Саопштење Eпископског Сабрања Океаније

Учесници IV Епископског Сабора канонских православних епископа Океаније са радошћу су дочекали прилику да се састану у Сиднеју у понедељак, 28. априла 2014. године, под председавањем ex officio Његовог Високопреосвештенства Архиепископа аустралијског г. Стилијана (Цариградска Патријаршија).

У раду Сабора учествовали су Високопреосвећени Архиепископи г. Стилијан (Цариградска Патријаршија) и г. Павле (Антиохијска Патријаршија), Његово Високопреосвештенство Митрополит г. Иларион (Руска Загранична Православна Црква), Преосвећена господа Епсикопи Иринеј (Српска Православна Црква) и Михаило (Румунска Православна Црква), Његово Високопреосвештенство Митрополит новозеландски г. Амфилохије (Цариградска Патријаршија), као и Пресвећена господа Епископи Језикиљ, Серафим, Никандор и Јаков (викарни епископи Цариградске Патријаршије).

Епископи су наставили рад III Сабора одржаног у Сиднеју октобра 2012. године, пажљиво пролазећи кроз пастирска и друга питања са којима се срећу наше Цркве и саслушавши неколико извештаја радних одбора:

1. Сабор је још једном потврдио свој став против истополних бракова. Потом је уследила и дискусија о питању деце усвојене у овакве заједнице и неизбежним последицама.

2. Као и у другим државама, тако и у Аустралији и на Новом Зеланду, Православни Архијереји с времена на време потписују, како на националном тако и на локалном нивоу, изјаве које доприносе општем добру својих верника и јавности уопште а које се тичу етичких аспеката најављених и постојећих законских прописа. Конкретније, овога пута говорило се о следеће две теме:

а) узевши у обзир различите постојеће изјаве, одлучено је да се изда заједничка изјава о донацији ткива и органа; и

б) узвеши у обзир потенцијалне импликације антидискриминаторних закона одлучено је да се онима на власти помогне да на најбољи начин формулишу текст таквих закона поштујући Уставом загарантовану слободу вероисповедања.

3. Сабор је одлучио да испита могућност остваривања заједничких пројеката за нашу омладину.

4. У светлу предстојеће 100. годишњице почетка Првог светског рата (1914-2014.) Сабор планира различите свеправославне прославе којима ће се одати почаст свим Православцима који су дали своје животе у Првом светском рату. Предложено је да се ове прославе одрже у Мелбурну, Сиднеју и Канбери.

5. Након првог свеправославног свештеничког сабрања врло успешно одржаног у Мелбурну 2012. године, одлучено је да се исти одрже и у другим главним градовима, почињући од Сиднеја.

6. Званични вебсајт Сабора ће ускоро бити пуштен у рад а преко њега ће наши верници бити информисани о раду и пројектима Сабора, обезбеђујући и друге корисне информације.

7. Сабор је прегледао нацрт правила о раду и структури Сабора. Када се правила заврше очекује се њихова регистрација код надлежних државних институција и објављивање на вебсајту Сабора.

Сабор је још једном поновио своју забринутост у вези са незаконитим заточеништвом Архиепископа охридског и Митрополита скопског г. Јована. Дискусија о овом питању проширена је и на питање отмице Митрополитâ Јована и Павла из Сирије и константног прогона верника њихових Цркава. Сабор још једном позива на њихово ослобођење. У светлу горње дискусије изражена је и забринутост за основна људска права и достојанство монаха Иринеја (бившег Патријарха Јерусалимског).

дана, 28. априла 2014.

Архиепископ Стилијан (Васељенска Патријаршија- Аустралија) с.р
Митрополит Иларион (Руска Црква) с.р.
Епископ Иринеј (Српска Црква) с.р.
Епископ Михаил (Румунска Црква) с.р.
Митрополит Амфилохије (Васељенска Патријаршија – Нови Зеланд) с.р.
Епископ Језикиљ (Викарни Епископ) с.р.
Епископ Серафим (викарни Епископ) с.р.
Епископ Никандор (викарни Епископ) с.р.
Епископ Јаков (викарни Епископ) с.р.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска