Епархијска саопштења

Саопштење Епархије врањске

Са дубоким болом и тугом саопштавамо да је у ноћи 17. фебруара 2015. године дошло до тешке саобраћајне несреће у којој су животе изгубили супруга и млађе дете секретара Епархије врањске.

Секретар Епархије отац Синиша Пиљановић, чије здравствено стање још није извесно, налази се на интензивној нези у Ургентном центру у Београду, а старије дете, кћерка, иако није видно повређена под пратњом је лекара у болници у Шапцу. У име Епархије врањске изјављујемо дубоко саучешће ожалошћеној породици. Нека Господ упокоји душе рано преминуле попадије Маје и малога Милана и сотвори им вјечнују памјат!

Опело и сахрана Маје и Милана Пиљановића

Света заупокојена Литургија биће служена у петак, 20. фебруара 2015. године, са почетком у 10,30 часова у храму Свете Петке на Шапраначком гробљу у Врању. У 12 часова биће служено опело, а потом ће на Шапраначком гробљу бити обављена и сахрана.

Из Канцеларије Епархије врањске

Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

Правни савјет Митрополије црногорско-приморске анализирао је све аспекте незаконите депортације свештеника Митрополије црногорско-приморске, пароха подгоричког протојереја-ставрофора др Велибора Џомића, који је не само изазвао велику пажњу јавности него и огорчење међу свештенством, вјерницима и грађанима Црне Горе и шире.

Правни савјет је констатовао да одбијање да се изда дозвола за привремени боравак у Црној Гори свештенику Велибору Џомићу и незаконити поступци који су тим поводом вођени јасно указују да је ријеч о дискриминацији, а да је решење МУП-а идеолошки и политички мотивисано те да као такво нема упориште у понашању свештеника Џомића и правним прописима Црне Горе.

Саопштење за јавност свештенства Митрополије црногорско-приморске поводом налога МУП-а да протојереј-ставрофор Велибор Џомић напусти Црну Гору

Саопштење за јавност поводом чина безакоња Министарства унутрашњих послова Црне Горе, 7. фебруар 2015.

Свештенство Митрополије црногорско-приморске са жаљењем и огорчењем извјештава јавност да је Министарство унутрашњих послова Црне Горе, поново насрнуло на свештенство Српске Православне Цркве у Црној Гори, газећи, по ко зна који пут, бахато и све скандалозније, под исконструисаним ”безбједносним изговорима”, основна људска и вјерска права наше сабраће, посебно парохијских свештеника.

Саопштење Црквеног одбора Црквене општине подгоричке

Саопштење за јавност Црквеног одбора Црквене општине подгоричке поводом одлуке МУП-а Црне Горе о протјеривању секретара Црквног одбора протојереја-ставрофора Велибора Џомића

Црногорска јавност, већ више година, има прилику да прати бројна догађања везана за агресивну кампању прогона православних свештеника. У последне три године не бирајући средства једна државна институција окомила се на протојереја Велибора Џомића. Акције које се воде против подгоричког свештеника протојереја Велибора Џомића православни вјерници доживљављју с осјећањем огорчења, неправде и манифестовања сирове силе.

Без обзира што је Црква законом одвојена од државе и што су вјерска права и слободе као и слобода говора загарантована бројним домаћим и међународним правним актима, прогон православних свештеника у Црној Гори се упорно наставља. Посљедња у низу одлука МУП-а Црне Горе о хитном протјеривању свештеника Велибора Џомића резултирала је великим узнемирењем у црногорској јавности, а посебно међу вјерницима.

Саопштење за јавност Епархије рашко-призренске

Саопштење Епархије рашко-призренске поводом тенденциозних изјава у албанској штампи против храма Христа Спаса у Приштини

Поводом текстова објављених у појединим косовским медијима на албанском језику по ко зна који пут до сада поново се у јавност пласира неитинита чињеница да је саборни храм Христа Спаса у центру Приштине саграђен незаконито и да треба да буде уклоњен. Епархија Рашкопризренска Српске Православне Цркве и овом приликом наглашава да је градња храма Христа Спаса започета на земљишту које је у власништву Српске Православне Цркве према свим законским процедурама које су постојале у то време. Епархија поседује детаљну документацију са дозволама и изводима из катастра који показују да је свака тврдња о наводној незаконитој градњи у потпуности неоснована.

Епископ бихаћко-петровачки Атанасије: Определење за живот

Драга браћо и сестре подручне Епархије бихаћко-петровачке, у српском народу и Српској Цркви, и ова календарска година је започела низом празничних радости, у светлости Празника Рођења Сина Божјег и Светог Богојављења.

Кроз ове догађаје, Црква, мајка наша, настоји сваке године да нас више и више учврсти у најузвишенијим и најважнијим истинама живота: у истини да се Бог сродио са људима, побуђен љубављу према њима, тако што се обукао у људску природу и родио се као човек, да би са људима поживео, отворио им небеса и узвео их у њих, у лепоте Царства Небескога.