Епархијска саопштења

Саопштење за јавност

Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, 23. септембар 2015. године

Министарство за људска и мањинска права у саопштењу од 20. септембра тврди да се Нацртом закона ”поштује уставно начело о одвојености државе и вјерских заједница, унутрашња аутономија, правни субјективитет и, нарочито, имовина вјерских заједница”. Министарство ниједним аргументом није поткријепило изречену тврдњу, јер му то не дозвољава садржај Нацрта закона. Умјесто тога, данима слушамо понављање исте приче која нема упориште у Нацрту закона, којим је унијето узнемирење међу грађане Црне Горе.

Саопштење Епархије канадске

Осврт на саопштење и упозорење “легитимног Савета” Епархије канадске, у “сталном заседању”

Нисмо сматрали за потребно да се јављамо и демантујемо разна писања и саопштења која нам стижу од такозваног „Савета Епархије канадске“. Mеђутим, збод црквене јавности, која је изложена злонамерној пропаганди бившег Епископа и његовог „Савета“ који је око себе окупио, имамо моралну обавезу да наше вернике упознамо са истином.

Саопштење за јавност

Саопштење за јавност Црквене општине Подгорице и свештенства Архијерејских протопрезвитеријата Подгоричко-Даниловградског и Подгоричко-Колашинског

Црквена општина Подгорица и свештенство Архијерејских протопрезвитеријата Подгоричко-Даниловградског и Подгоричко-Колашинског је на својој сједници 11. септембра 2015.г разматрало питање Нацрта закона о слободи вјероисповијести, који се налази у фази јавне расправе коју организује  Министарство за људска и мањинска права.

Саопштење Митрополије црногорско-приморске

Саопштење Митрополије црногорско-приморске свештенству, монаштву и вјерном народу

Позивамо свештенство, свештеномонаштво, монаштво и сав вјерни народ на свету aрхијерејску Литургију коју ће Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служити у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици у понедељак 14. септембра са почетком у 7,30 часова.

Изјава Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија о нацрту Закона о слободи вјероисповијести

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије казао је данас да је Нацрт закона о слободи вјероисповијести о којем се ових дана води јавна расправа „најгори и најперфиднији закон о Цркви од кад постоји Црна Гора“.

Владика је ово казао у Богословији Светог Петра Цетињског на свечаности уручења примјерака Светога Писма овогодишњој генерацији ђака-првака ове црквено-просветне установе. „Основни циљ је да оскрнаве и разоре ћивот Светога Петра Цетињскога, да пљуну на руку Светога Јована Крститеља и на оно ради чега је он посјечен. А посјечен је због тога што је казао истину“, нагласио је Митрополит црногорско-приморски.

Саопштење за јавност

Митрополија црногорско-приморска и Епархије будимљанско-никшићка, захумско-херцеговачка и милешевска обавјештавају јавност да је на округлом столу у оквиру јавне расправе о Нацрту закона о слободи вјероисповијести 7. септембра у Бијелом Пољу свјесно изазвана провокација грађана Црне Горе међу којима су били и православни свештеници и вјерници.

Обавијештени смо да је већ од јутарњих часова по Бијелом Пољу ширена вијест да ће расправи присуствовати и бивши, рашчињени свештеник Мираш Дедеић. Та вијест је циљно ширена кроз Бијело Поље како би се вјерујући народ испровоцирао што је креаторима тог догађаја и био циљ. Другим адресама је, а не Цркви, било потребно изазивање незадовољства и узнемирења присутних грађана, као и подстицање немира како би се пажња јавности преусмјерила са противуставног и неодрживог Нацрта закона. Јавност још увијек није добила одговор да ли је у Дедеићевој пратњи било и припадника полиције у цивилу.