Саопштења

Саопштење за јавност митрополита Амфилохија

Изненађен сам не само реакцијом г. Рифата еф. Фејзића, реиса Исламске заједнице у Црној Гори, него и тоном и садржајем реакције. Не чуди ме што дио савремених безбожника не само да не разумије библијске ријечи и историју трона Светог Петра Цетињског и његовог народа, него јавно изражава амбицију да, чак и уз пријетње државним органима, митрополиту црногорско-приморском, и то само њему, ускрати право на литургијску проповијед. Признајем, таква методологија и такав начин реакције ме је зачудио од уваженог реиса Рифата еф. Фејзића.

Обавештење за медије

Чин освећења споменика цару Николају, у улици краља Милана у Београду обавиће се у недељу, 16. новембра 2014. године, у 12.30 часова после торжествене Патријарашке Литургије у храму Светог Саве која почине у 9 часова.

Овај свечани чин обавиће Патријарх московски и све Русије г. Кирил у присуству Патријарха српског г. Иринеја и великодостојника Српске и Руске Цркве као и високих државних и градских званичника.

Обавештење за медије

Обавештавамо медије да своје представнике који ће пратити:

  • дочек Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила, као и том приликом давање изјава поглавара Српске Православне Цркве и Руске Православне Цркве 14. новембра 2014. године у 10,30 часова на београдском аеродрому Никола Тесла,
  • свечану доксологију у Саборној цркви 14. новембра 2014. године у 11,45 часова, као и
  • свету архијерејску Литургију у Спомен-храму Светог Саве 16. новембра 2014. године у 9 часова

морају обавезно акредитовати до 13. новембра 2014. године у 14 часова путем електронске поште info@spc.rs.

Своје акредитације представници медија могу подићи 13. новембра 2014. године од 15 до 17 часова у канцеларији Информативне службе Српске Православне Цркве у Патријаршији српској (ул. Краља Петра бр. 5).

Позив медијима: Конференција за штампу

Поводом предстојеће посете Његове Светости Патријаха московског и све Русије г. Кирила, Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј, портпарол Српске Православне Цркве, одржаће конференцију за представнике средстава информисања у среду, 12. новембра 2014. године, са почетком у 12 часова, у Патријаршији српској у Београду.

Молимо медијске куће да своје екипе акредитују до 10 часова у среду, 12. новембра 2014. године, путем електронске поште на info@spc.rs.

Патријарх московски и све Русије г. Кирил посетиће Српску Православну Цркву

На позив Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил учиниће, од 14. до 16. новембра 2014. године, званичну (мирну) посету Српској Православној Цркви.

Патријарх Кирил ће допутовати у пратњи више архијереја и свештеника. Патријарх српски Иринеј, архијереји и свештенство наше свете Цркве дочекаће високе госте на београдском аеродрому Никола Тесла.

Епископ бачки др Иринеј: За Божју и човечанску правду, не за хашку правду

Чињеница да се у 21. веку неко дванаест година налази у истражном затвору било које цивилизоване државе скандалозна је и чудовишна сама по себи. Али да се неко дванаест година налази у истражном затвору Трибунала који су основале Уједињене нације  говори о стању западне цивилизације уопште, а најгласнијих заговорника људских права у савременом свету посебно.

Претходно, 24. марта 1999. године, на примеру српског  народа и српске државе, нови светски поредак је показао и каква су права народâ и државâ, шта значи међународно право и колико вреди Повеља Уједињених нација.