Саопштење за јавност првог сабора Митрополије аустралијско-новозеландске

У име Оца, и Сина, и Светога Духа!

У парохији Св. Архиђакона Стефана у Рути Хилу, Сиднеј - Аустралија, током попразништва Успења Пресвете Богородице и под њеним небеским покровитељством а под председништвом нашег канонског архијереја и оца, Његовог Преосвештенства Г. Г. ИРИНЕЈА, Епископа Митрополије аустралијско-новозеландске, у суботу,  3. септембра / 21. августа 2011. године, одржасмо ванредно заседање Првог Сабора Митрополије аустралијско-новозеландске.Заседање отпочесмо призивом Светога Духа за благословен рад Сабора и светом архијерејском Литургијом, причешћујући се живоносним светим Телом и пречасном Крвљу Христовом, по образу древних светих и свештених сабора свештенства и народа Божјег, благодарећи Троједином Господу нашем за достигнуто црквено јединство, благодаћу Господа нашега Исуса Христа, у љубави Бога Оца и заједници Светога Духа.

Благодарни смо Светом Архијерејском Сабору и Светом Архијерејском Синоду Српске Православне Цркве на челу са Његовом светошћу Патријархом српским Г. Иринејем на проучавању и одобравању усвојеног предлога Устава Митрополије аустралијско-новозеландске, који је настао као израз непоколебљиве жеље за јединством, којим се учини крај сваком раздору и који постаде инструмент богоугодног уједињења под безбедним  окриљем наше Мајке Цркве. Устав Митрополије аустралијско-новозеландске ће и у будућности бити гарант јединства и једногласности верног народа српског у Аустралији и Новом Зеланду и знак наше синовске везаности за своју свету Мајку, Српску Православну Цркву, чији смо неотуђиви део. Обрадовани смо поверењем Светог Архијерејског Сабора које нам је указано уздизањем до нивоа и степена једне од митрополија Српске Православне Цркве. Захваљујемо и обећавамо да указано нам поверење нећемо изневерити.

Сећајући се досадашњег дуготрајног и мукотрпног пута до овог свечаног и светог дана коначног јединства наше Цркве на овим просторима указујемо нашу вечну захвалност најсветијем нам оцу, блажене успомене Патријарху Павлу, нашем ујединитељу, и са њим блаженопочившем Митрополиту новограчаникчком Иринеју, као и преподобном Старцу оцу Никанору светогорцу, проигуману Хиландарскоме, нашем измиритељу, похрањујући у нашим срцима и душама целовит и нераздељив Хитон Господњи у савршеном јединству једне, свете, саборне и апостолске Цркве Светосавске. Не заборављамо него се, са радошћу и благодарно, сећамо свих наших отаца архијереја који су у зноју лица свога орали бразде на овој, често трновитој, њиви Господњој у Аустралији и Новом Зеланду. Захвални смо свим ранијим архијерејима наших досадашњих Епархија, Његовом Високопреосвештенству Г. Николају, садашњем Митрополиту дабробосанском, Њиховим Преосвештенствима Г. Лаврентију, садашњем Епископу шабачком, Г. Василију, садашњем Епископу сремском, Г. Лонгину, садашњем Епископу епархије новограчаничке-средњезападноамеричке, Г. Луки, садашњем Епископу западноевропском, Г. Сави, садашњем Епископу славонском, Г. Никанору, садашњем Епископу банатском, Г. Милутину, садашњем Епископу ваљевском и блаженопочившим Епископима Димитрију, Петру и Василију. Благодаримо им на очинској љубави према свима нама и бризи за верни светосавски народ наш у Аустралији и Новом Зеланду. Поздрављамо све свете оце архијереје, у њима и преко њих, пуноћу Српске Цркве Православне и благодаримо им за поверење и благословено утемељење за ово дуго жељено и дуго очекивано црквено-административно уједињење.

Неизмерно смо захвални свим досадашњим телима бивших епархија и њиховим члановима, свим учесницима прошлогодишњег паралелног заседања два највиша тела бивших епархија наших а нарочито верном народу јер су били и остали наша савест, непоколебљива тврђава, извор снаге и инспирација за борбу до коначне победе у борби за јединство.

Овог благословеног дана поздрављамо и сав једноверни народ наш српски у Отаџбини и широм света.

