Саопштење за јавност Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског Порфирија

Актуелно помињање тенкова, претње, ратно хушкање, паљење државне заставе, су нехришћански и антицивилизацијски чин који је, сведоци смо, већ нанео штету односима двеју држава, Србије и Хрватске. Ипак, лично сматрам и на то скрећем пажњу, да  се ради о поступцима, у чију веродостојност најмање верују сами извођачи перформанса. 

При том, као духовни  пастир истичем, крајње је неодговорно како од самих извођача, тако и од неких медија што порукама трују младе генерације и продубљују њихове  трауме и трауме њихових родитеља. Овакви поступци су потпуно ван животног контекста и немају подршку српског народа и друштва.

Трагична је чињеница да су претње упућене у време смирења и праштања, у време Васкршњег поста.  Засигурно овакве претње  највеће узнемирење изазивају код православних верника који живе у Хрватској, а који због тих или сличних поступака и изјава могу  претрпети највећу штету.

Сматрам да одговорне личности у владама Србије и Хрватске, ради добра два народа треба да наставе путем мира, сарадње и усаглашавања интереса народа и држава. У то име,  католицима и православнима желим да у радости и сваком добру дочекају празник највеће љубави, празник Васкрсења, једног  и заједничког Спаситеља, Господа Исуса Христа.

Митрополит загребачко-љубљански

Порфирије