Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

Поводом изјаве г. Небојше Стругара и његовог једностраног виђења активности на изградњи храма Светог Јована Владимира у Бару Митрополија црногорско-приморска најприје изражавамо чуђење што је г. Стругар у јавност изнио читав низ личних и тенденциозних оцјена које на овакав начин не служе добру.

Очевидно вођен неким личним разлозима, Стругар је одговорност за застој радова на храму у Бару пренио на инж. Момчила Станојевића, протомајстора храмова у Бару и Подгорици, што не одговара истини, с обзиром да се ради о одлуци митрополита Амфилохија, а не Станојевића, да се за велики јубилеј 1700-годишњице Миланског едикта доврше грађевински и умјетнички радови и изврши освећење Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици. Из тог разлога, протомајстор Момчило Станојевић, носилац највећих црквених одликовања, имао је обавезу да се ангажује на завршетку тих радова у чему је са својим сарадницима и успио и на томе му Митрополија црногорско-приморска изражава своју благодарност. Остављамо по страни и не мање важно питање недостатка средстава за даљу градњу храма.

Досадашњи радови на храму Светог Јована Владимира служе на понос Бару и Митрополији и у том дијелу смо сагласни са Стругаром да је Момчило Станојевић дао немјерљив допринос, заједно са осталим члановима Грађевинског одбора. Сасвим је природно да се радови на храму и убудуће неће изводити без присуства и учешћа протомајстора на коме, уз свештенство и Одбор за изградњу, стоји и највећа одговорност.

Митрополија црногорско-приморска је са Грађевинским одбором храма у Бару након освећења храма у Подгорици кренула у реализацију планираних активности на завршетку храма у Бару при чему се слободно може констатовати да тај неимарски пројекат представља један од приоритета Митрополије у предстојећем периоду и већ се приступа затварању прозорана храму. Овом приликом, имајући у виду духовни значај те Светиње, указујемо да смо дужни да своје ставове и личне доживљаје оставимо по страни знајући да храм гради нас, а не ми Храм. То се очекује и од г. Стругара, активно укљученог у градњу храма у Бару од самог почетка. Унутарњим проблемима и недоумицама које прате сваки овакав подухват и који се разрјешавају стручно у оквирима Грађевинског одбора, непотребно је оптерећивати јавност. Утолико прије што дописи оваквог типа не граде него разграђују, не само храм, него и оно што је важније од њега: братску слогу и љубав међу градитељима без које храм губи свој смисао.

Цетиње, 17. октобар 2013. године

Извор: Митрополија црногорско-приморска