Епархијска саопштења

Саопштење за јавност Епархије бачке

Православна Епархија бачка, 23. априла 2015. године, Нови Сад

Поводом злонамерних текстова непознатих аутора ,,Sklanjajte decu: Hitne duhovne potrebe u pešačkoj zoni!“, ,,Popovski slalom kolima kroz pešačku zonu“ и других сличних текстова, као и фотографија објављених најпре на интернет-
-порталима mojnovisad.com, 021.rs и од стране других локалних новосадских медија, а у току дана и у скоро свим домаћим медијима, Епархија бачка је дужна да демантује наведене текстове и јавност обавести о следећем:

Саопштење за јавност Епархије ваљевске

Саопштење за јавност Епархије ваљевске
Саопштење за јавност Епархије ваљевске
Саопштење за јавност Епархије ваљевске
Саопштење за јавност Епархије ваљевске

Поводом недавних делимично произвољних (верујемо не и злонамерних) интерпретација информације о подизању Часног крста на ушћу Градца у Колубару у Ваљеву, имамо потребу да се огласимо и отклонимо све евентуалне недоумице јавности о суштини наше намере.

Наиме, Епархија ваљевска подигла је Часни крст покрај Саборног храма Васкрсења Христовог, а на месту будућег мањег храма Светог Нектарија Егинског у част јубилеја седамнаест векова Миланског едикта - акта слободе хришћанског вероисповедања, којег је Српска Православна Црква прославила на највишем нивоу заједно са државним властима, као и почетка градње нове богомоље, како древна хришћанска традиција налаже.

Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

Митрополија црногорско-приморска је изненађена објављивањем у медијима пресуде Основног суда у Подгорици у спору о цркви Светог великомученика Димитрија на Крушевцу, прије њеног достављања Митрополији као туженој – противтужиоцу.

Пуномоћник Митрополије је безуспјешно покушавао да подигне пресуду првог априла, сходно расправном рјешењу Суда, али је добио одговор да пресуде нема у евиденцији и да није дата на подизање. Исти покушај је безуспјешно учињен и другог и трећег априла и добијен је исти одговор.

Саопштење за јавност Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског Порфирија

Актуелно помињање тенкова, претње, ратно хушкање, паљење државне заставе, су нехришћански и антицивилизацијски чин који је, сведоци смо, већ нанео штету односима двеју држава, Србије и Хрватске. Ипак, лично сматрам и на то скрећем пажњу, да  се ради о поступцима, у чију веродостојност најмање верују сами извођачи перформанса. 

При том, као духовни  пастир истичем, крајње је неодговорно како од самих извођача, тако и од неких медија што порукама трују младе генерације и продубљују њихове  трауме и трауме њихових родитеља. Овакви поступци су потпуно ван животног контекста и немају подршку српског народа и друштва.

Саопштење за јавност Епархије крушевачке

Поводом сазнања од стране верника наше Православне Eпархије крушевачке да је протеклих дана група грађана, који себе називају члановима Пентикосталне цркве, или Пентикосталцима, нудила свој пропагандни материјал јавно на улицама, а све то на основу позивања на наводно познанство са Његовим Преосвештенством Епископом крушевачким Господином др Давидом, и наводно са његовим благословом, ми из канцеларије Православне Епархије крушевачке обавештавамо домаћу црквену јавност:

Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин др Давид није дао благослов ни једној групи грађана, као ни појединцу, према томе ни Пентикосталцима да на улицама деле промотивне материјале своје верске секте. Понављамо: нити им је Епископ Давид икада дао свој благослов, нити ће им га икада дати! Зато подсећамо нашу црквену јавност да јеретицима и секташима и њиховим активистима не припада благослов да проповедају православну веру, јер је они уствари искривљују, него да им следи анатема, која је иначе давно изречена од стране Православне Цркве свим јересима и сектама.

Саопштење за јавност Епархије милешевске

Епархија милешевска, Недеља Крстопоклона, 15. марта 2015.

Јуче, 14. марта 2015. године извршена је одлука Светог Архијерејског Синода од 12. марта т. г. о примопредаји Епархије милешевске између досадашњег епископа г. Филарета и привременог администратора ове епархије Његовог Преосвештенства г. Јоаникија, Епископа будимљанско-никшићког. Примопредаја је обављена у Владичанском двору у Пријепољу, а у присуству Синодалне  Комисије у саставу: епископ Хризостом, зворничко-тузлански; епископ Теодосије, рашко-призренски; протојереј-ставрофор Велибор Џомић; јереј Мирослав Чолаковић и протођакон Славољуб Милошевић.