Саопштење Епархије западноамеричке

Поводом свеправославних саслуживања током 2019. године

Toком прве недеље Поста, док се спремамо да са свим православним хришћанима на видљив начин, у богослужењу, прославимо Недељу Православља, ― тријумф Цркве због васпостављања иконâ (843. године), ― Епархија западноамеричка обавештава све своје свештенство и вернике да се постојано држе досадашње праксе при заједничком богослужењу или саслуживању са свим православним епископима, свештенством и верницима свих православних епархија у Сједињеним Америчким Државама. Другим речима: ми не прекидамо заједничарење са онима са којима смо до сада, више од једног столећа, у Америци заједнички прослављали не само Недељу Православља него и друге црквене празнике током године. Само кроз литургијско учешће народа Божјег чува се заједништво Духа Светога (ср. IIКор. 13, 13).

С обзиром на то да су до неких мање упућених верника доспеле збуњујуће и нетачне информације по којима Српска Црква тобоже не општи са неким Православним Патријаршијама или пак аутокефалним Црквама у свету, износимо следеће:

Поручујемо свим православним верницима поверене нам Епархије да не подлежу било каквим дезинформацијама о наводном неучествовању наше Цркве у свеправославним богослужењима. Постоје чудновати ставови који долазе са разних страна, чији портпароли негде тврде, а негде сугеришу, да Српска Црква, тобоже, препоручује да се клонимо општења са онима са којима смо до сада били у општењу. С тим у вези, саопштавамо да је неприхватљиво скретање у неканонско отцепљење од општења у евхаристијско-јерархијском јединству са осталим Православним Црквама у дијаспори и у целом свету.

Подсећамо све на мудре и црквене речи уваженог Архиепископа Албаније Анастасија (Јанулатоса), као и митрополита диоклијског Калиста (Вера), да света Литургија (богослужбено општење) никада не може нити сме да се користи као оруђе у борби против неистомишљеникâ. Митрополит Калист, који ће иначе бити главни говорник на црквеном Сабору Српске Цркве у Америци јула месеца у Чикагу 2019. године, изразивши забринутост што је једна Црква одлучила да прекине заједницу (општење) са другом, поручио је изричито да „сва питања треба решити у духу братске љубави, без прекидања евхаристијске заједнице“.

Због свега овога желимо да охрабримо наше свештенство, монаштво и вернике да наставе са усрдним општењем и молитвено-евхаристијским заједничарењем са свима православнима у Америци, а конкретније са представницима свих канонских јурисдикција: Васељенске Патријаршије (и свих њених јерараха, као и подручних јој епархија у Америци), Антиохијске Патријаршије, Московске Патријаршије (са аутомномном Руском Заграничном Црквом), Српске Патријаршије, Румунске Патријаршије, Бугарске Патријаршије, Грузијске Патријаршије и Америчке Православне Цркве (OCA). Срби у Америци овим црквоградитељским јединством и љубављу, чином и делом пуног заједништва у Христу, благодаћу Духа Светога и на славу Бога Оца, дају прави пример и осталим православним хришћанима.

У години када наша Српска Црква прославља 800 година своје аутокефалности, позвани смо сви ми да поступамо онако како такав јубилеј налаже: прослављајући јединство на укупном плану и сведочећи дух општења како у нашем народу тако и у односу са другим Православним Црквама.

Епископ западноамерички Максим