Саопштење Митрополије аустралијско-новозеландске

С обзиром на ванредне околности проузроковане вирусом COVID-19, у складу са државним упутствима и мерама за спречавање ширења и сузбијање вируса, имајући у виду одлуке са одржаног братског састанка свештенства наше Митрополије 18. и 19. марта 2020. године у манастиру Светог Саве Нови Каленић код Канбере, обавештавамо вас о следећем:

Сваки свештеник ће сазвати седницу Црквеног одбора, како би се упознали са обавезним тренутним државним мерама заштите, уз очекивање да ће бити и додатних мера. Према актуелним прописаним ограничењима броја верника (100) у исто време у храму на богослужењима, Црквени одбор ће одабрати редаре, који ће контролисати и координисати улазак и излазак верника из храма.

Ограничење броја верника на богослужењима, применити и на црквене сале.       Отказати фолклор и састанке пензионера, а рад школа и обилазак болница, ускладити са државним прописима и препорукама. Подићи ниво хигијене у Црквеним општинама.

Свештеници морају бити на располагању својим верницима, да болесне причешћују, уплашене теше, да по речима Светог апостола Павла буду „свима све“ (1Кор. 9, 22) у ово време великог духовног испита. Наставити са редовним и појачаним богослужбеним животом. У већим Црквеним општинама где постоји потреба и могућност, служити свету пређеосвећену Литургију два пута у седмици. Такође, увести редовно служење Свете Литургије, поред недеље и суботом. На богослужењима, пре отпуста, упућујемо свештенике да прочитају и посебну молитву за избављење од нове епидемије вируса.

Дужни смо да бринемо о добру свих оних који су нам поверени, да ускладимо наш рад са упутствима и препорукама државних власти и здравствених експерата, али у исто време да не будемо као они који немају наде (1 Сол. 4, 13), да се због нас не поколеба ничије срце и посумња у истинитост обећања Христовог.    У времену када су светом завладали велики страх и паника, као Хришћани смо позвани да трезвено стојимо на чврстом Камену Вере и Наде наше, који је Господ Христос.     

С Божјим благословом,  

Силуан
Епископ аустралијско-новозеландски