Саопштења

Саопштење за јавност Епархије бачке

Православна Епархија бачка, 23. априла 2015. године, Нови Сад

Поводом злонамерних текстова непознатих аутора ,,Sklanjajte decu: Hitne duhovne potrebe u pešačkoj zoni!“, ,,Popovski slalom kolima kroz pešačku zonu“ и других сличних текстова, као и фотографија објављених најпре на интернет-
-порталима mojnovisad.com, 021.rs и од стране других локалних новосадских медија, а у току дана и у скоро свим домаћим медијима, Епархија бачка је дужна да демантује наведене текстове и јавност обавести о следећем:

Седница Управног одбора Библиотеке Српске Патријаршије

Седница Управног одбора Библиотеке Српске Патријаршије
Седница Управног одбора Библиотеке Српске Патријаршије
Седница Управног одбора Библиотеке Српске Патријаршије
Седница Управног одбора Библиотеке Српске Патријаршије

Дана 20. априла 2015. године у Патријаршији српској у Београду одржана је прва седница Управног одбора Библиотеке Српске Патријаршије, којом је председавао Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.

Управник Библиотеке мр Зоран Недељковић поднео је извештај о раду Библиотеке у периоду између два Архијерејска Сабора, али и са краћим историјским освртом о њеном раду и значају. У сажетом извештају, управник Недељковић је, после историјског осврта о настанку и значају Библиотеке, детаљно је известио о свим стручним активностима и пројектима који се обављају у Библиотеци, о раду и учинку запослених, као и о будућим активностима које ће се спроводити.

Васкршња посланица

Српска Православна Црква својој духовној деци о ВАСКРСУ 2015. године

ИРИНЕЈ

по милости Божјој

православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим Архијерејима Српске Православне Цркве – свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога, уз радосни ВАСКРШЊИ поздрав:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Ако си и у гроб сишао, Бесмртни,
но разорио си силу пакла
и васкрсао си као победитељ, Христе Боже,
женама мироносицама говорећи: Радујте се!
и Својим апостолима мир дарујући,
Ти који палим смртницима дајеш Васкрсење!

Ову песму бесмртности, драга наша децо духовна, певамо неућутно у ове дане у којима прослављамо Христово Васкрсење, које се догодило, како сведоче древни тајновидци Божји, у исти онај дан у који је Бог у почетку, ни из чега, створио небо и земљу.

У исти тај дан, сагласно истим тајнозналцима, избавио је Господ Свој изабрани народ из египатског ропства; зато се он и зове Пасха – то јест прелаз из ропства у слободу у Господу кроз Црвено море.

Саопштење за јавност Епархије ваљевске

Саопштење за јавност Епархије ваљевске
Саопштење за јавност Епархије ваљевске
Саопштење за јавност Епархије ваљевске
Саопштење за јавност Епархије ваљевске

Поводом недавних делимично произвољних (верујемо не и злонамерних) интерпретација информације о подизању Часног крста на ушћу Градца у Колубару у Ваљеву, имамо потребу да се огласимо и отклонимо све евентуалне недоумице јавности о суштини наше намере.

Наиме, Епархија ваљевска подигла је Часни крст покрај Саборног храма Васкрсења Христовог, а на месту будућег мањег храма Светог Нектарија Егинског у част јубилеја седамнаест векова Миланског едикта - акта слободе хришћанског вероисповедања, којег је Српска Православна Црква прославила на највишем нивоу заједно са државним властима, као и почетка градње нове богомоље, како древна хришћанска традиција налаже.

Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

Митрополија црногорско-приморска је изненађена објављивањем у медијима пресуде Основног суда у Подгорици у спору о цркви Светог великомученика Димитрија на Крушевцу, прије њеног достављања Митрополији као туженој – противтужиоцу.

Пуномоћник Митрополије је безуспјешно покушавао да подигне пресуду првог априла, сходно расправном рјешењу Суда, али је добио одговор да пресуде нема у евиденцији и да није дата на подизање. Исти покушај је безуспјешно учињен и другог и трећег априла и добијен је исти одговор.

Саопштење за јавност Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског Порфирија

Актуелно помињање тенкова, претње, ратно хушкање, паљење државне заставе, су нехришћански и антицивилизацијски чин који је, сведоци смо, већ нанео штету односима двеју држава, Србије и Хрватске. Ипак, лично сматрам и на то скрећем пажњу, да  се ради о поступцима, у чију веродостојност најмање верују сами извођачи перформанса. 

При том, као духовни  пастир истичем, крајње је неодговорно како од самих извођача, тако и од неких медија што порукама трују младе генерације и продубљују њихове  трауме и трауме њихових родитеља. Овакви поступци су потпуно ван животног контекста и немају подршку српског народа и друштва.