Саопштења са конференција

120 година од рођења Преподобног Јустина Ћелијског

У години 2014. Епархија ваљевска прославиће два изузетно важна јубилеја за Српску Православну Цркву и православни свет уопште - 120 година од рођења и 35 година од престављења Господу Преподобног Јустина Новог Ћелијског, једног од најтрудољубивијих и најученијих хришћанских мисионара савременог доба.

Испуњени несвакидашњом радошћу, шаљемо Вам благу вест да ће на празник посвећен Ави Јустину, 14. јуна Лета Господњег 2014. његове мошти бити извађене из светог му гроба и положене у манастрирски храм манастира Ћелије. Свету архијерејску Литургију поводом тог узвишеног чина служиће Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, уз саслуживања више архијереја и свештенослужитеља наше Цркве и других помесних Цркава. Имајући у виду славу аве Јустина широм православне васељене, очекујемо да ће се на његов празник у манастиру Ћелије сабрати мноштво верног народа из свих помесних православних цркава.

Израда распореда свечаности које ће пратити овај богоугодни догађај је у току. О свим детаљима ћемо Вас благовремено обавестити.

9. Скупштинa организације Религија за мир у Бечу

Његово Преосвештенство, Eпископ захумско-херцеговачки г. Григорије, у својству предсједника Међурелигијског вијећа у Босни и Херцеговини, присуствовао је 9. Скупштини организације Религија за мир од 20 до 22. новембра 2013. године у Бечу.

Oвој Скупштини присуствовало је око 700 делегата – вјерских великодостојника. Скупштини је присуствовао и истој се обратио Његова Свесветост Патријарх васељенски Вартоломеј. Током тродневног засиједања, вјерски великодостојници су апеловали за ослобађање сиријских епископа који су у заточеништву од 22. априла 2013. године. Речено је: Апелујемо на савјест, принципе, морал и етику свих љубитеља мира, да не штеде напор да би се безбједно и достојанствено ослободили архијереји Јован Ибрахим и Павле Јазиги.

Светски Савет Цркава (ССЦ) изразио је дубоку забринутост за питање поштовања права православних верника на Косову и Метохији као и у БЈР Македонији. У току Генералне скупштине, Савет је издао Саопштење о политизацији религије и правима религијских мањина, у коме се наводи:

"Влада Бивше Југословенске Републике Македоније категорички је ускратила право Православној Охридској Архиепископији да се региструје као верска заједница. Уплитање владе у правни систем земље резултовало је бесправним заточеништвом поглавара ове Цркве. У последње време, Косово се суочило са систематским уништавањем преко 100 православних хришћанских светиња, као и са ревидирањем историје по питању њихове културне припадности, чиме је угрожено само постојање православних Срба."

Боже живота, води нас ка правди и миру

Десета Генерална скупштина Светског савета цркава наставила са заседањем. ССЦ осудио кршење права православних верника на Косову и Метохији и у БЈР Македонији.

Десета Генерална скупштина  Светског савета цркава (ССЦ) одржава  се у Бусану, у Јужној Кореји, од 30. октобра до 8. новембра 2013, под слоганом ”Боже живота, води нас ка правди и миру”. Представници 345 православних помесних Цркава, англиканских и протестантских заједница, чланица ССЦ, као и посматрачи из Римокатоличке цркве и других заједница које нису чланице ССЦ, сусрели су се како би разговарали о најважнијим актуелним питањима која се тичу хришћанства у свету, а уједно и одлучивали о правцу рада ССЦ у периоду до наредне скупштине, која ће бити одржана кроз осам година. На Скупштини учествује 2.190 представника, од којих 700 делегати сарађује у законодавном раду Скупштине. O првом дану заседања писали смо овде (линк: http://www.spc.rs/sr/bozhe_zhivota_vodi_nas_ka_pravdi_miru).

Међународни научни скуп у организацији Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију

Успешно одржан VII Међународни скуп на тему Црквена уметност и метод, Светосавски дом 2. новембра 2013. године

Седму годину заредом Висока школа – Академија Српске Православне Цркве организује Међународни научни скуп на разне теме из домена иконологије и црквене уметности. У години јубилеја – двадесет година од оснивања Академије (1993-2013) – професори ове акредитоване црквене високошколске институције желе да покрену нов, систематичнији,  приступ проучавању црквених уметности, те је тема скупа била Црквена уметност и метод. Наравно, црквена уметност је широк појам па су за ову прилику на скупу учествовали богослови, теоритичари уметности, историчари, сликари – живописци и музиколози. Скуп је одржан у Светосавском дому на Врачару у суботу 2. новембра 2013. године, са почетком од 10 часова.