Саопштење за јавност Друге епископске конференције Океаније

Чланови друге Епископске Конференције свих канонских православних Епископа Океаније са радошћу су дочекали још једну прилику да се састану у Сиднеју, 16. и 17. октобра 2011. године, под председавањем, ex officio, Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Стилијана.

Конференција је отворена молитвом у седишту Грчке православне архиепископије у Редферну.

Присутни су били: Његово Високопреосвештенство Архиепископ Стилијан (Васељенска Патријаршија - Аустралија), Његово Високопреосвештенство Митрополит Павле (Антиохијска Патријаршија), Његово Преосвештенство Владика Иринеј (Српска Православна Црква), Његово Преосвештенство Епископ Михаил (Румунска Православна Црква), Његово Високопреосвештенство Митрополит Амфилохије (Васељенска Патријаршија - Нови Зеланд), Његово Преосвештенство Епископ Језекиљ (Викарни Епископ), Његово Преосвештенство Епископ Серафим (Викарни Епископ), Његово Преосвештенство Епископ Никандрос (Викарни Епископ), Његово Преосвештенство Епископ Јаковос (Викарни Епископ), Високопречасни протојереј-ставрофор Михаило Протопопов (представник Његовог Високопреосвештенства Митрополита Илариона из Руске Православне Цркве, чије поздравно писмо је прочитао отац Михаило) и Пречасни јереј Мајкл Смолинец (представник Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Јоанa парнасоуског из Украјинске Православне Цркве у Дијаспори - под васељенском патријаршијом).

Епископи су наставили рад прве Конференицје, одржане у Сиднеју у октобру прошле године, те тим поводом примили извештаје одговарајућих одбора.

Једногласно је договорено:

1. Да се организује годишњи Сабор свештенства свих канонских јурисдикција у циљу јачања братских односа и остваривања сарадње у спровођењу одлука Конференције на локалном нивоу;

2. Да се покрене званични веб сајт Конференције путем којега ће се наши верници информисати о раду Конференицје и обезбедити поуздан извор информација, који би укључивао и каталог канонског свештенства како би се лакше препознавале расколничке групаце;

3. Да се затражи правно мишљење стручањака у вези са предлогом доношења Статута Епископске Конференицје Океаније;

4. Да се током 2013. године организује заједничка прослава хиљадуседамстоте годишњице проглашења Миланског едикта;

5. Да се формално одговори Капеланском Здравственом Савету Викторије, афирмишући став канонских Цркве у односу на капеланство у болницама, не игноришући пастирску димензију служења свим православнима којима је капеланство потребно, без обзира на националну припадност; и

6. Да се окупе истакнути православни богослови, лекари, психолози, етичари, правни и политиколошки стручњаци који би помогли архијерејима Океаније да издају заједничка саопштења у вези са етичким димензијама релевантних законских предлога које предложеи Влада.

Конференција је примила извештај о нацрту закона за признавање свих канонских православних цркава на Новом Зеланду, а посебно у погледу регистрације брачних регистраната.

Примљен је и извештај комисије за капеланство у академским установама, који се састао под копредседништвом Његовог Преосвештенства Владике Иринеја и Његовог Преосвештенства Владике Језекиља, са приоритетним задатком да се развије православно капеланство у оквиру високо-образовних институција. Конференција је потврдила предлог Одбора за именовање Његовог Преосвештенства Епископа Јакова милетоуполискога за председавајућега ове комисије.

Конференција поново потврђује своје јединство у Господу нашем Исусу Христу и у братској љубави, обавезујући се да радимо заједно за добро свете Православне Цркве и њене деце у Аустралији и широм Океаније.

Дана 17. октобра 2011. године

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Стилијан (Васељенска Патријаршија - Аустралија)
Његово Високопреосвештенство Митрополит Павле (Антиохијска Патријаршија)
Његово Преосвештенство Епископ Иринеј (Српска Православна Црква)
Његово Преосвештенство Епископ Михаил (Румунска Православна Црква)
Његово Високопреосвештенство Митрополит Амфилохије (Васељенска Патријаршија - Нови Зеланд)
Његово Преосвештенство Епископ Језекиљ (Викарни Епископ)
Његово Преосвештенство Епископ Серафим (Викарни Епископ)
Његово Преосвештенство Епископ Никандрос (Викарни Епископ)
Његово Преосвештенство Епископ Јаковос (Викарни Епископ)

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска