Саопштење за јавност свештеничког братства Митрополије аустралијско-новозеландске

Годишњи семинар свештеничког братства Митрополије аустралијско-новозеландске Српске Православне Цркве одржан од 10. до 13. априла 2013. године у Сиднеју

Свештенство Митрополије аустралијско-новозеландске Српске Православне Цркве под очинским духовним руковођењем свога првопастира, Његовог Преосвештенства г. Иринеја, Епископа Митрополије аустралијско-новозеландске, одржало је свој годишњи семинар од 10. до 13. априла 2013. године у Сиднеју.

Сабрање је започело светом Литургијом пређеосвећених дарова служеном у среду вече, 10. априла, у храму Светог апостола Луке у најмлађој сиднејској парохији, Ливерпулу. Ова, још увек мисионарска парохија, на опште задовољство свештенства и верног народа, сваким новим даном расте, развија се и стасава. Као домаћини свештеног сабрања ове вечери, одбор и парохијани на челу са својим свештеником Александром Милутиновићем показали су се изузетно гостољубивим. Било је ове вечери у Ливерпулу заиста све величанствено, свето и честито: присуство двојице епископа и тридесетак свештеника; храм препун верника уз мноштво радосних дечјих лица, усрдно богослужење, складно појање, надахнута беседа епископа Давида, дуги низ причасника, раздраганост гостољубивих домаћина у тихој вечерњој светлости, заиста све је одисало атмосфером истинске саборности - баш као у ранохришћанским агапама из времена светих апостола и њихових наследника, Поликарпа, Игњатија Богоносца, Јустина Философа, Иринеја Лионског.

Радни део семинара отпочео је у Кабрамати у четвртак, 11. априла, након јутарњег богослужења, уз тумачење ђакона Веселина Сворцана на почетних пет стихова 18. главе светог Јеванђеља по Матеју.

Сабраном свештенству обратио се уважени гост овогодишњег семинара, Његово Преосвештенство Епископ крушевачки г. др Давид. Преосвећени Владика Давид одржао је два предавања у току овог дана, прво О есхатолошкој свести ране Цркве, и друго Смисао љубави и њена веза са правдом у јеванђелској проповеди светог апостола Павла. Следујући светим оцима и учитељима Цркве ранијих векова, владика Давид, ходећа библиотека (како га је именовао један од присутних свештеника), износио је из богате јеванђелске и светоотачке ризнице благо вечнога живота, причешћујући нас благовешћу, утврђујући нас Истином и печатећи све изобилном благодаћу Духа Светога.

На крају овог благословеног дана служено је вечерње богослужење након којег су добри домаћини, свештеници Ђуро Ђурђевић и Ђорђе Веселиновић, трудом својих вредних чланица Кола српских сестара понудили окрепљење укусном посном трпезом.

Семинар је настављен у парохији Светог архиђакона Стефана у Рути Хилу следећег дана, у петак, 13. априла. После јутарњег богослужења кратак осврт на библијски цитат из посланице светог апостола Павла Галатима 5,1 и 5,13-15 дао је млади свештеник Дејан Милошевић из Кизбороа.

У наставку рада семинара разматрана су извесна административна питања, текући послови и уопште стање, живот и мисија наше Цркве на овим просторима, као и извесни проблеми и изазови пред којима се она данас налази.

Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју и члановима Светог Архијерејског Синода упућен је поздрав и захвалност за бригу и љубав коју нам указују  и изражена синовска оданост свој пуноћи Цркве наше светосавске у Отаџбини и расејању.

Свештенство је такође разматрало извесна питања литургијске обнове, црквеног типика и поретка у богослужењу, дискутована је неопходност правилног вршења свештених тајни и обреда и друга практична пастирска питања.

Нарочита пажња посвећена је темама као што су: место и смисао беседе током свете Литургије, питање примерености певања богомољачких песама за време причешћивања и време даривања икона и таса у току свете Литургије.

Такође је предложено да се покуша са успостављањем праксе да недељна и празнична богослужења буду служена у исто време у свим храмовима већих градова ради једнообразности и лакше оријентације верних.

