Саопштење за јавност Митрополије аустралијско-новозеландске

Саопштење за јавност Митрополије аустралијско-новозеландске

Врховни Суд државе Нови Јужни Велс донео је данас Пресуду у судском спору који је по одобрењу Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве Митрополија аустралијско-новозеландска покренула против Имовинског Повереништва Слободне Српске Православне Епархије за Аустралију и Нови Зеланд, и директора истог Повереништва, због прекршаја законских прописа који регулишу начин старања о повереној имовини а у вези манастира Светог Саве Нови Каленић, који се налази у месту Вулару у Новом Јужном Велсу. Врло сажето, Врховни Суд је утврдио следеће:

1. Имовинско Повереништво (Property Trust) прекршило је законске прописе о старању црквеном манастирском имовином:

а) ограничавајући и одбијајући ауторитет Епископа Иринеја у погледу надзора и руковођења манастиром,
б) забраном приступа манастирском имању епископу Иринеју и од њега овлашћеним лицима и онемогућавањем служења светих богослужења, и в) дозвољавајући Драгану Сарачевићу (рашчињеном и бившем свештенику) да служи у манастиру.

2. Удруживање и спрега тзв. Слободне Епархије аустралијско-новозеландске са грчким старокалендарцима, и постављање „епископа“ Амвросија за „епископа“ Слободне Епархије АНЗ, није било у складу са духом тог повереништва.
У вези са налазом суда, Врховни Суд је пресудио:

1. Да се Имовинско Повереништво бивше слободне цркве (Property Trust) уклони као повереништво и старатељ манастира и да се уместо тог повереништва за повереника и старатеља постави и именује Митрополија аустралијско-новозеландска.

2. Да оптужени мора да пренесу тапију манастира на Митрополију аустралијско-новозеландску.

3. Манастир ће бити у поседу и под старањем Митрополије аустралијско-новозеландске Српске Православне Цркве за њене потребе и потребе појединаца и организација које сачињавају или су део Слободне Епархије АНЗ.

Часни судија издао је списак одлука и наредби које треба спровести у складу са разлозима који су довели до Пресуде. Предмет ће поново бити разматран на суду у блиској будућности ради извршавања ових одлука и решења питања плаћања трошкова суђења.

Митрополија поздравља ову веома важну одлуку и Пресуду Врховног Суда државе Нови Јужни Велс која оправдава покретање судског спора и која ће, искрено се надамо, донети мир, стабилност и коначно јединство Српској Православној Цркви у Аустралији.

Митрополија се неће даље оглашавати по овом питању. Комлетан текст Пресуде Врховног Суда државе Нови Јужни Велс можете погледати овде:

https://www.caselaw.nsw.gov.au/decision/55641476e4b06e6e9f0f5d65

Управни Одбор Митрополије аустралијско-новозеландске
29. мај 2015. године