Саопштење за јавност Одбора за Јасеновац

Саопштење за јавност Одбора за Јасеновац
Саопштење за јавност Одбора за Јасеновац
Саопштење за јавност Одбора за Јасеновац
Саопштење за јавност Одбора за Јасеновац

Седница Одбора за Јасеновац одржана у мученичким Долима у Пиви

У петак, 9. јуна 2017. године, у метоху манастира Пиве у Долима, по позиву Преосвештеног Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија, а поводом прослављења Новомученика пивских, одржана је седница Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве.

Око хиљаду и три стотине житеља Пиве, од чега је више од половине било жена, деце и стараца, пострадало је јуна 1943. године у нацистичкој одмазди која је била део ”Операције Шварц”, а коју је извршила 7. SS брдска дивизија ”Принц Ојген” (Prinz Eugen), састављена углавном од банатских фолксдојчера. Већина пострадалих је побијена у Долима, недалеко од манастира Пиве, где су и сахрањени.

Године 1977. уређен је простор и подигнуто је скромно али упечатљиво спомен-обележје. Године 2006. подигнут је храм по обличју Ловћенске капеле и посвећен Трећем обретењу главе Светог Јована Крститеља, на који дан се и десило највеће страдање у Пиви 1943. године. Уз цркву подигнут је и конак а комплекс је постао метохом манастира Пиве.

На предлог Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија Свети Архијерејски Сабор је на свом овогодишњем заседању уврстио пивске страдалнике у календар светих, и тим поводом је сазвана седница Одбора за Јасеновац у Долима. Епископ Јоаникије први пут је преломио славски колач и освештао жито Новомученицима пивским у истом храму на празник Трећег обретења главе Светог Јована 7. јуна 2017. године, који је постао и празник новопросијавших и новоканонизованих новомученика.

Сабрање Одбора за Јасеновац 9. јуна 2017. године је почело светом Литургијом којом је началствовао Митрополит црногорско-приморски Амфилохије а којем су саслуживали умировљени Епископ захумско-херцеговачки Атанасије и Епископ пакрачко-славонски Јован, а уз присуство домаћина, владике Јоаникија, те бројног свештенства и народа.

Седница Одбора је одржана у конаку метоха уз учешће чланова Одбора, присутних архијереја, др Вељка Ђурића Мишине, в. д. директора Музеја жртава геноцида из Београда, главне наше институције која се бави проучавањем страдања, и др Јована Делића с Филолошког факултета Универзитета у Београду, иначе Пивљанина.

На седници којом је председавао Епископ пакрачко-славонски Јован опширније се разговарало о прослављању Новомученика пивских, о којима су излагали владика Јоаникије и др Јован Делић, кратко је предочен рад Комисије о Алојзију Степинцу, а примљен је к знању и увид у активности Музеја жртава геноцида и проблеме с којима се суочава у раду.

Одбор се посебно позабавио проблемом проналажења, сахране и меморијализације страдалника чија су тела током Другог светског рата допловила до Београда, што је митрополит Амфилохије иницирао код Светог Синода, а Синод поверио Одбору за Јасеновац. Коначно, Одбор за Јасеновац је чуо како тече рад комисије за Старо Сајмиште, саслушао нацрт предлога закона о будућем меморијалу нa Старом Сајмишту те подржао како идеју о градњи будућег меморијала тако и текст нацрта предлога Закона.

Наредна седница Одбора за Јасеновац одржаће се у другој половини године.

Aдминистрација Одбора за Јасеновац