава на светску избегличку кризу.

Док се сусрећемо, у својим молитвама држимо оне који су претрпели насиље у Оромији у Етиопији, наше сестре и браћу из Етиопске Православне Тевахидо Цркве, молећи се за покој душа убијених, као и за утеху и подршку свима у питању...

Чланови Комисије су се молили за мир у региону, те и даље у својим молитвама држе два архијереја из Алепа, који су отети у априлу 2013, митрополита Мор Григорија Јухану Ибрахима из Сиријске Православне Цркве, и митрополита Булоса (Павла) Џазигија из Антиохијске Православна Цркве...

Извор: ОСР (са енглеског Инфо служба СПЦ)