Саопштење за јавност о покајању Живорада М. Павловића

Обавјештавамо црквену и ширу јавност да се г. Живорад М. Павловић, бивши свештеник Епархије браничевске Српске Патријаршије и припадник тзв. ЦПЦ, одвратио од душепогубног служења и припадништва тој псеудоцрквеној организацији и с покајањем се обратио Цркви Божијој Православној, преко Митрополије црногорско-приморске, за опроштај и повратак у свету Цркву, молећи се Господу да га прими као покајника.

Доносимо његово покајно писмо у цјелини, упућено Његовом Високопреосвештенству Архиепископу цетињском и Митрополиту црногорско-приморском г. Амфилохију:

Ваше Високопреосвештенство,

Прије четрнаест и по година (тачније дана 25.10.1999. године) учинио сам непромишљен искорак у животу због којег сам санкционисан у складу са канонима свете Православне цркве – лишен свештеничког чина и искључен из Цркве – самовољно сам напустио Браничевску епархију и дошао у Црну Гору, у тзв. вјерску заједницу, ЦПЦ. На позиве СПЦ-е одговарао сам непримјерено услед помрачења ума и под копреном искушења и гријеха.

Како је вријеме одмицало, све више сам долазио до сазнања да сам направио кардниналну грешку која ме је коштала духовног мира и слободе и угрозила моје вјечно спасење. У међувремену Господ Бог ми шаље опомену у виду здравствених проблема, што доживљавам као позив да се вратим Православној Цркви и исконским духовним и моралним вриједностима и да се удаљим од извора гријеха и богоодступништва у које сам упао. Због свих тих разлога, 3. децембра 2013. године поднио сам неопозиву оставку поменутој вјерској заједници.

Овим путем, искрено и из свег срца се кајем за све гријехе које сам до сада учинио. Усрдно се молим Господу нашем Исусу Христу и Цркви Божијој да ми опрости.

Ваше Високопреосвештенство,

Најпонизније, очински, Вас молим да се Вашим ауторитетом заузмете код Виших црквених власти СПЦ како би ми се црквена казна ублажила и како би ме вратили у ред члана свете Православне цркве да могу, као Хришћанин, вјерник, да посјећујем света богослужења, да се исповиједам и причешћујем ради спасења душе своје. Обзиром да ми је здравље нарушено (што сматрам казном Божјом за све што сам учинио откако сам приступио организацији која се зове ЦПЦ) и да ме чека хируршка интервенција на срцу, потребно ми је да се исповиједим и причестим како бих могао, са вјером и усмјереношћу ка Правди и Истини, да дочекам дане након операције. Својим понашањем потрудићу се да оправдам указано повјерење.

Вашем Високопреосвештенству љуби свету десницу и проси свети архипастирски благослов,

Живорад М. Павловић с.р.

На Сретење Господње, 15. фебруар 2014.
у Подгорици”

Извор: Митрополија црногорско-приморска