Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

Поједини медији настављају да воде кампању против Цркве поводом нереда у Подгорици изазваних непотребном поворком малобројних хомосексуалних особа и њихових симпатизера и подржавалаца.

У сврху етикетирања Митрополије као кривца за јучерашње нереде користи се ситни инцидент који се десио испред Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, током јучерашње редовне недјељне Литургије, прве коју је, након освећења, Митрополит црногорско-приморски Амфилохије служио у том храму, заједно са свештеницима Митрополије и учешће многобројног вјерног народа.

Наиме, противници параде су у порту Храма били утјерани од стране полиције, а онда су, бјежећи пред полицијом, ушли и у сам Храм. Не би нас чудило да је и овакав инцидент изрежиран од провокатора који су тражили кривца за јучерашње нереде. Тај кривац се, по устаљеном обичају посљедњих година, лажно и неистинито најчешће тражи у Митрополији и Српској православној Цркви.

Непоштено је и злонамјерно кривицу за насиље пребацивати на Цркву. Као да немира и протеста оваквим и њима сличним поводима није било и нема и на другим мјестима широм свијета. Па намјесто да се организатори оваквих насилних парада и њихови заштитници замисле над начином остваривања својих „права“ гажењем моралног опредјељења огромне већине човјечанства, они проглашавају за хулигане све оне који другачије мисле и живе. Бешчашће учињено овом парадом брку Црногорца, символу вјековног чојства и моралности Црне Горе, понижење Владе и полиције, која је жртвовала своје достојанство да би одбранила групицу присталица неморалног начина живљења, зар не би требало да дубоко забрину све оне који спроводе и подржавају код нас и широм Европе овакве параде? Нико не правда насиље појединих група, али онај ко је узрочник тог насиља није ли одговорнији пред Богом и људима како за своје, тако и за, код других, изазвано насиље?

Инсистирање на одговорности Цркве само говори о априрори антицрквеном ставу који у јавном дискурсу његују појединци и неки црногорски медији. Такозвани заштитници људских права се не обазиру на медијске нападе који су уперени против Цркве.

Црква је кроз свој јавни говор и кроз ријечи Митрополита Амфилохија, позвала све људе на мир и ненасилне методе отпора поворци, али не може и неће прећутати вјековни хришћански став о моралним и другим посљедицама гријеха који се кроз ову поворку промовисао.

Јуче нико није ништа добио, сви смо изгубили и остали поражени пред духовно-моралним и физичким насиљем које је задесило Подгорицу.

извор: Митрополија црногорско-приморска