Саопштења са конференција

Нека се реч Божја шири и доноси многе плодове!

Прва међународна конференција о дигиталним медијима и православној пастирској бризи - Атина, 7-9. мај 2015.

Прва међународна конференција о дигиталним медијима и православној пастирској бризи одржана је у периоду од 7. до 9. маја 2015. године у Атини, под покровитељством Његове Светости Васељенског Патријарха г. Вартоломеја и са благословом домаћина Његовог Високопреосвештенства Митрополита Глифаде г. Павла. Прву конференцију ове врсте у свету, организовали су интернет странице pemptousia.gr из Грчке, OCN - Orthodoх Christian Network из Сједињених Америчких Држава и Богослов.ру из Русије. Учествовало је 75 предавача из 21 државе и свих помесних Православних Цркава.

Атос и словенски свет

Делегација манастира Хиландара, коју је предводио игуман Методије, учествовала је на међународној научној конференцији „Атос и словенски свет“, која је одржана у Кијевско-печерској лаври (Кијев, Украјина) од 21. до 23. маја 2015. године.

Конференција је била посвећена хиљадугодишњици руског монаштва на Светој Гори Атосу. Са благословом Његовог Блаженства Митрополита кијевског и све Украјине г. Онуфрија, у организацији светогорског манастира Светог Пантелејмона (Русика) и Међународног института атонског наслеђа у Украјини, на конференцији је учествовало више од 70 научника и учесника из Украјине, Грчке, Русије, Бугарске, Србије, Хрватске, Литваније, Пољске, Чешке, Словачке, Румуније, Молдавије, Велике Британије, Француске, Италије, САД.

Православни свет и Први светски рат

У контексту овогодишњег јубилеја везаног за стогодишњицу од отпочињања Првог светског рата, на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, 5. и 6. децембра 2014. године, одржан је Међународни научни скуп „Православни свет и Први светски рат“.

Свечаном отварању скупа претходила је Света Архијерејска Литургија, која је служена у факултетском параклису Светог Апостола и Еванђелиста Јована Богослова, а којом је началствовао Његова Светост Архиепископ Пећки Митрополит Београдско-Карловачки и Патријарх Српски Господин Иринеј.

Саопштење са конференције у Јордану

Заједничка међународна комисија за богословски дијалог између Римокатоличке Цркве и Православне Цркве
13. пленарно заседање, Аман, Јордан, 15-23. септембра 2014.

Саопштење

Тринаесто заседање Заједничке међународне комисије за богословски дијалог између Православне Цркве  и Римокатоличке Цркве одржано је од 15. до 23. септембра 2014. године у Аману, у Јордану, граду дуге историје са хришћанским коренима. Чланиве Комисије великодушно и братски је угостио Његово Блаженство Теофило III, Патријарх јерусалимски.

Међународна конференција у Бозеу

22. Екуменска конференција о православној духовности посвећена теми „БЛАЖЕНИХ МИРОТВОРАЦА“ (Мт. 5,9) у Мањану, у манастиру Бозе у Италији од 3. до 6. септембра у сарадњи са православним Црквама

У Мањану, на валовитим пропланцима у италијанској покрајини Пијемонт, што дословно значи у „подножју планина“, коју окружују плодне долине Аосте, Ломбардије и Лигурије, налази се монашка заједница хришћана који потичу из различитих црква тражећи Бога у сабратској евхаристијској заједници у завету безбрачности и посвећењу Јеванђељу кроз молитву и рад – „Monastero di Bose“ - римокатолички манастир Бозе. Иако ово подсећа на ora et labora – начело бенедиктинаца, овај манастир нема круто монашко законоправило. Можда би се могло рећи да је он некаква иновативна реплика двају других манастира -  у Тезеу (Communauté de Taizé) у Француској, односно у Шевтоњу (Monastère de Chevetogne) у Белгији.

9. Скупштинa организације Религија за мир у Бечу

Његово Преосвештенство, Eпископ захумско-херцеговачки г. Григорије, у својству предсједника Међурелигијског вијећа у Босни и Херцеговини, присуствовао је 9. Скупштини организације Религија за мир од 20 до 22. новембра 2013. године у Бечу.

Oвој Скупштини присуствовало је око 700 делегата – вјерских великодостојника. Скупштини је присуствовао и истој се обратио Његова Свесветост Патријарх васељенски Вартоломеј. Током тродневног засиједања, вјерски великодостојници су апеловали за ослобађање сиријских епископа који су у заточеништву од 22. априла 2013. године. Речено је: Апелујемо на савјест, принципе, морал и етику свих љубитеља мира, да не штеде напор да би се безбједно и достојанствено ослободили архијереји Јован Ибрахим и Павле Јазиги.