Саопштење за јавност Правног савјета Епархије будимљанско-никшићке

Правни савјет Епархије будимљанско-никшићке одржао је сједницу 12. новембра 2011. године на празник Св. Краља Милутина у парохијском дому на Жабљаку, а поводом непримјереног поступања појединих државних органа према свештенству и вјерским службеницима ове Епархије.

На Сједници је констатовано да су се сви свештеници, монаси, монахиње и вјерски службеници у Епархији, који немају црногорско држављанство уредно пријавили надлежним државним органима ради пријаве боравка, али ван сваког разумног очекивања и послије свих законом прописаних рокова још увијек нијесу добили дозволу за привремени боравак у Црној Гори. На такав начин држава свјесно отежава рад нашег свештенства и лишава га основних социјалних и економских права. Драго нам је што надлежни државни органи нијесу демонстрирали овакав негативан став према другим црквама и вјерским заједницама у нашем друштву, али је забрињавајућа чињеница што држава испољава анимозитет према Православној Цркви, којој припада највећи број вјерника, и испоставља посебне захтјеве према њеном свештенству.

Болна је чињеница што многа свештена лица која су дала немјерљив допринос обнови светиња, унапређењу вјере и развијању вјерске културе, као и општем добру у нашој Отаџбини, и поред тога што су више од једне деценије на јавној вјерској служби у овој земљи, данас у независној Црној Гори доживљавају разна понижења, и без икакве своје кривице су изложена несигурности у погледу свог статуса и неометаног вршења своје службе. Многи од њих су овдје засновали породице, овдје им се дјеца школују, овдје су дошли из љубави према овдашњем народу и његовим светињама, а надлежни државни органи јавне управе их држе у неизвјесности у погледу добијања дозвола за привремени боравак у Црној Гори.

Непремостив захтјев који се поставља свештеницима и вјерским службеницима односи се на достављање доказа о регистрацији Цркве код „надлежног“ државног органа, иако је општепознато да је организациони, културни и канонско-правни континуитет Православне Цркве у Црној Гори несумњив још од раног хришћанства, а нарочито од времена Светог Саве, па на основу давно стечених права признатих у свим ранијим државним формацијама на овом простору, не постоји никакав правни или неки други разлог да се наша света Црква данас региструје у полицији. То је обавеза вјерских заједница које се тек оснивају.

Правни савјет Епархије будимљанско-никшићке апелује на надлежне државне органе да престану са кршењем слобода и права, као и угрожавањем вјерских осјећања свештеника и вјерских службеника, и да постављање услова које не познаје закон и који се не могу испунити, замијене поштовањем владавине права, за добро свих у Црној Гори. У сваком случају, Правни савјет ће предузети сва правна средства за заштиту угрожених права Цркве и свештенства у оквиру правног поретка државе Црне Горе, као и пред релевантним међународним институцијама.

Служба за информисање Епархије будимљанско-никшићке