Саопштење епископа Теодосија поводом пресуде Основног суда у Митровици Оливеру Ивановићу

Као Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски изражавам најдубљу забринутост и разочарење поводом јучерашње одлуке Основног суда у Митровици, који је под председавањем судије гђе Роксане Комше г. Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе, прогласио "кривим за ратни злочин" и осудио га на 9. година затвора.

Имајући у виду да је у току досадашњег суђења вишеструко показано да не постоји директна веза са злочином за који је г. Ивановић оптужен и да према самим речима председавајуће судског већа гђе Комше „Ивановић никога није убио, нити икога подстицао на убиство, али је виђен на улици на местима где су се догодила убиства“ оваква драконска пресуда се у српском народу доживљава као велика неправда.

Стога уз сву нашу моралну подршку г. Ивановићу, кога познајемо и поштујемо као човека дијалога и који је по сведочанствима многих Албанаца спасавао животе за време рата, искрено очекујемо да ће одбрана у наредним данима уложити жалбу и да ће другостепени суд поништити првостепену пресуду, пошто оптужница суштински није потврђена.

Извор: Епархија рашко-призренска