Саопштење Свеправославног сабора епископа Британских острва

У понедељак 21. јуна 2010. године, у сједишту Архиепископије Тијатире и Велике Британије (Константинопољске Патријаршије), одржано је уводно заседање Свеправославног сабора епископа Цркава на Британским острвима. Сабор делује сходно одлуци од 13. јуна 2009. године, са Четврте предсаборске свеправославне конференцији у Шамбезију.

У раду уводног заседања учествовали су следећи архијереји:

* Архиепископ Тијатире и Велике Британије Григорије (Константинопољска Патријаршија)
* Митрополит Западно и Централноевропски Јован (Антиохијска Патријаршија)
* Архиепископ Сурошки Јелисеј (Московска Патријаршија)
* Епископ Британско-скандинавски Доситеј (Српска Патријаршија)
* Архиепископ Западно и Јужноевропски Јосиф (Румунска Патријаршија)
* Епископ Великобритански Зинон (Грузијска Патријаршија)
* Архиепископ Берлинско-германски и Великобритански Марко (Руска Загранична Црква)
* Архиепископ Керча (Сурошка епархија)
* Митрополит Диоклијски Калист (Архиепископија Тијатире)
* Епископ Кијански Хризостом (Архиепископија Тијатире)
* Епископ Тропоа Атанасије (Архиепископија Тијатире)
* Митрополит Централно и Западноевропски Симеон (Бугарска Патријаршија) и представник Украјинске епархије Константинопољске Патријаршије у Великој Британији су били оправдано одсутни.

Сви учесници истакли су значај овог сусрета, будући да до сада на Британским острвима није постојао свеправославни епископски савет. Архијереји су разматрали будуће оквире свог рада, а основан је и Извршни савет, са архиепископом Григоријем као председником, митрополитом Јованом и архиепископом Јелисејем као потпредседницима, епископом Доситејем као благајником и архиепископом Јосифом као генералним секретаром.

Основана су и још три савета:

1. Богословски савет, на челу са председником митрополитом диоклијским Калистом (тренутно ће се овај савет бавити литургијским и канонским питањима, као и припремом листе светитеља Британских острва),
2. Пастирски савет, чији је председник архиепископ Јелисеј (савет ће се бавити међуправославним односима и организацијом свеправославних дешавања),
3. Образовни савет, са председником архиепископом Григорије (савет ће се бавити питањима свештенства на универзитетима, катихетском раду и издаваштву.

За све савете, епархије ће поставити своје представнике из редова свештенства и лаика.

Током заседања Сабора, учесници су посебно истакли потребу да се деца и млади задрже у Цркви. Говорено је и о пастирским проблемима везаним за брак, као и канонским питањима приликом преласка клирика из једне епархије у другу. Архијерији су приметили потребу разматрања савремених питања у биоетици и питања везаних за богословље и питање личност у савременом свету.

Следеће заседање заказано је за децембар текуће године.

Следећег дана, 22. јуна, архијереји су на позив поглавара Англиканске цркве, архиепископа Кентерберијског Роана Вилијамса, присуствовали вечери у Ламбет палати.

Извор: Светигора прес