Саопштење Митрополије аустралијско-новозеландске

Саопштење за јавност o oкончању судских процеса у Аустралији

Питање окончања судских спорова у Аустралији је стална брига наше Митрополије, које смо ових дана и активно почели спроводити. На седницама Управног одбора и Сабора Митрополије аустралијско-новозеландске (03. до 05. септембра 2015.) у Мелбурну, формиран је званични став да се са стране Митрополије аустралијско-новозеландске Српске Православне Цркве не покрећу нови поступци, нити да се наставља са поступцима који су били сторнирани до пресуде Врховног суда Новог Јужног Велса и усвајања схеме за употребу манастира Нови Каленић; осим  у случају жалбе, да  се брани судска победа у поступку за враћање манастира Нови Каленић Српској Православној Цркви.

У духу те одлуке, када је пре неколико дана Суд од Црквене општине Свети Никола у Јужном Бризбејну тражио да се изјасни да ли ће наставити поступак за враћање своје парохијске цркве наша заједница је својествено одлуци Сабора Митрополије и става Управног Одбора, као и свог Епископа који је придодат поступку у својству Архипастира позваног да састрадава са својим стадом, недвосмислено одговорила да нема намеру настављати судски поступак. Тиме је суђење у Бризбејну завршено без икакве пресуде.

Такође, у светлости исте саборске одлуке, поступак у случају Црквене општине Хајндмарш у Аделаиду није настављен како су појединци погрешно оценили недавни развој догађаја којим је протојереј-ставрофор Зоран Иванић просто заштитио своје свештеничко достојанство и права која су му као надлежном парохијском свештенику призната од Врховног суда Јужне Аустралије.

Наш став о неопходности Мира Божјег, слоге и јединства остаје непромењен и користимо и ову прилику још једном и по ко зна који пут поновимо позив, као што су у недавној посети Аустралији то учинили и Његова Светост Патријарх српски Иринеј и Високопреосвештени Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, онима који су се одвојили од своје Мајке Цркве, да смирено прихвате одлуку о повратку манастира Нови Каленић и да се и сами врате својој Цркви и свом светосавском народу где има места за све.

у име Управног одбора Митрополије аустралијско-новозеландске

+ИРИНЕЈ
Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске

У Сиднеју,
Претпразништво Благовести Пресвете Богородице, 2016.