Епархијска саопштења

Саопштење Митрополије аустралијско-новозеландске

Саопштење Митрополије аустралијско-новозеландске
Саопштење Митрополије аустралијско-новозеландске
Саопштење Митрополије аустралијско-новозеландске
Саопштење Митрополије аустралијско-новозеландске

Саопштење за јавност о скрнављењу руских и српских гробова на гробљу Руквуд у Сиднеју

Непознати вандал, или вандали, у току ноћи између уторка (9.12.2014.) и среде (10.12.2014.) оскрнавили су седамдесетшест (76) гробова на руској и српској парцели Бр. 1 на сиднејском гробљу Руквуд.

Запањени смо и ожалошћени због овог вандалског чина обесвећивања гробова. Гробови и гробља су одувек, у свим културама и културним друштвима сматрани за света места и као такви били поштовани и поштеђени чак и од непријатељских војски током ратних сукоба. Веровали смо да оваква дивљаштва припадају прошлости и неким другим и другачијим друштвима и културама. Не можемо да верујемо да у 21. веку,  у једном савршено складном мултикултурном друштву, какво је наше аустралијско, неко може да злоупотребљава слободу и руши основе културе на којој почива наша хришћанска цивилизација.

Саопштење за јавност митрополита Амфилохија

Изненађен сам не само реакцијом г. Рифата еф. Фејзића, реиса Исламске заједнице у Црној Гори, него и тоном и садржајем реакције. Не чуди ме што дио савремених безбожника не само да не разумије библијске ријечи и историју трона Светог Петра Цетињског и његовог народа, него јавно изражава амбицију да, чак и уз пријетње државним органима, митрополиту црногорско-приморском, и то само њему, ускрати право на литургијску проповијед. Признајем, таква методологија и такав начин реакције ме је зачудио од уваженог реиса Рифата еф. Фејзића.

Епископ бачки др Иринеј: За Божју и човечанску правду, не за хашку правду

Чињеница да се у 21. веку неко дванаест година налази у истражном затвору било које цивилизоване државе скандалозна је и чудовишна сама по себи. Али да се неко дванаест година налази у истражном затвору Трибунала који су основале Уједињене нације  говори о стању западне цивилизације уопште, а најгласнијих заговорника људских права у савременом свету посебно.

Претходно, 24. марта 1999. године, на примеру српског  народа и српске државе, нови светски поредак је показао и каква су права народâ и државâ, шта значи међународно право и колико вреди Повеља Уједињених нација.

Саопштење Митрополије аустралијско-новозеландске

Саопштење у вези дешавања у Црквеној општини Светог архиђакона Стефана у Кизбороу

Без предрасуда и осуђивања, но свесни озбиљности преступа који се десио као резултат лошег управљања црквеном имовином од стране оних којима је то поверено, у овом случају парохијског свештеника, протојереј-ставрофор Чедомир Видеканић суспендован је са свих богослужбених и административних функција у парохији Светог архиђакона Стефана у Кизбороу и Мелбурнском намесништву Митрополије аустралијско-новозеландске. Суспензија ће трајати док се кроз темељну истрагу не утврди шта је и како довело до тога да се овако нешто уопште деси. У међувремену ће пречасни јереј Дејан Милошевић преузети све административне и богослужбене дужности.

Уз дужно поштовање за све вере и њихове вернике, подразумева се да је по Светим Канонима Православне Цркве забрањено обављање верских обреда других верских традиција у нашим црквеним и са црквом повезаним просторима. Осим тога, православни хришћани су канонски обавезни поново освештати таква места. Тога ради сутра, 6. новембра у 13:00 часова, доле потписани, заједно са присутним свештенством и верним народом, обавиће обред освештавања сале у Црквеној општини Свети архиђакон Стефан.

Свака инсинуација или тврдња да су више инстанце, било ми лично, или било који свештеник или члан Митрополијског Управног Одбора, знали за овај догађај или га одобрили, је потпуно лажна.

+ ИРИНЕЈ
Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске

у Сиднеју, 5. новембрa 2014.
Свети апостол Јаков брат Господњи

Изјава за јавност митрополита Амфилохија

Изјава за јавност Митрополита црногорско-приморског Амфилохија на празник Светог Петра Цетињског

Не зна се шта ће бити славније на "Паради поноса" 2. новембра у Подгорици, за празник Светог Петра Цетињског и Светог Петра II Ловћенског Тајновидца: или то што је Црна Гора у опасности да, од еколошке, постане - содомска држава, или то што ће Европа (она антихристовска) успјети, напокон, да Црну Гору метне пода се, као знак њеног пуног испуњења услова за интеграције и њене пуне афирмације људских права и слобода.

Било како било, једно је сигурно: тога дана, из тог једнополног брака, од Његошеве славне Црне Горе сви су предуслови да се роди - Јадогора, а од поносних Црногораца да почну да се рађају - јадогорци!

O tempora, o mores!

Цетиње, 31. октобра 2014. године

Епархија бачка: Саопштење за јавност

Поводом јучерашњих и данашњих напада неодговорних појединаца на објекте наших суграђана албанске народности и муслиманске вероисповести у појединим градовима наше отаџбине, Епархија бачка се придружује апелу Исламске заједнице Србијe и позива све грађане Србије, а посебно вернике Епархије бачке, не само да се уздрже од сваког вида насиља према нашим суграђанима албанске народности, него и да осуде такве поступке. Заповест Господња јасно налаже да оно што не желимо да нама чине други, не чинимо ни ми њима, и свако ко себе сматра хришћанином обавезан је да испуњава вољу Божју. Наши суграђани муслиманске вероисповести нису и не могу бити одговорни за провокативне иступе својих сународника из Албаније и свако угрожавање њихових живота и имовине је за осуду. Држава је дужна да заштити све своје грађане, а оне који  чине безакоње да изведе пред лице правде.

У наставку доносимо саопштење Исламске заједнице Србије, које можете преузети у ПДФ формату .