Епархијска саопштења

Епископ бихаћко-петровачки Атанасије: Определење за живот

Драга браћо и сестре подручне Епархије бихаћко-петровачке, у српском народу и Српској Цркви, и ова календарска година је започела низом празничних радости, у светлости Празника Рођења Сина Божјег и Светог Богојављења.

Кроз ове догађаје, Црква, мајка наша, настоји сваке године да нас више и више учврсти у најузвишенијим и најважнијим истинама живота: у истини да се Бог сродио са људима, побуђен љубављу према њима, тако што се обукао у људску природу и родио се као човек, да би са људима поживео, отворио им небеса и узвео их у њих, у лепоте Царства Небескога.

Саопштење за јавност Епархије рашко-призренске

За овогодишње православне божићне празнике на цркви Св. Флора и Лавра у Липљану исписана је парола УЧК.

Нажалост, писањем политичких парола, посебно оних који су исписивани на бројним оскрнављеним и уништеним српским светињама од 1999. до данас, показује се као више пута до сада да на Косову и Метохији још нема поштовања верских слобода Српске Православне Цркве. Будући да они који су сличним провокацијама вређали наше светиње ни раније нису приведени лицу правде, наша очекивања да ће то Косовска полиција и ЕУЛЕКС сада учинити нису велика. Ипак, остајемо у нади да ће сви разумни људи на Косову и Метохији без обзира на своја политичка опредељење, верску и националну припадност увидети да провокацијама и порукама мржње против других ништа добро не могу да постигну и да овакве провокације против хришћанских светиња само још више угрожавају углед Косова у Европи и свету.

Саопштење за јавност

Верујући народе,

По ко зна који пут доживљавамо нападе на Епархију милешевску и све нас који смо део ње. Најновији напад је превршио сваку меру и зато осећамо потребу да се обратимо свим добронамерним, неострашћеним људима који воле своју веру, своју Цркву и општа морална начела.

Уочили смо да су напади увек учестали уз велике православне празнике и када треба да се решавају ствари битне за српски народ. Напади трају деценијама тако што нашег Епископа, без икавих аргумената, сатанизују поједини новинари и други појединци ниских моралних квалитета. До сада нисмо видели да је јавно изнето шта је све Преосвећени епископ милешевски господин Филарет урадио за добробит и уздизање Епархије милешевске. Овом приликом наводимо само мали део позитвних дела која несумњиво припадају њему.

Саопштење Митрополије црногорско-приморске

Суд ослободио оптужене иако су признали да су неовлашћено
ушли у цркву

Како је јавност већ информисана, Основни суд у Подгорици je својом првом пресудом ослободио Мираша Дедеића, Драгана Павловића и Јована Томовића приватне тужбе Православне Митрополије Црногорско приморске за насилни улазак у Храм Светога Архангела Михаила у Рогамима 25.августа 2011. године. Након тога је Виши суд у Подгорици, укинуо такву одлуку Основног суда у Подгорици да би Основни суд у Подгорици поново ослободио именоване на наведени противправни упад у поменуту Цркву. Поступак је поново водио Судија Основног суда у Подгорици Ненад Вујановић.

Саопштење Митрополије аустралијско-новозеландске

Саопштење Митрополије аустралијско-новозеландске
Саопштење Митрополије аустралијско-новозеландске
Саопштење Митрополије аустралијско-новозеландске
Саопштење Митрополије аустралијско-новозеландске

Саопштење за јавност о скрнављењу руских и српских гробова на гробљу Руквуд у Сиднеју

Непознати вандал, или вандали, у току ноћи између уторка (9.12.2014.) и среде (10.12.2014.) оскрнавили су седамдесетшест (76) гробова на руској и српској парцели Бр. 1 на сиднејском гробљу Руквуд.

Запањени смо и ожалошћени због овог вандалског чина обесвећивања гробова. Гробови и гробља су одувек, у свим културама и културним друштвима сматрани за света места и као такви били поштовани и поштеђени чак и од непријатељских војски током ратних сукоба. Веровали смо да оваква дивљаштва припадају прошлости и неким другим и другачијим друштвима и културама. Не можемо да верујемо да у 21. веку,  у једном савршено складном мултикултурном друштву, какво је наше аустралијско, неко може да злоупотребљава слободу и руши основе културе на којој почива наша хришћанска цивилизација.

Саопштење за јавност митрополита Амфилохија

Изненађен сам не само реакцијом г. Рифата еф. Фејзића, реиса Исламске заједнице у Црној Гори, него и тоном и садржајем реакције. Не чуди ме што дио савремених безбожника не само да не разумије библијске ријечи и историју трона Светог Петра Цетињског и његовог народа, него јавно изражава амбицију да, чак и уз пријетње државним органима, митрополиту црногорско-приморском, и то само њему, ускрати право на литургијску проповијед. Признајем, таква методологија и такав начин реакције ме је зачудио од уваженог реиса Рифата еф. Фејзића.