Саопштење за јавност са састанка поглавара и представника седам Помесних Православних Цркава у Москви

Саопштење за јавност са састанка поглавара и представника седам Помесних Православних Цркава у Москви
Саопштење за јавност са састанка поглавара и представника седам Помесних Православних Цркава у Москви
Саопштење за јавност са састанка поглавара и представника седам Помесних Православних Цркава у Москви
Саопштење за јавност са састанка поглавара и представника седам Помесних Православних Цркава у Москви

Поглавари и представници седам помесних Православних Цркава: Антиохијске, Руске, Грузијске, Румунске, Бугарске, Пољске и чешких земаља и Словачке, срели су се 21. новембра 2011. године у Патријаршијској резиденцији у московском Кремљу поводом 65. рођендана Патријарха московског и целе Русије Г. Кирила.

На састанку су учествовали: Патријарх московски и целе Русије Г. Кирил, Католикос Патријарх Целе Грузије Г. Илија II, Митрополит варшавски и целе Пољске Г. Сава, Митрополит чешких земаља и Словачке Г. Христофор, Митрополит филипољски Г. Нифон  (Антиохијска Православна Црква), Митрополит тарговишки Г. Нифон (Румунска Православна Црква), и Митрополит видински Г. Доментијан (Бугарска Православна Црква).

У навечерје састанка, поглавари и представници седам Помесних Православних Цркава служили су Свету Литургију у Патријаршијској саборној цркви Христа Спаситеља поводом 65. рођендана Патријарха московског и целе Русије Г. Кирила. Они су се захвалили Богу на радости братског сусрета. Поздрављајући поглавара Руске Православне Цркве, архијереји су му пожелели многаја љета и Божју помоћ у вођењу Руске Цркве.

Поглавари и представници помесних Цркава изјавили су да имају заједничко искуство. Свака од ових Цркава је била жртва разних врста прогона од безбожних политичких система и сада  се сусрећу са новим изазовима које су замениле доминацију антирелигиозне идеологије. У ове изазове спада секуларизација, пропагирање потрошње, као и смањење моралних стандарда.

Учесници састанка су истакли неопходност стимулације црквене мисије и изразили своју подршку ширењу друштвене улоге Цркве у конструктивној сарадњи са свим здравим друштвеним снагама. Док је у интеракцији са друштвом, Црква не заборавља угњетавања која је претрпела и негује слободу коју је добила.

Поглавари и представници Помесних Цркава које су преживели тешке историјске тренутке изразили су солидарност са Црквама Блиског истока и Северне Африке: Константинопољске, Александријске, Антиохијске, Јерусалимске и Кипарске. Архијереји су изразили своје саосећање са свим хришћанима Блиског Истока који данас преживљавају директан прогон због вере, као што је случај и са православним Србима на Косову и Метохији.

Учесници су подвукли значај скорашњег регионалног сусрета поглавара и представника Помесних Православних Цркава који су одржани на Кипру, у Јордану и Константинопољу. Сусрети су омогућили међуправославну сарадњу у вези са ситуацијом са хришћанима на Блиском Истоку и привукли пажњу светске заједнице на проблем дискриминације хришћана у региону.

Поглавари и представници седам Цркава су поздравили оживљавање саборног живота у Цркви последњих година и изразили наду да ће предсаборни процес довести током времена до одржавања Свеправославног Сабора, који ће решити многе важне црквене проблеме. Процедура и садржај Сабора требали би да се пажљиво припреме, а став сваке Помесне Цркве требао би да се узме у обзир. У овом циљу неопходно је придржавати се принципа конценсуса у доношењу одлука током припреме процеса и у самом Сабору.

Учесници састанка су нагласили да Сабор треба да пружи одговарајући одговор на изазове савременог доба. Саборске одлуке, које морају потпуно одговарати догматској и канонској традицији, не могу донети новитете које могу да угрозе јединство Свете Цркве.

+ Патријарх московски и целе Русије Кирил,
+ Католикос Патријарх целе Грузије Илија II,
+Митрополит варшавски и целе Пољске Сава,
+Митрополит чешких земаља и Словачке Христофор,
+Митрополит филипољски Нифон,
+Митрополит тарговишки Нифон,
+Митрополит видински Домецијан

21/8 новембар 2011.
Сабор Арханђела Михаила 

Извор: Mospat.ru