Саопштења са конференција

Саопштење са конференције у Јордану

Заједничка међународна комисија за богословски дијалог између Римокатоличке Цркве и Православне Цркве
13. пленарно заседање, Аман, Јордан, 15-23. септембра 2014.

Саопштење

Тринаесто заседање Заједничке међународне комисије за богословски дијалог између Православне Цркве  и Римокатоличке Цркве одржано је од 15. до 23. септембра 2014. године у Аману, у Јордану, граду дуге историје са хришћанским коренима. Чланиве Комисије великодушно и братски је угостио Његово Блаженство Теофило III, Патријарх јерусалимски.

Међународна конференција у Бозеу

22. Екуменска конференција о православној духовности посвећена теми „БЛАЖЕНИХ МИРОТВОРАЦА“ (Мт. 5,9) у Мањану, у манастиру Бозе у Италији од 3. до 6. септембра у сарадњи са православним Црквама

У Мањану, на валовитим пропланцима у италијанској покрајини Пијемонт, што дословно значи у „подножју планина“, коју окружују плодне долине Аосте, Ломбардије и Лигурије, налази се монашка заједница хришћана који потичу из различитих црква тражећи Бога у сабратској евхаристијској заједници у завету безбрачности и посвећењу Јеванђељу кроз молитву и рад – „Monastero di Bose“ - римокатолички манастир Бозе. Иако ово подсећа на ora et labora – начело бенедиктинаца, овај манастир нема круто монашко законоправило. Можда би се могло рећи да је он некаква иновативна реплика двају других манастира -  у Тезеу (Communauté de Taizé) у Француској, односно у Шевтоњу (Monastère de Chevetogne) у Белгији.

9. Скупштинa организације Религија за мир у Бечу

Његово Преосвештенство, Eпископ захумско-херцеговачки г. Григорије, у својству предсједника Међурелигијског вијећа у Босни и Херцеговини, присуствовао је 9. Скупштини организације Религија за мир од 20 до 22. новембра 2013. године у Бечу.

Oвој Скупштини присуствовало је око 700 делегата – вјерских великодостојника. Скупштини је присуствовао и истој се обратио Његова Свесветост Патријарх васељенски Вартоломеј. Током тродневног засиједања, вјерски великодостојници су апеловали за ослобађање сиријских епископа који су у заточеништву од 22. априла 2013. године. Речено је: Апелујемо на савјест, принципе, морал и етику свих љубитеља мира, да не штеде напор да би се безбједно и достојанствено ослободили архијереји Јован Ибрахим и Павле Јазиги.

Светски Савет Цркава (ССЦ) изразио је дубоку забринутост за питање поштовања права православних верника на Косову и Метохији као и у БЈР Македонији. У току Генералне скупштине, Савет је издао Саопштење о политизацији религије и правима религијских мањина, у коме се наводи:

"Влада Бивше Југословенске Републике Македоније категорички је ускратила право Православној Охридској Архиепископији да се региструје као верска заједница. Уплитање владе у правни систем земље резултовало је бесправним заточеништвом поглавара ове Цркве. У последње време, Косово се суочило са систематским уништавањем преко 100 православних хришћанских светиња, као и са ревидирањем историје по питању њихове културне припадности, чиме је угрожено само постојање православних Срба."

Боже живота, води нас ка правди и миру

Десета Генерална скупштина Светског савета цркава наставила са заседањем. ССЦ осудио кршење права православних верника на Косову и Метохији и у БЈР Македонији.

Десета Генерална скупштина  Светског савета цркава (ССЦ) одржава  се у Бусану, у Јужној Кореји, од 30. октобра до 8. новембра 2013, под слоганом ”Боже живота, води нас ка правди и миру”. Представници 345 православних помесних Цркава, англиканских и протестантских заједница, чланица ССЦ, као и посматрачи из Римокатоличке цркве и других заједница које нису чланице ССЦ, сусрели су се како би разговарали о најважнијим актуелним питањима која се тичу хришћанства у свету, а уједно и одлучивали о правцу рада ССЦ у периоду до наредне скупштине, која ће бити одржана кроз осам година. На Скупштини учествује 2.190 представника, од којих 700 делегати сарађује у законодавном раду Скупштине. O првом дану заседања писали смо овде (линк: http://www.spc.rs/sr/bozhe_zhivota_vodi_nas_ka_pravdi_miru).

Међународни научни скуп у организацији Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију

Успешно одржан VII Међународни скуп на тему Црквена уметност и метод, Светосавски дом 2. новембра 2013. године

Седму годину заредом Висока школа – Академија Српске Православне Цркве организује Међународни научни скуп на разне теме из домена иконологије и црквене уметности. У години јубилеја – двадесет година од оснивања Академије (1993-2013) – професори ове акредитоване црквене високошколске институције желе да покрену нов, систематичнији,  приступ проучавању црквених уметности, те је тема скупа била Црквена уметност и метод. Наравно, црквена уметност је широк појам па су за ову прилику на скупу учествовали богослови, теоритичари уметности, историчари, сликари – живописци и музиколози. Скуп је одржан у Светосавском дому на Врачару у суботу 2. новембра 2013. године, са почетком од 10 часова.