Саопштење Управе Саборног храма у Подгорици

Пратећи последње немиле догађаје који су се одиграли у суботу вече у Подгорици изражавамо велику забринутост због ситуације која је те вечери владала у Главном граду. Осуђујући сваки вид насиља, како на службена лица и институције, а нарочито над великим бројем голоруких и мирних грађана, желимо да као људи и као хришћани питамо надлежне, због чега је те вечери, без и једног разлога, Саборни храм Христовог Васкрсења био изложен бруталној опсади припадника САЈ-а Полиције Црне Горе који су око 23 часа испалили неколико десетина сузаваца и шок бомби и том приликом нанијели оштећења на крову, фасади и платоу Храма, уз неколико поломљених стакала, праћене псовањем и вријеђањем на националној основи. Сцене које се јасно виде на фотографијама и снимцима, направљеним из околних зграда, подсјећају на оне које гледамо ових дана у Сирији или Палестини.

Зато тражимо да надлежни министар унутрашњих послова г. Рашко Коњевић и директор Управе полиције г. Славко Стојановић хитно испитају случај и обавијесте јавност ко је наредио, из ког разлога и ко су људи који су опсадирали и оскрнавили Храм Христовог Васкрсења, из кога су се увијек слале поруке мира и љубави. Тако су мошти које се чувају у овом Храму, Светог апостола Петра, Свете равноапостолне мученице Текле, Светога Теодора Тирона, Светог ђакона светог Василија Острошког и других, умјесто благословеним миром биле натопљене сузавцем и димом. Ако овоме додамо и чињеницу да је велики број полицајаца и њихових породица управо у овоме Храму примио Свету тајну крштења и вјенчања, онда се заиста питамо ко су били и одакле униформисана лица те вечери са упереним пушкама према Храму. Ова ситуација, са разлогом, узнемирила је стотине вјерника који су дошли на недјељну Литургију и са невјерицом и ужасом гледали све оно што се догодило осјећајући још увијек присуство сузавца у Храму и остатке испаљених чаура.

Овакав однос према светињи Божијој не може донијети добро ни држави, ни друштву, ни једном појединцу, ни њиховим породицама, напротив…

Зато, молећи се Васкрсломе Господу, који и у ове наше дана прима ране и клинове, да уразуми све оне који су одговорни за овакво стање, да овоме народу подари мир, братску љубав и слогу и да се овако нешто никад и нигдје не понови. У исто вријеме, молимо се Светом Василију Острошком и Светом Петру Цетињском да опросте онима који су испаљивали десетине сузаваца и шок бомби на ову најљепшу и највећу светињу у Црној Гори и шире, ријечима распетога Христа: Опрости им Боже јер заиста не знају шта чине.

Управа Саборног храма Христовог Васкрсења

Извор: Митрополија црногорско-приморсдка