У саборовању узеше учешћа представници манастира, парохија и црквеношколских општина, мисионарских парохија, Савеза кола српских сестара, Српског православног омладинског удружења и родољубивих организација при ранијем Епархијском пленуму, а који су били у саставу Епархијског савета бивше Епархије аустралијско-новозеландске и Црквено-народног сабора бивше Епархије за Аустралију и Нови Зеланд Митрополије новограчаничке.

На почетку саборског рада, након поздравне речи Његовог Преосвештенства Г. Иринеја, учесници су упознати са званичним актима Светог Архијерејског Сабора и Светог Архијерејског Синода СПЦ а потом се приступило конституисању митрополијских тела, избору и постављењу достојних лица на Уставом предвиђене дужности и положаје у  Митрополији.

На основу Устава Митрополије аустралијско-новозеландске за Архијерејског заменика (Чл. 9.3) постављен је: Високопреподобни архимандрит о. Лазар (Царан). Постављени су нови чланови Црквеног Суда Митрополије (Чл. 10) у саставу: почасни чланови, високопречасни протојереји ставрофори Др о. Јован Цветић и о. Борислав Петровић, чланови заменици, високопречасни протонамесници о. Владислав Шиповац и о. Горан Ћећез, Црквено-судски тужилац, високопречасни протојереј ставрофор о. Србољуб Милетић, и секретар, пречасни ђакон Немања Мрђеновић.

На основу Устава Митрополије (Чл. 12) за Архијерејске намеснике постављени су: Сиднејски, (за Нови Јужни Велс и Аустралијску Престону Територију), високопречасни Протојереј ставрофор о. Миодраг Перић, Бризбејнско-велингтонски (за Квинсленд и Нови Зеланд), високопречасни Протојереј ставрофор о. Велибор Бојичић, Мелбурнски, (за Викторију и Тасманију), високопречасни Протојереј ставрофор о. Милан Милутиновић и Пертско-аделаидски, (за Западну Аустралију, Јужну Аустралију и Северну Територију), пречасни јереј Страхиња Јањић.

За саборне храмове проглашени су, храм Св. Кнеза Лазара у Александрији - Сиднеј и храм Свете Тројице у Брансвику – Мелбурн, а за про-катедрални, храм Светога Саве у Еланора Хајтс.

На основу Устава Митрополије (чл. 13.4.м и 14.2) Сабор је изабрао 6 свештеника и 6 лаика у Управни Одбор Митрополије, у саставу: Високопреподобни архимандрит о. Лазар Царан (по положају), високопречасни протојереји ставрофори, о. Мирослав Поповић, о. Миодраг Перић о. Ђуро Ђурђевић, високопречасни протонамесник о. Саша Стојановић, пречасни јереј о. Сава Антић и господа: Слободан Тошић, Петар Козлина, Рендон Илић, Славко Говедарица, Јанко Николић и Трајко Шкопеља. Изабрани су по два члана заменика, пречасни јереји о. Саша Чолић и о. Ђорђе Веселиновић (чланови заменици за свештена лица) и Гордана Иванчевић и Јован Ардалић (чланови заменици за лаике). Председник Управног Одбора Митрополије је Његово Преосвештенство Г. Иринеј, по свом положају. За потпредседника је постављен г. Слободан Тошић, за благајника г. Петар Козлина и за секретара, пречасни ђакон Немања Мрђеновић.

У Надзорни Одбор Митрополије изабрани су: г. Милорад Арчаба, за председника и господа Васо Деспотовић и Драган Савић, за чланове.

Сабор се током свог рада бавио питањем Примењивања Устава и свих пратећих аката на локалном нивоу односно Једнообразних Правила за Парохије и њихове ЦО и Правила за Мисионарске парохије и Општих, Локалних и Спроведбених Уредаба, односно појашњењем предвиђеног процеса.

Озарени светлошћу оствареног дела Божјег позивамо све који су изван Цркве светосавске, изван Свете Цркве Христове, да се у покајању врате у њено топло и спасоносно окриље, речима блаженопочившег Митрополита Иринеја (изговореним на Литургији помирења у београдској Саборној цркви на Сретење 1992. године) „СВИМА ПРАШТАЈУЋИ И ОД СВИХ ОПРОШТАЈ ИШТУЋИ“.

АМИН! АМИН! АМИН!

У Сиднеју, 3. Септембра / 21. Августа 2011. године Господње

Председник Сабора
Његово Преосвештенство Г. Иринеј,
епископ Митрополије аустралијско-новозеландске
са свим посвећеним и изабраним делегатима,
учесницима Првог Сабора Митрополије аустралијско-новозеландске