Усклађен је начин једнообразног и литургички исправног начина вршења славског обреда, односно сечења славских колача и употребе древније и православније разрешне молитве покајницима у светој Тајни Покајања и чину исповести верних.

Изузетан допринос у разрешењу недоумица на ове теме својим богословским и црквено-историјским осветљавањем приложили су Преосвећена Господа Епископи Давид и Иринеј. Наглашена је неопходност истински пастирског приступа и примене духовничке одговорности свештеника у свим овим, оваквим и сличним ситуацијама, где је неопходно да дође до приближавања и љубавног сусрета црквене икономије и акривије, а не инсистирања на њиховој непомирљивости или искључивости.

У касно поподне, а пре одласка на богослужење, наш цењени гост, владика Давид, почастио нас је још једним предавањем, сажимајући учења о светој Литургији великих литургичара новијег доба.

Током служења великопосних часова свештеници су појединачно приступали своме овогодишњем исповеднику свештенику Душану Ракићу у светињи над светињама прелепог и красно живописаног  храма Светог архиђакона Стефана, а затим је владика Давид служио свету Литургију пређеосвећених дарова. Целодневно гостопримство надлежног пароха Србољуба Милетића и његовог Кола српских сестара окончано је након свете Литургије трпезом љубави и пријатним разговором.

У суботу, 13. априла, у саборном храму Светог кнеза Лазара у Александрији поново смо се молитвено сабрали на јутрење, након којег је служена света архијерјска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ крушевачки г. Давид. Уследила је изложба радова епархијске радионице „Риза“, која се бави израдом свештенослужитељских одежди и црквеним везом, а којом руководи свештеник Раде Радан. После посне гозбе приређене од стране домаћина, свештеника Миодрага Перића, наравно трудом вредних чланица Кола српских сестара, сабрање свештеничког братства затворено је молитвом благодарења.

Током те суботне заупокојене свете Литургије, служен је помен преминулим свештенослужитељима. Одано је признање и захвалност црквеним градитељима и свима који су на било који начин припомогли мисију своје Цркве од најранијих почетака, од оснивања првих црквених општина до данас. Изражена је нада и уверење да ће генерације које долазе, поучени примером својих светих предака и сами на сходан начин активно учествовати у животу Цркве и истрајати на крстоваскрсном путу до Царства небеског и сверадосног сусрета са Господом славе на сву вечност.

Овим путем учесници семинара најсрдачније захваљују својим беспрекорним и благородним домаћинима: свештеницима и одборима парохија и посебно чланицама Кола српских сестара, који су се побринули да организовање и одржавање овогодишњег свештеничког семинара прође на завидном нивоу.

Посебну благодарност свештенство и верни народ, на челу са својим архипастиром, владиком Иринејем, изражава уваженом госту, Његовом Преосвештенству Епископу крушевачком г. др Давиду, професору Православног Богословског Факултета Универзитета у Београду, чија је заслуга што је овогодишњи семинар одржан на високом духовном и богословском нивоу.

Окупљени око Једног и Јединог нам истинског пастиреначалника, Христа Спаса, ми, свештеници Аустралије и Новог Зеланда, заједно са нашим Епископом,  упућујемо својој пастви молитвене жеље за благословен пост и радостан долазећи празник над празницима - Васкрс.

Српско православно свештенство
Митрополије аустралијско-новозеландске

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Саопштење за јавност свештеничког братства Митрополије аустралијско-новозеландске
Саопштење за јавност свештеничког братства Митрополије аустралијско-новозеландске
Саопштење за јавност свештеничког братства Митрополије аустралијско-новозеландске
Саопштење за јавност свештеничког братства Митрополије аустралијско-новозеландске
Саопштење за јавност свештеничког братства Митрополије аустралијско-новозеландске
Саопштење за јавност свештеничког братства Митрополије аустралијско-новозеландске
Саопштење за јавност свештеничког братства Митрополије аустралијско-новозеландске
Саопштење за јавност свештеничког братства Митрополије аустралијско-новозеландске