Епархијска саопштења

Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке

Свештенство, монаштво и вјерни народ Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке су непријатно изненађени сазнањем да Министарство за људска и мањинска права није спровело закључке Владе Црне Горе са 122. сједнице од 30. јула ове године.

Наиме, из закључка Владе, који је јавности постао доступан на сајту Владе тек након указивања на тај недостатак у саопштењу за јавност Митрополије и Епархије од 23. августа ове године, сазнали смо да је Министарство задужено да ”припреми и Влади, за сљедећу сједницу, достави предлог за формирање експертских тимова који ће пратити јавну расправу, као и учествовати у припреми Предлога закона о слободи вјероисповијести”.

Деманти Епископа славонског г. Јована

У броју београдског магазина ”Недељник” од 27. августа објављен је интервју који је са Епископом славонским г. Јованом (Ћулибрком) урадио новинар ”Недељника” Вељко Миладиновић.

Тај интервју је најављен на насловној страни ”Недељника” уз наслов ”Срби, добро вагајте сваку реч о Степинцу”. На жалост, те речи нити је епископ Јован изрекао у интервјуу, нити такав наслов може да се извуче из било чега што је епископ Јован у интервјуу за ”Недељник” рекао. Судећи по наслову који је дала редакција ”Недељника”, испада да се епископ Јован поставио као адвокат Алојзија кардинала Степинца, надбискупа загребачког у време Другог светског рата, што он свакако није нити жели да буде.

Из Канцеларије Епархије славонске

Интервју Епископа славонског Јована за “Недељник”

Причали сте својевремено о судбини Крајишника који су се после ”Олује” склонили у Пећ, a 1999. године су тамо последњи остали… Сада сте у Пакрацу, двадесет година после ”Бљеска” и ”Олује”, да ли препознајете вертикалу страдања Срба из ових крајева?

Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке

Министарство за људска и мањинска права је Влади, мимо предложеног и на званичном сајту објављеног дневног реда, за 122. сједницу од 30. јула 2015.г. доставило Нацрт закона о слободи вјероисповијести.

Представник Министарства је медије и јавност обавијестио да је ”Влада утврдила Нацрт закона о слободи вјероисповијести”. На званичном сајту Владе још увијек није објављен закључак о усвајању Нацрта овог закона. И послије првог читања Нацрта закона лако се закључује да Нацрт закона треба одбацити како због нетранспарентног и дискриминаторног начина његове припреме, тако и због бројних неуставних одредаба којим се атакује на слободу вјероисповијести и друга зајемчена људска права, а посебно на унутрашњу аутономију Цркве и вјерских заједница.

Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

 Ново полицијско насиље над Црквом: МУП забранио свештенству и вјерницима да на Ивановим коритима прославе Преображење Господње

Обавјештавамо јавност да је МУП Црне Горе и ове године забранио свештенству и вјерницима Митрополије црногорско-приморске да у цркви Преображења Господњег на Ивановим коритима прославе данашњи велики хришћански празник. Наиме, припадници МУП-а, под изговором заштите јавног реда и мира, јутрос нијесу дозволили јединим законитим власницима храма на Ивановим коритима, који је метох Цетињског манастира, да уђу у њега и да по вјековној црквеној традицији прославе храмовску славу – празник Преображења Господњег.

Саопштење за јавност Епархије рашко-призренске

Епархија рашко-призренска апелује да се Оливеру Ивановићу и Драгољубу Делибашићу омогући одбрана са слободе

Епархија рашко-призренска изражава дубоку разочараност и незадовољство поводом најновије одлуке ЕУЛЕКС суда у процесу против г. Оливера Ивановића, председника Грађанске иницијативе СДП, и пензионисаног пуковника г. Драгољуба Делибашића, којима се након више месеци истражног притвора и даље не дозвољава одбрана са слободе и поред свих гаранција које су дате да неће бежати од одговорности. Штавише, они као људи који дубоко верују и знају да нису одговорни за оно што им се приписује, осећају људску обавезу и достојанство пред својим породицама и народом да докажу своју невиност.

Писмо Епсикоп аваљевског г. Милутина директору ЈП Колубара Стубо-Равни г. Миодрагу Марковићу

ЕПИСКОП
ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ ВАЉЕВСКЕ

Трг Светог Владике Николаја бр.2, 14000 Ваљево, СРБИЈА; Тел.: +381 (014) 238-788; Факс: 221-807
E-mail: eparhija@eparhijavaljevska.rs www.eparhijavaljevska.rs

Еп. Бр. 403
Датум: 28. 07. 2015.г.

Поштовани господине директоре,

Добили смо недавно Ваше писмо бр. 348 од 13. 07. 2015.г. у коме нас обавештавате о предстојећим намерама везаним за пуњење хидро-акомулационе бране „Ровни“. Поменути допис смо пажљиво прочитали и разумели, али притом и остали изненађени појединим Вашим ставовима изнетим у њему.