Саопштење са Прве Епископске Конференције свих канонских православних епископа Океаније

Чланови прве „Епископске Конференције Свих Канонских Православних Епископа Океаније" са радошћу су искористили прилику да се састану у Сиднеју, у Аустралији, од 16. до 18. октобра 2010. године. Конференцијом је ex officio председавао Високопреосвећени архиепископ Стилијанос аустралијски.

Конференција је отворена Светом Архијерејском Литургијом у Саборном храму Благовести пресвете Богородице у сиднејском насељу Редферн, седишту грчке Архиепископије у Аустралији, сведочећи наше нераскидиво евхаристијско јединство.

У складу са одлукама предсаборске свеправославне Конференције одржане у Шамбезију, у Швајцарској, од 6. до 13. јуна 2009. године, канонски Православни Епископи састали су се у Сиднеју у духу братске љубави, видљиво сведочећи и утврђујући јединство свих канонских Православних Цркава. Након дуге и поучне начелне дискусије рад Конференције концентрисан је на питања од заједничког интереса, као што су: пастирски рад, веронаука и литургијски живот.

Имајући то у виду, ми доле потписани, оштро осуђујемо све оне који покушавају да наруше непроцењиво јединство наше Цркве кроз наклоњеност новоформираним или од раније познатим расколничким групама и сектама у нашем региону.

Да би се што боље очувало и развијало јединство Православних Цркава у Океанији, чланови Конференције једногласно су се сложили у одлуци да се образују три одбора који би се бавили следећим питањима:

1. Академска мисија. Главна област рада овог одбора јесте одржавање, утврђивање и ширење Православља међу студентима универзитета и њихова заштита од последица прозелитизма. Овим одбором председавају Преосвећени епископ Иринеј из српске Цркве и Преосвећени епископ Језикиљ из грчке Архиепископије.

2. Свеправославно литургијско служење. Главна област рада овог одбора јесте популарисање заједничких свеправославних богослужења и усвајање јединственог приступа пастирским и литургијским питањима. Овим одбором председавају Преосвећени епископ Михаил из румунске Цркве и епископ Серафим из грчке Архиепископије.

3. Канонска питања. Главна област рада овог одбора јесте састављање листе свих канонских епископа и осталог свештенства у Океанији, као и листу свих расколничких група и секти које покушавају лажно да се представе као део канонског Православља. Овим одбором председава Високопреосвећени архиепископ Стилијанос а састоји се од представника свих заступљених помесних јурисдикција.

Чланови Конференције са радошћу очекују нове састанке у годинама које нам предстоје и наставак рада за добробит Православља у нашем региону.

Сиднеј, 18. октобар 2010.

 • Његово Високопреосвештенство архиепископ Стилијанос (Васељенска
  патријаршија - Аустралија)
 • Његово Високопреосвештенство митрополит Павле (Антиохијска патријаршија)
 • Његово Преосвештенство епископ Агапит (Руска Црква)
 • Његово Преосвештенство епископ Иринеј (Српска Црква)
 • Његово Преосвештенство епископ Михаил (Румунска Црква)
 • Његово Високопреосвештенство митрополит Амфилохије (Васељенска
  патријаршија - Нови Зеланд)
 • Његово Преосвештенство епископ Језикиљ (Викарни епископ)
 • Његово Преосвештенство епископ Серафим (Викарни епископ)
 • Његово Преосвештенство епископ Никандрос (Викарни епископ)