Саопштења

Поводом претензије привремених институција Косова и Метохије да самопроглашена „држава Косово” постане чланица УНЕСКА

ПИСМО СВЕТОГ СИНОДА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ГОСПОЂИ ИРИНИ БОКОВОЈ, генералном директору УНЕСКА

СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД
СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Број 1047
14. септембар 2015. године
у Београду

Генералном Директору УНЕСКО,
Госпођи Ирини Боковој
Париз

Поштована Госпођо,

Поводом захтева владе  самопроглашене државе Косова за чланство у УНЕСКУ, изражавамо дубоку забринутост Српске Православне Цркве. Евентуално усвајање тога захтева имало би, уверени смо, далекосежне последице како за сâмо хришћанско културно наслеђе тако и за перспективу заједничког живота Срба, Албанаца и других на Косову и Метохији у будућности.

Саопштење за јавност

Саопштење за јавност поводом терористичког акта и убиства војника - припадника Оружаних снага Босне и Херцеговине

Ми, духовни пастири Српске Православне Цркве при Министарству одбране и Оружаним снагама Босне и Херцеговине, осећамо најдубљи бол због трагичног и неправедног губитка живота војника Недељка Радића и Армина Салкића и пружамо руку саучешћа њиховим родитељима, родбини и пријатељима.

Патријарх српски изразио саучешће председнику Републике Француске

Његовом Превасходству
Председнику Републике Француске
Господину Франсоа ОЛАНДУ
Париз

Господине Председниче,

Вест о синоћним везаним терористичким нападима у главном граду Републике Француске, Паризу, дубоко Нас је потресла. У име пуноће Српске Православне Цркве, и у Наше лично име, изволите примити изразе искреног саучешћа. У овим моментима Наше молитве и Наше мисли су уз пријатељски и, српском народу, увек блиски француски народ.

Свечано прослављење Светог Мардарија Љешанско-либертивилског и Свеамериканског у Митрополији црногорско-приморској

Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

Свечано прослављење новопросијавшег светитеља наше Цркве - Светог Мардарија Љешанско-либертивилског и Свеамериканског у Митрополији црногорско-приморској биће у недјељу 15. новембра 2015. године у Светитељевом родном селу Корнет у Љешанској нахији.

Тога дана свету службу Божју на темељима стародревног храма и мјеста на коме је столовао његов претходник Митрополит црногорски Мардарије Корнећанин служиће Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије уз саслужење више архијереја наше помјесне Цркве и многобројног свештенства Митрополије црногорско-приморске и Епархија будимљанско-никшићке и захумско-херцеговачке и приморске и молитвено учешће вјерног народа из свих крајева Црне Горе. Света архијерејска Литургија почеће у 9 часова.

Српска Православна Црква поздравља одлуку УНЕСКА којом је одбијен предлог за пријем тзв. Косова у ову организацију

Српска Православна Црква поздравља одлуку УНЕСКА којом је одбијен предлог за пријем тзв. Косова у ову организацију. Србија и Српска Православна Црква су све време тражили одлагање ове расправе, како би се избегла непотребна политичка конфронтација, али пошто захтев Србије није усвојен, приступило се гласању које је показало да у УНЕСКУ ипак не постоји спремност да се доносе исхитрене политичке одлуке које угрожавају безбедност културне баштине и дијалог који Београд већ води са Приштином.

Очигледно је да се питање духовне и културне баштине не може решавати политизацијом посебно у ситуацији где је након рата на Косову и Метохији уништено толико много хришћанских православних светиња и гробаља. Поверење се мора градити делима, а не речима, а понајмање негирањем веома тешке ситуације у којој већ годинама после рата живи наш верни народ и наше светиње на Косову и Метохији.

Зато и овом приликом Српска Православна Црква позива на дијалог и изградњу поверења као једини пут за решавање свих проблема и захваљује свим оним земљама које су дале подршку путу дијалога и разумевања.

Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

Поводом недавне медијске најаве о ”пројекту измјештања Богородице Филермосе у Цетињску пећину”, Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије послао је ових дана Градоначелнику Престонице Цетиње г. Александру Богдановићу писмо у којем исказује снажно противљење Митрополије таквој идеји.

Писмо је прослијеђено и другим надлежним органима и институцијама које се помињу као сарадници и подржаваоци овог пројекта: Министарству културе, Министарству одрживог развоја и туризма, Управи за заштиту културних добара и Народном музеју Црне Горе. У прилогу саопштења достављамо текст писма.