Саопштење за јавност Епархије бачке

Православна Епархија бачка, 23. априла 2015. године, Нови Сад

Поводом злонамерних текстова непознатих аутора ,,Sklanjajte decu: Hitne duhovne potrebe u pešačkoj zoni!“, ,,Popovski slalom kolima kroz pešačku zonu“ и других сличних текстова, као и фотографија објављених најпре на интернет-
-порталима mojnovisad.com, 021.rs и од стране других локалних новосадских медија, а у току дана и у скоро свим домаћим медијима, Епархија бачка је дужна да демантује наведене текстове и јавност обавести о следећем:

1. Службени аутомобили Епархије бачке су до почетка партерног уређења на Тргу Републике (код Рибље пијаце), са свим потребним дозволама и картицама, у двориште Владичанског двора и у порту Саборног храма, где се налазе гаража и службени паркинг, улазили кроз покретну рампу на почетку Гимназијске улице, у чему су их веома често ненадлежно и противзаконито ометала непрописно паркирана такси-возила. После почетка радова, о чему Епархија бачка није била унапред обавештена, од службених лица Управе за саобраћај Новог Сада је добијено упутство да се замене картице за улазак у пешачку зону тако што ће службеним аутомобилима Епархије бачке, као и осталим правним и физичким лицима, бити омогућено да у пешачку зону улазе из правца улице Модене. О овоме је, узгред буди речено, својевремено писао поменутипортал 021.rs (http://www.021.rs/Novi-Sad/Servisne-informacije/Zamena-kartica-za-prolaz-u-pesacku-zonu.html).

Имајући у виду чињеницу да би се наведено решење показало као непрактично, јер би се епархијским аутомобилима морало пролазити кроз велику гужву читавом дужином улица Модене и Змај-Јовине, Епархија бачка је затражила алтернативно решење које су надлежне градске институције дефинисале као могућност коришћења најкраћег дела пешачке зоне (почетак Змај-Јовине и део Милетићеве улице). Управо овом трасом се кретао и службени аутомобил који је приказан на слици непознатог аутора.

Дакле, Епархија бачка од почетка радова на Тргу Републике нема другу алтернативу него да у своје службене просторије и у резиденцију епископа долази искључиво кроз пешачку зону где се свакодневно окупља велики број наших суграђана. На исто су приморани и сви други посетиоци Владичанског двора укључујући и високе државне функционере, као и високе званичнике других Цркава, верских заједница и држава. За овакву ситуацију Епархија бачка није и не може бити одговорна.

2. Злонамерност писања наведених текстова јасно се може видети из непримерених и нетачних коментара објављених фотографија, као и тврђења да се службеним аутомобилом бахато управљало и да су грађани, а посебно деца, били приморани да беже у нади да ће сачувати голи живот и избавити се из ове драматичне ситуације. Истина је потпуно другачија. Службени аутомобил је веома споро пролазио овим делом пешачке зоне управо због гужве и великог броја мале деце која се свакога дана окупљају у ужем центру града. На сликама се јасно може видети да осим брижне мајке која своје дете узима у наручје сви остали стоје потпуно мирно и стрпљиво пропуштају службено возило Епархије бачке, као и свако друго возило које пролази пешачком зоном. Аутомобил који је паркиран уз саму ограду Владичанског двора (Opel corsa), а веома често и возило Audi караван чија фотографија није објављена уз наведене текстове, али је свакодневно паркирано уз ограду Владичанског двора, нису власништво Епархије бачке. Opel corsa је власништво нашег суседа који на основу инвалидитета има дозволу за паркирање у пешачкој зони, а друго возило припада једном од власника оближњег бутика и летње баште.

Посебна тема је невероватно чудо да се обични грађанин у тренутку проласка службеног возила Епархије бачке кроз пешачку зону затекао на лицу места са професионалним фотоапаратом који је искористио за потребе горенаведеног интернет-портала. Свештеник који му се том приликом обратио није користио непримерене речи него је упозорио овог обичног грађанина да то што чини није пристојно. Нетачно је да се свештеник, који је, иначе, гост Епархије бачке и који је дошао из иностранства у посету нашем граду – Српској Атини, користио непримереним речником.

3.  Да је у питању напад на Цркву, сакривен иза бриге за наше најмлађе суграђане, јасно показује и лажна информација да је службено возило Епархије бачке луксузна лимузина, а не половни аутомобил произведен 2010. године, чија је тржишна цена од 8.000 до 10.000 евра. Поред тога, иако спомињу доставна службена возила и возила хитне помоћи која такође имају дозволу уласка у пешачку зону, нико од душебрижника се није запитао на који начин би, не дај Боже, у случају хитне потребе могла да реагује ватрогасна служба и хитна медицинска помоћ, када једно службено путничко возило изазове овакву пометњу и по речима „истинољубивих“, а при томе неименованих аутора ,драматичну ситуацију у центру Новог Сада. За разлику од њих, Епархија бачка је о овоме званично писала надлежним градским службама и давала одређене сугестије и предлоге.

4.  На крају, ради разоткривања правих побуда за писање оваквихи сличних антицрквених чланака подсетићемо јавност на догађај када је познати локални политичар једне комби-странке дивљао пешачком зоном Новог Сада, не службеним и не приватним него позајмљеним моторним санкама, и када је у наведеним локалним медијима његово дивљање приказано као херојство, јунаштво и духовита шала на рачун градских власти. Новосадски антицрквени медији су увек били и биће у служби таквих политичких групација од којих су неке и сада на власти у градском парламенту.

Уосталом, питамо се, а питамо и јавност Новог Сада, куда би службени аутомобили градских челника, високих државних представника и угледних  гостију нашег града улазили у пешачку зону и долазили до Градске куће када би се, на пример, радови изводили у улици Модене. Одговор је јасан: или кроз пешачку зону Змај-Јовине улице, или преко платоа Српског Народног позоришта, или кроз Његошеву улицу. Да се изабере било која од ове три путање резулат би био исти као и са службеним аутомобилима Епархије бачке.

Из Канцеларије Епископа бачког

Извор: Епархија бачка