Саопштење Црквеног одбора Црквене општине подгоричке

Саопштење за јавност Црквеног одбора Црквене општине подгоричке поводом одлуке МУП-а Црне Горе о протјеривању секретара Црквног одбора протојереја-ставрофора Велибора Џомића

Црногорска јавност, већ више година, има прилику да прати бројна догађања везана за агресивну кампању прогона православних свештеника. У последне три године не бирајући средства једна државна институција окомила се на протојереја Велибора Џомића. Акције које се воде против подгоричког свештеника протојереја Велибора Џомића православни вјерници доживљављју с осјећањем огорчења, неправде и манифестовања сирове силе.

Без обзира што је Црква законом одвојена од државе и што су вјерска права и слободе као и слобода говора загарантована бројним домаћим и међународним правним актима, прогон православних свештеника у Црној Гори се упорно наставља. Посљедња у низу одлука МУП-а Црне Горе о хитном протјеривању свештеника Велибора Џомића резултирала је великим узнемирењем у црногорској јавности, а посебно међу вјерницима.

Разлог за забринутост представља чињеница да је одлука донијета од стране министарства чија је обавеза да обезбједи потпуну сигурност свим грађанима Црне Горе без обзира на њихову националну и вјерску припадност. Доношењем поменуте одлуке МУП промовише пријетњу и страх шаљући поруку православним вјерницима да могу бити сурово кажњени због исповиједања вјере и оданости вриједностима Православља. Несумљиво је , да се овим чином поручује православним вјерницима – шта се свакоме од њих може десити у будућности, када њихов свештеник, угледни научник и мислилац, доживљава оваква шиканирања.

Партијско-идеолошким поступцима у неким црногорским медијима, првославни вјерници Митрополије Цетињске (Црногорско приморске) неријетко су проглашавани издајницима Црне Горе.

Слиједећи исту партијско-идеолошку матрицу поједине политичке структуре у МУП-у Црне Горе одлучују да један угледни свештеник, ,доктор наука,универзитетски професор ,секретар Црквене општине подгоричке ,представља опасност по безбједност државе Црне Горе и да мора бити хитно протјеран и прије расправе и одлуке на Управном суду.

Црквени одбор Црквене општине подгоричке истиче да протојереј Велибор Џомић , за све године колико траје овај понижавајући поступак није дозволио да било ко од вјерника, чланова Црквеног одбора иступи у јавност као његов заступник и бранилац.

Овога пута Црквени одбор је у обавези, превасходно према вјерницима и парохијанима, да обавјести јавност да је посљедњом одлуком МУП-а изазвано велико незадовољство и забринутост код вјерног народа у Подгорици и широм Црне Горе. Овиме се ствара атмосфера напетости и неповјерења које штете грађанском миру, мултикултуралности, вјери у Устав, у слободу вјероисповијести и права грађана.

Вођени исконским правом и у корист афирмисања основних цивилизацијских вриједности, Црквени одбор црквене општине подгоричке ,овим путем апелује на све релевантне институције и разумне људе од утицаја у црногорском друштвеном животу да учине што је у њиховој моћи како би се одмах прекинуло с прогоном свештеника Џомића и цјелокупног православног свештенства.

Остајемо у нади да већи дио државних структура дијели с нама исте ставове и да се гнуша прогона вјере и свештенства које су непримјерене не само за земљу која претендује да буде члан Европске Уније већ су и недостојне њене црногорске идеје и традиције.

Црквени одбор црквене општине подгоричке
предсједник мр Предраг Ражнатовић