Саопштење Епархије Захумско-Херцеговачке и Приморске

Српска православна црквена општина Мостар, Епархија захумско-херцеговачка и приморска – оштро осуђује употребу слике Макса Клингера, која је постављена као дио сценографије (рикванд) на 38. Шантићевим вечерима поезије, 8. и 9. септембра 2011. године, у  мостарском Народном позоришту, у организацији Музеја Херцеговине и под покровитељсвом Града Мостара. 

Не улазећи у слободу умјетника и његову несувислу потребу да оскрнави Господа Исуса Христа, и да – врло незрело и примитивно – слободу третира вријеђајући вјерска осјећања хришћана, сматрамо да манифестација која слави име српског и мостарског писца, вјерника и патриоте није мјесто на којем ће се, под било којим и чијим изговором и сценографско-креативним квазинадахнућем, изложити и представити ова светогрдна и бласфемична шкработина.

Позивамо све одговорне за овај скандал да упуте јавно извињење и предузму све потребне мјере да се овакав инцидент више никада и нигдје не понови, поготово не на манифестацијама које се одржавају у част оних који су били хришћани и вјерујући људи.

Реаговање СПКД „Просвјета“ Градски одбор Мостар и СПД „Гусле“ Мостар

СПКД „Просвјета“ -  Градски одбор Мостар и СПД „Гусле“ Мостар запрепаштени су чињеницом да је репродукција слике њемачког сликара Макса Клингера, којом се извргава руглу Христово Распеће, постављена као дио сценографије завршног догађаја 38. „Шантићевих вечери поезије“, одржаних 8. и 9. септембра 2011. године у Народном позоришту у Мостару, у огранизацији Музеја  Херцеговине, a под покровитељством Града Мостара.  Ако је сликар дозволио себи претјерану и извитоперену умјетничку слободу, поигравајући се на скаредан начин са приказом Христовог Распећа, организатори нипошто нису смјели да ову богохулну и одурну репродукцију употријебе као „декор“ „Шантићевих вечери поезије“. Овим неумјесним чином још једном су понижени лик и дјело пјесника Алексе Шантића, повређена су осјећања свих хришћана, те истинских поклоника културе и људи добре воље. Стога захтијевамо одговорну реакцију и јавно извињење организатора ове манифестације.

Извор: Епархиа захумско-херцеговачка