Епархијска саопштења

Саопштење за јавност Епархије рашко-призренске

Саопштење Епархије рашко-призренске о одлуци Апелационог већа Врховног суда Косова поводом имовине манастира Високи Дечани

Епархија рашко-призренска изражава запрепашћење и дубоку забринутост поводом недавне одлуке апелационог већа Посебне коморе Врховног суда Косова којом се поништава одлука Врховног суда из децембра 2012. године, а којом је манастиру Високи Дечани признато власништво над 24 хектара земље у непосредној близини самог манастира. Апелациони суд се неочекивано и без преседана прогласио ненадлежним за ово питање и упутио је предмет на основни суд у Пећи, чиме се у практичном смислу поништава рад Врховног суда Косова на овом предмету од 2008. године. У току протеклих седам година Суд посебне коморе Врховног Суда Косова више пута је потврдио своју надлежност по овом питању, што најновију одлуку апелационог суда чини нелогичном и правно неутемељеном.

Саопштење Епархије захумско-херцеговачке

Појашњење Епархије захумско-херцеговачке на текст који је објавила СРНА 4. јула 2015. године

Новинска агенција Републике Српске (СРНА) у тексту под насловом „У Пребиловцима Бог васкрсава кости мученичке“, објављеном 4. јула 2015. године, користила је дијелове позива епископа захумско-херцеговачког и приморског г. Григорија, упућеног медијима и свим добронамјерним грађанима Републике Српске, Босне и Херцеговине и региона, поводом Свете архијерејске литургије и освећења храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима, у чију ће крипту, на дан освећења, 8. августа 2015. године, бити положени остаци костију пребиловачких мученика пострадалих у Другом свјетском рату. Кости пребиловачких мученика миниране су заједно са спомен-костурницом 1992, а по завршетку потоњег рата остаци костију су сакупљени и сачувани како би били положени у храм Христовог Васкрсења.

Митрополитово писмо Градоначелнику Цетиња

Писмо Митрополита црногорско-приморског г.  Амфилохија градоначелнику престонице Цетиње г. Александру Богдановићу

Поводом учешћа господина Александра Богдановића, градоначелника Престонице Цетиње на догађајима у организацији пседуорелигиозне идеолошке скупине тзв. ЦПЦ и његовог игнорисања Митрополије црногорско-приморске и древног поретка Православне Цркве, Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије ових дана му је послао писмо следеће садржине:

Саопштење за јавност Епархије рашко-призренске

Саопштење за јавност Епархије рашко-призренске
Саопштење за јавност Епархије рашко-призренске
Саопштење за јавност Епархије рашко-призренске
Саопштење за јавност Епархије рашко-призренске

Забринутост због погоршане безбедносне ситуације у Метохији

Последњих седам дана обележило је неколико инцидената на простору Метохије. Црква Свете Параскеве из 16. века у повратничком селу Дрсник код Клине проваљена је, опљачкана и оскрнављена два пута у 48 часова. Рано јутрос, непозната лица пуцала су у атару села Гораждевац на возило са београдском регистрацијом, а на споменик српских жртава рата и деце пострадалих на реци Бистрици бачен је молотовљев коктел.

Антицрквени удар на Ћивот Светог Петра Цетињског

Као нераскидиви дио Православне Цркве, дужни смо нашим вјерницима тумачити сваку активност која угрожава православну вјеру и јединство Цркве. Стога се обраћамо православним вјерницима, али и црногорској јавности, у вези са тзв. “освјештањем цркве Ивана Црнојевића” у близини Новог гробља на Цетињу.

Читава историја изградње те грађевине је срамна. Почев од вишегодишњих одбијања локалне власти да уважи захтјеве Митрополије за изградњу гробљанске цркве, који су углавном прећуткивани, па до посљедњих одлука Престонице Цетиње и Владе Црне Горе којом се једној псеудоправославној организацији додјељује земљиште и допушта да гради свој објекат на гробљу на којем су већина сахрањених православни хришћани.

Саопштење Епархије франкфуртске и све Немачке

Дана 26. јуна 2015. године у дневном листу франкфуртских новина „Вести“, у фељтону „Дијаспора“, на страни 13, појавио чланак у којем се обавештава јавност да је у Минхену 22. јуна 2015. године отворено представништво фабрике Маникас из Атине.

С обзиром на то да се у чланку наводи да су уважена господа: Далибор Вишић, Његош Вуковић и Владислав Луковић, добили благослов за овај пословни потез од Цариградске Патријаршије, Руске и Српске Православне Цркве, то овом приликом Епархија франкфуртска и све Немачке ДЕМАНТУЈЕ горе наведену вест и истовремено саопштава јавности да Епископ франкфуртски и све Немачке (Српске Православне Цркве) никоме није дао благослов за горе поменути пословни потез!

Извор: Епархија франкфуртска и све Немачке