Саопштење Митрополијe аустралијско-новозеландскe

Саопштење за јавност о манастиру Светог Саве у Холу

Митрополија aустралијско-новозеландска Српске Православне Цркве, на челу са Његовим Преосвештенством Епископом Иринејем, са задовољством саопштава да је Врховни Суд Новог Јужног Велса данaс, 24. децембра 2015. године потврдио наредбе издате од стране Суда 29. маја 2015. године и присвојио шему коју је предложио Његово Преосвештенство Епископ Иринеј за будуће руководство манастира Светог Саве под окриљем Митрополије и ауторитетом Српске Православне Цркве.

На захтев оптужених Суд је одобрио тренутно одлагање спровођења наредби у случају да оптужени  уложе жалбу.

 „Са благодарношћу Господу нашем, ово је благопријатни исход, који оправдава став који смо заузели од почетка овог дуготрајног и мукотрпног спора. Молимо се и надамо да ће општи разум превладати и да ће омогућити Српском народу да од сада као једна заједница крене у наручје наше Свете Српске Православне Цркве“, изјавио је Његово Преосвештенство Епископ Иринеј.

Судска одлука довела је до окончања подухвата који је покренут од стране Митрополије 2011. године, са одобрењем Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, у коме се тражио повратак манастира Светог Саве и његово устројење према канонском поретку Српске Православне Цркве.

Митрополија је захвална мноштву њених епархиота широм Аустралије и Новог Зеланда који су пружили своју молитвену, моралну и финансијску подршку и на тај начин допринели доношењу ове знамените одлуке.

Митрополијски управни одбор, 24. децембар 2015. године