Саопштење Митрополије аустралијско-новозеландске

Годишњи семинар свештеничког братства Митрополије аустралијско-новозеландске Српске Православне Цркве одржан од 26. до 29. марта 2014. у Мелбурну

Свештенство Митрополије аустралијско-новозеландске Српске Православне Цркве, под очинским духовним руковођењем свога првопастира, Његовог Преосвештенства г. Иринеја Епископа Митрополије аустралијско-новозеландске, одржало је свој годишњи семинар и братски свештенички састанак од 26. до 29. марта 2014. године у Мелбурну.

Сабрање је започело светом Литургијом Пређеосвећених Дарова служеном у среду вече, 26. марта, у храму Светог великомученика Георгија у Сент Албансу. Као домаћини свештеног сабрања ове вечери, одбор и парохијани на челу са својим свештеником, протојерејем-ставрофором Бориславом Петровићем показали су се изузетно гостољубиви. Присутни су били двојица Eпископа и тридесетак свештеника; храм је био препун верника уз мноштво радосних дечијих лица током богослужења.

Радни део семинара отпочео је у Црквеној општини Свети Сава у Гринзбороу у четвртак 27. марта, након јутарњег богослужења, тумачењем одељка из Новог Завета од стране протонамесника Саве Антића, свештеника из Окланда са Новог Зеланда.

Сабраном свештенству се потом обратио уважени гост и предавач на овогодишњем семинару, Његово Преосвештенство г. др Игнатије, Епископ пожаревачки и браничевски. Преосвећени Владика Игнатије одржао је два предавања у току овог дана. Прво: „Апостолска Проповед о Васкрсењу и проблем смрти“, и друго: „Хришћанство и Црква“. Владика Игнатије је деценијама посвећен изучавању великих светих отаца Цркве и међународно признати научни радник и професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду. Његова предавања прилагођена природи сабрања била су вишеструко корисна за свештенике, како за продубљивање раније стеченог знања из области православне догматике тако и за конкретне пастирске проблеме у свакодневном раду.

На крају овог благословеног дана служено је вечерње богослужење након којег је добри домаћин, протонамесник Владислав Шиповац, трудом вредних чланица Кола српских сестара, окрепио све укусном посном трпезом.

Семинар је настављен у парохији Свете Петке у Рокбенку следећег дана, у петак, 28. марта. После јутарњег богослужења кратак осврт на одељак из Јеванђеља Cветог апостола Јована (Гл. 7, стих 14-18), дао је протојереј-ставрофор Саша Радоичић из Сиднеја.

У наставку рада семинара владика Игнатије одржао је још једно, треће предавање, на тему „Хришћанска Катихеза“ а потом је наш владика, епископ Иринеј упознао присутно свештенство са недавно окончаним судским процесом пред Врховним Судом државе Нови Јужни Велс у спору са новооснованом Слободном српском православном расколничком парасинагогом која је израсла из неканонске грчке старокалендарске секте тзв. „Синода у опозицији“.

Владика Иринеј је истакао да данас имамо 68 свештеника и свештеномонаха и неколико монаха и монахиња. За нас у Православљу, свештенство у својим парохијама је „жила куцавица“ једне помесне Цркве. „Богу сам благодаран за све оне свештенике које сам затекао при свом доласку у Аустралији и Новом Зеланду, који су се борили да очувају своју Цркву. Наши редови су се од тада значајно попунили новим и млађим кадровима, међу којима је 25 свештеника и ђакона које сам лично рукоположио и већину од њих овде довео. Поред ових, још петорицу сам примио у састав Митрополије. Од тих двадесет пет нових свештенослужитеља, пет су новорукоположени ђакони, који стрпљиво чекају визу у Србији, а ми нестрпљиво њихов долазак. Уживам посматрајући те младе свештенике, јер сам управо захваљујући њима осетио шта значи бити духовни отац. Хвала им!“

Велики напредак нашег духовног живота уопштено, јесте и проширење нашег богослужбеног циклуса заједничким великопосним богослужењима и пратећим предавањима. Наше свештенство ужива у саслуживању а верни народ редовно испуњава наше храмове. Затим, ту су и многи програми и пројекти, као: дечији летњи кампови, омладински семинари, рад Савеза Кола српских сестара и много другог, што сведочи о суштинском јединству којим наша Митрополија дејствује и цвета на овом Богом благословеном Петом континету.

Разматрана су такође и извесна административна питања, текући послови и уопште стање, живот и мисија наше Цркве на овим просторима, као и извесни проблеми и изазови пред којима се она данас налази.

Свештенство је такође разматрало извесна литургијска питања, црквено правило и поредак у богослужењима и друга практична пастирска питања.

Пажња је поново посвећена темама: место и смисао беседе током свете Литургије, питање о примерености певања богомољачких песама уместо причасних псалама и време даривања икона и таса у току свете Литургије.

Наглашена је неопходност истинског пастирског приступа и примене духовничке одговорности свештеника у свим овим ситуацијама, где је неопходно да дође до приближавања и љубавног сусрета црквене икономије и акривије а не инсистирања на њиховој непомирљивости или искључивости.

Током служења великопосних часова свештеници су појединачно приступали своме овогодишњем исповеднику о. Јустину Хиландарцу, а затим је владика Иринеј служио свету Литургију Пређеосвећених дарова. Гостопримство надлежног пароха протонамесника Милића Ракића и Кола српских сестара парохије Свете Петке окончано је након свете Литургије трпезом љубави и пријатним разговором у касним вечерњим сатима.

У суботу, 29. марта, у саборном храму Свете Тројице у Бранзвику већина свештенства поново се молитвено сабрала на јутрење након којег је служена света архијерејска Литургија на којој је началствовао Његово Преосвештенство Епископ Игнатије. Након ручка сабрање свештеничког братства затворено је молитвом благодарења.

Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју и члановима Светог Архијерејског Синода упућен је поздрав и захвалност за бригу и љубав коју нам указују  и изражена синовска оданост свој пуноћи наше светосавске Цркве.

Током семинара одржан је помен преминулим свештенослужитељима, одано је признање и захвалност црквеним градитељима и свима који су на било који начин припомогли мисију своје Цркве од најранијих почетака, од оснивања првих црквених општина до данас. Изражена је нада и уверење да ће генерације које долазе наставити путем својих старијих, узети активног учешћа у животу Цркве и истрајати на крстоваскрсном путу до Царства небеског.

Овим путем учесници семинара најсрдачније захваљују својим беспрекорним и благородним домаћинима: свештеницима и одборима парохија и посебно сестрама Кола српских сестара, који су се побринули да организовање и одржавање овогодишњег свештеничког семинара прође на завидном нивоу.

Посебну благодарност свештенство и верни народ, на челу са својим Архипастирем, владиком Иринејем, изражава уваженом госту, Његовом Преосвештенству г. др Игнатију, уваженом професору Православног богословског факултета Универзитета у Београду, Епископу пожаревачком и браничевском, чија је заслуга што је овогодишњи семинар одржан на високом богословском нивоу.

Окупљени око Једног и Јединог нам истинског Пастиреначалника, Христа Спаса, ми, свештеници Аустралије и Новог Зеланда, заједно са нашим Епископом, упућујемо својој пастви молитвене жеље за благословен пост и радостан долазећи празник над празницима - Васкрс.

Српско православно свештенство Митрополије аустралијско-новозеландске