Епархијска саопштења

Саопштење из Канцеларије Епископа франкфуртског и све Немачке

Дана 26. јуна 2015. године у дневном листу франкфуртских новина „Вести“, у фељтону „Дијаспора“, на страни 13, појавио чланак у којем се обавештава јавност да је у Минхену 22. јуна 2015. године отворено представништво фабрике Маникас из Атине.

С обзиром на то да се у чланку наводи да су уважена господа: Далибор Вишић, Његош Вуковић и Владислав Луковић, добили благослов за овај пословни потез од Цариградске Патријаршије, Руске и Српске Православне Цркве, то овом приликом Епархија франкфуртска и све Немачке ДЕМАНТУЈЕ горе наведену вест и истовремено саопштава јавности да Епископ франкфуртски и све Немачке (Српске Православне Цркве) никоме није дао благослов за горе поменути пословни потез!

Извор: Епархија франкфуртска и све Немачке

Саопштење за јавност Митрополије аустралијско-новозеландске

Саопштење за јавност Митрополије аустралијско-новозеландске

Врховни Суд државе Нови Јужни Велс донео је данас Пресуду у судском спору који је по одобрењу Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве Митрополија аустралијско-новозеландска покренула против Имовинског Повереништва Слободне Српске Православне Епархије за Аустралију и Нови Зеланд, и директора истог Повереништва, због прекршаја законских прописа који регулишу начин старања о повереној имовини а у вези манастира Светог Саве Нови Каленић, који се налази у месту Вулару у Новом Јужном Велсу. Врло сажето, Врховни Суд је утврдио следеће:

Саопштење за јавност Епархије бачке

Православна Епархија бачка, 23. априла 2015. године, Нови Сад

Поводом злонамерних текстова непознатих аутора ,,Sklanjajte decu: Hitne duhovne potrebe u pešačkoj zoni!“, ,,Popovski slalom kolima kroz pešačku zonu“ и других сличних текстова, као и фотографија објављених најпре на интернет-
-порталима mojnovisad.com, 021.rs и од стране других локалних новосадских медија, а у току дана и у скоро свим домаћим медијима, Епархија бачка је дужна да демантује наведене текстове и јавност обавести о следећем:

Саопштење за јавност Епархије ваљевске

Саопштење за јавност Епархије ваљевске
Саопштење за јавност Епархије ваљевске
Саопштење за јавност Епархије ваљевске
Саопштење за јавност Епархије ваљевске

Поводом недавних делимично произвољних (верујемо не и злонамерних) интерпретација информације о подизању Часног крста на ушћу Градца у Колубару у Ваљеву, имамо потребу да се огласимо и отклонимо све евентуалне недоумице јавности о суштини наше намере.

Наиме, Епархија ваљевска подигла је Часни крст покрај Саборног храма Васкрсења Христовог, а на месту будућег мањег храма Светог Нектарија Егинског у част јубилеја седамнаест векова Миланског едикта - акта слободе хришћанског вероисповедања, којег је Српска Православна Црква прославила на највишем нивоу заједно са државним властима, као и почетка градње нове богомоље, како древна хришћанска традиција налаже.

Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

Митрополија црногорско-приморска је изненађена објављивањем у медијима пресуде Основног суда у Подгорици у спору о цркви Светог великомученика Димитрија на Крушевцу, прије њеног достављања Митрополији као туженој – противтужиоцу.

Пуномоћник Митрополије је безуспјешно покушавао да подигне пресуду првог априла, сходно расправном рјешењу Суда, али је добио одговор да пресуде нема у евиденцији и да није дата на подизање. Исти покушај је безуспјешно учињен и другог и трећег априла и добијен је исти одговор.

Саопштење за јавност Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског Порфирија

Актуелно помињање тенкова, претње, ратно хушкање, паљење државне заставе, су нехришћански и антицивилизацијски чин који је, сведоци смо, већ нанео штету односима двеју држава, Србије и Хрватске. Ипак, лично сматрам и на то скрећем пажњу, да  се ради о поступцима, у чију веродостојност најмање верују сами извођачи перформанса. 

При том, као духовни  пастир истичем, крајње је неодговорно како од самих извођача, тако и од неких медија што порукама трују младе генерације и продубљују њихове  трауме и трауме њихових родитеља. Овакви поступци су потпуно ван животног контекста и немају подршку српског народа и друштва.