Саопштења

Саопштење Митрополије аустралијско-новозеландске

Саопштење Митрополије аустралијско-новозеландске
Саопштење Митрополије аустралијско-новозеландске
Саопштење Митрополије аустралијско-новозеландске
Саопштење Митрополије аустралијско-новозеландске

Саопштење за јавност о скрнављењу руских и српских гробова на гробљу Руквуд у Сиднеју

Непознати вандал, или вандали, у току ноћи између уторка (9.12.2014.) и среде (10.12.2014.) оскрнавили су седамдесетшест (76) гробова на руској и српској парцели Бр. 1 на сиднејском гробљу Руквуд.

Запањени смо и ожалошћени због овог вандалског чина обесвећивања гробова. Гробови и гробља су одувек, у свим културама и културним друштвима сматрани за света места и као такви били поштовани и поштеђени чак и од непријатељских војски током ратних сукоба. Веровали смо да оваква дивљаштва припадају прошлости и неким другим и другачијим друштвима и културама. Не можемо да верујемо да у 21. веку,  у једном савршено складном мултикултурном друштву, какво је наше аустралијско, неко може да злоупотребљава слободу и руши основе културе на којој почива наша хришћанска цивилизација.

Саопштење Православне Охридске Архиепископије

Старица-мајка Његовог Блаженства Архиепископа охридског и Митрополита скопског Јована уз велике напоре посетила је свога сина у затвору Идризову у Скопљу 27. новембра 2014. године, како би проверила гласине које у последње време колају у јавности наше отаџбине, а у вези са затворским третманом Архиепископа.

Наиме, ово је друга по реду посета његове мајке у току ове године (она је стара и тешко може да путује), а у последње време нико и није смео да посети Архиепископа. Због тога је Његово Блаженство Архиепископ охридски Јован два пута тражио од директора КПУ Идризова да му дозволи да га посете чланови Светог Архијерејског Синода Православне Охридске Архиепископије, свештеници и монаси, али је директор све те молбе без образложења одбијао.

Саопштење за јавност митрополита Амфилохија

Изненађен сам не само реакцијом г. Рифата еф. Фејзића, реиса Исламске заједнице у Црној Гори, него и тоном и садржајем реакције. Не чуди ме што дио савремених безбожника не само да не разумије библијске ријечи и историју трона Светог Петра Цетињског и његовог народа, него јавно изражава амбицију да, чак и уз пријетње државним органима, митрополиту црногорско-приморском, и то само њему, ускрати право на литургијску проповијед. Признајем, таква методологија и такав начин реакције ме је зачудио од уваженог реиса Рифата еф. Фејзића.

Обавештење за медије

Чин освећења споменика цару Николају, у улици краља Милана у Београду обавиће се у недељу, 16. новембра 2014. године, у 12.30 часова после торжествене Патријарашке Литургије у храму Светог Саве која почине у 9 часова.

Овај свечани чин обавиће Патријарх московски и све Русије г. Кирил у присуству Патријарха српског г. Иринеја и великодостојника Српске и Руске Цркве као и високих државних и градских званичника.

Обавештење за медије

Обавештавамо медије да своје представнике који ће пратити:

  • дочек Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила, као и том приликом давање изјава поглавара Српске Православне Цркве и Руске Православне Цркве 14. новембра 2014. године у 10,30 часова на београдском аеродрому Никола Тесла,
  • свечану доксологију у Саборној цркви 14. новембра 2014. године у 11,45 часова, као и
  • свету архијерејску Литургију у Спомен-храму Светог Саве 16. новембра 2014. године у 9 часова

морају обавезно акредитовати до 13. новембра 2014. године у 14 часова путем електронске поште info@spc.rs.

Своје акредитације представници медија могу подићи 13. новембра 2014. године од 15 до 17 часова у канцеларији Информативне службе Српске Православне Цркве у Патријаршији српској (ул. Краља Петра бр. 5).

Позив медијима: Конференција за штампу

Поводом предстојеће посете Његове Светости Патријаха московског и све Русије г. Кирила, Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј, портпарол Српске Православне Цркве, одржаће конференцију за представнике средстава информисања у среду, 12. новембра 2014. године, са почетком у 12 часова, у Патријаршији српској у Београду.

Молимо медијске куће да своје екипе акредитују до 10 часова у среду, 12. новембра 2014. године, путем електронске поште на info@spc.rs.