Епархијска саопштења

Свечано прослављење Светог Мардарија Љешанско-либертивилског и Свеамериканског у Митрополији црногорско-приморској

Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

Свечано прослављење новопросијавшег светитеља наше Цркве - Светог Мардарија Љешанско-либертивилског и Свеамериканског у Митрополији црногорско-приморској биће у недјељу 15. новембра 2015. године у Светитељевом родном селу Корнет у Љешанској нахији.

Тога дана свету службу Божју на темељима стародревног храма и мјеста на коме је столовао његов претходник Митрополит црногорски Мардарије Корнећанин служиће Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије уз саслужење више архијереја наше помјесне Цркве и многобројног свештенства Митрополије црногорско-приморске и Епархија будимљанско-никшићке и захумско-херцеговачке и приморске и молитвено учешће вјерног народа из свих крајева Црне Горе. Света архијерејска Литургија почеће у 9 часова.

Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

Поводом недавне медијске најаве о ”пројекту измјештања Богородице Филермосе у Цетињску пећину”, Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије послао је ових дана Градоначелнику Престонице Цетиње г. Александру Богдановићу писмо у којем исказује снажно противљење Митрополије таквој идеји.

Писмо је прослијеђено и другим надлежним органима и институцијама које се помињу као сарадници и подржаваоци овог пројекта: Министарству културе, Министарству одрживог развоја и туризма, Управи за заштиту културних добара и Народном музеју Црне Горе. У прилогу саопштења достављамо текст писма.

Епископ Иринеј упутио писмо министрима Аустралије и Новог Зеланда о спречавању пријемa ”Косова" у УНЕСКО

Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске г. Иринеј писао министру спољних послова Аустралије гђи Џули Бишоп и г. Мареју Мекалију, министру спољних послова у влади Новог Зеланда, о спречавању пријемa ”Косова" у УНЕСКО

Владика Иринеј је послао 30. октобра 2015. године, у име Митрополије аустралијско-новозеландске и српских заједница у Аустралији и Новом Зеланду, писмо министру спољних послова Аустралије гђи Џули Бишоп (Julie Bishop) и министру спољних послова Новог Зеланда г. Мареју Мeкалију (Murray McCully), у којем је њих и њихове Владе одлучно позвао да без компромиса помогну у очувању српског културног и духовног наследства на Косову и Метохији, тако што ће спречити пријем ”Косова" у УНЕСКО.

Саопштење за јавност Епархије рашко-призренске

На капији порте Саборног храма Светог Николе у Новом Пазару 2. новембра 2015. године је освануо знак полумесеца и звезде, који су непозната лица исписала највероватније  у току ноћи.

Натпис је исписан црвеном бојом и изазвао је узнемирење свештенства и верног народа у Новом Пазару. Имајући у виду да до сада није било исписивања исламских симбола на нашим хришћанским светињама и да на овом делу Србије имамо коректне односе са представницима Исламске заједнице, искрено верујемо да је највероватније реч о изолованом случају, те очекујемо од Исламске заједнице да одлучно осуди ову провокацију и тиме даде свој допринос очувању међуверских односа на простору општине Нови Пазар и целе регије.

Прави циљеви напада НДНВ на владику Иринеја и на РТС

Прави циљеви напада НДНВ  на владику Иринеја и на РТС

Било је очекивано – па и извесно – да ће после јучерашњег дана (20. октобра 2015. године) уследити напади већ експонираних личности и невладиних организација на укупну политику Србије према самопроглашеној независности јужне српске покрајине, Косова и Метохије. Повод је нађен у емисији „Упитник“ која је под насловом  „Унеско - Чији су српски Дечани?“ емитована синоћ на Јавном медијском сервису Србије. Текстом „Говор мржње, дискриминација и ратно хушкање на РТС-у“ прво се јавило „Независно друштво новинара Војводине“.

Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

Обавјештавамо јавност да се на интернету и друштвеним мрежама, разни непознати аутори представљају јавности коментарима и профилима, који личе на званичне црквене профиле (по свом изгледу, а и по садржајима који су на њима).

Аутори лажних профила обмањују јавност, јер се на њима, у већини случајева, објављују ставови и вијести иза којих не стоји званична Црква нити њена администрација. Ових дана се на интернету појавио један такав обмањујући статус који упућује вјернике на одређени однос према актуелним грађанским протестима у Подгорици, позивајући се на ријечи, ни мање ни више, него Патријарха српског Иринеја, који се тим поводом није оглашавао у јавности.