Саопштење Архијерејског Сабора Руске Православне Цркве, 5. фебруара 2013.

Возљубљени у Господу пречасни оци презвитери, часни ђакони, богољубиви монаси и монахиње, драга браћо и сестре – верна чеда Руске Православне Цркве!

Свети Архијерејски Сабор, који се састао у храму Христа Спаситеља у Москви, од 2. до 5. фебруара 2013. године, обраћа вам се речима апостолског поздрава: „Благодат вам и мир од Бога Оца нашега и Господа Исуса Христа. Дужни смо свагда благодарити Богу за вас, као што приличи, зато што веома расте вера ваша и умножава се љубав свакога од вас, једног према другом“ (2 Сол 1,2-3).

Главни задатак Цркве је спасење људи. Све оно што се збива у нашем, црквеном животу и узајамним односима друштва и државе, све то има да буде потчињено томе циљу. Наша мисионарска, просветна, хуманитарна и друга залагања своди се на крају крајева на спасење сваке људске душе.  Позив Спаситеља: „Идите и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа, учећи их да држе све што сам вам заповедио“ (Мат 28,19-20) – у наше време остаје неопходна потреба. Имајући то на уму, чланови Архијерејског Сабора су размотрили многа питања црквеног и друштвеног живота, донели о њима саборске одлуке и друга документа. Све ово имајући на уму пуноћу Цркве.

Старајући се о Богом установљеном црквеном устројству, чланови Сабора су одредили будућу процедуру избора Патријарха на Помесном Сабору, усагласили  овлашћења Помесних и Архијерејских Сабора, одобрили начин креирања нових митрополија и епархија од стране Свештеног Синода. Такође су предложили решење важних задатака с којима се суочава друштво.

У појединости, Свети Сабор је изразио став Цркве у вези с развојем  рачунарских технологија  и обрадом личних података. Стојећи на бранику човекове слободе, Црква позива државу да не присиљава људе да прихвате те технологије, које им могу ометати слободно исповедање вере Христове и ње се држати у личним и друштвеним пословима. Сагласност хришћана са различитим законодавним, политичким  или идеолошким актима такође зависи од њихове усаглашености с хришћанским начином живота.

Стални задатак Цркве остаје старање око јачања породице и веза између родитеља и деце, заштита деце од насиља, суровости и разврата. У вези са тим питањима, Архијерејски Сабор је изнео мишљење како је данас неопходна многострана реформа породичног права и размотрио проблеме дечјег законодавства.

Црква је озбиљно збринута садашњим стањем природе. Исцрпљивање ресурса и загађивање околине треба јасно поставити као питање очувања живота у његовим многим видовима, као питање трезвеног коришћења природних дарова. Чланови Сабора  су изразили став Руске Православне Цркве по актуелним проблемима зоологије, предочавајући друштву његову одговорност за очување Божије творевине..

Пастири и паства Руске Православне Цркве позивају се да пажљиво проуче документа Архијерејског Сабора, који су углавном припремљени током трогодишњих дискусија, вођених у међусаборском периоду, уз учешће стотине архијереја, клирика, монаха и мирјана.

(На овогодишем пленарном засједању Архијерејски сабор је утврдио општецрквено прослављење преподобног Далмата Исетског)

Догађања прошле године су јасно показала да се Православље показује као основица народног самосазнања, обједињујући све здраве силе друштва – оне силе које теже ка преобликовању живота на чврстом темељу, на духовно-моралним вредностима које су ушле у тело и крв наших народа. Управо из тог разлога људи ненаклоњени према Цркви одабрали су њу за предмет борбе, причему су се приојављивали лаж, клеветање, богохулство, рушење храмова, скврнављење светиња.

Свети Сабор истиче да одговор на сличне радње треба да је молитва, проповед и учвршћивање Божје правде, миран грађански рад православних хришћана, умножавање дела љубави и милосрђа. Треба да будемо светлост свету и со земљи,  како би људи видели наше  чесно понашање са страхом,  и они  без речи били придобијени  (1 Пет 3,1-2). Држећи се чврсто вере, свагда треба да имамо на уму речи Христове: „По томе ће сви познати да сте моју ученици ако будете имали љубав међу собом“ (Јн 13,35).

Остварујући црквену службу, радећи на њиви Христовој, позвани смо да не речима, него на делу учвршћујемо „јединство Духа свезом мира“ (Еф 4,3), саборно, сви заједно: архипастири, клир, монаштво и мирјани. При овоме је главно да се трудимо око тога како поверити свој живот Јеванђељу. То је један једини пут који води у преображај свакога човека и целога друштва.

Нека Господ наш Исус Христос, Начелник вечнога живота, укрепи и умудри све нас у предстојећим залагањима.

(У Кремљу је 1. фебруара 2013. године одржан сусрет председника Руске Федерације В.В.Путина, Његове Светости патријарха Кирила и чланова Архијерејског сабора Руске Православне Цркве)

Извор: Московска патријаршија и pravoslavie.ru