Саопштење Светог Архијерејског Синода СПЦ са седнице одржане 4. марта 2008. године у Пећкој Патријаршији

Чланови Светог Архијерејског Синод служе Свету Литургију у манастиру Пећка Патријаршија, 4. март 2008. Чланови Светог Архијерејског Синода, у пратњи италијанског контигента КФОР-а стигли су јуче у Свету лавру Манастир Пећку Патријаршију, где су данас одржали своју овогодишњу 5. редовну седницу, одслуживши пре тога у храму Светих Апостола Свету Архијерејску Литургију.

Фотогалерија >>

Одржавање данашње седнице у овом патријаршијском седишту и вековном духовном средишту Српске Православне Цркве, знак је бриге Цркве за своје светиње и за свој верни народ на косовско-метохијским просторима коме упућујемо речи охрабрења и очинске љубави у овом времену обремењеном страдањем и новим искушењима.

Посетом Косову и Метохији, чланови Светог Архијерејског Синода СПЦ, такође упућују, по ко зна који пут, снажан апел делу међународне јавности поводом једностраног признавања такозване државе Косово, захтевајући од ње да поново преиспита своју одговорност за тај нелегални и крајње насилнички потез којим се руши комплетно међународно право, Повеља Уједињених нација и Резолуција 1244. Несхватљиво је за здрав разум да на почетку 21. века један народ буде колективно кажњен најстрашнијом казном, и то без суда и образложења пресуде. Оваква једнострана и на силу наметнута решења, знак су у ствари моралне располућености савремених носилаца правде, а не знак снаге; знак уздања у силу као крајњи метод разрешења људских конфликата, а не у Бога и Божију и људску правду на којима свет почива.

СА Синод Као Црква бранићемо Косово и Метохију својом вером, надом и љубављу, али изнад свега покајањем које је красило и наше претке који су знали да погреше али и Богу да се врате. Морално и молитвено смо уз државу Србију као и уз све правдољубиве људе и народе, којима дајемо подршку да праведним, разумним и достојанственим средствима изнађу начина да Косово и Метохија, које је срце Србије, увек и остане у Србији. Молимо се и за народне челнике да их Господ уразуми, уједини и сабере да сложно управљају лађу Србије у овом тешком историјском тренутку руковођени пре свега вером у правду Божију, која држи земље и градове.

Морамо одржати и очувати своје Косово и Метохију, место свето на коме смо створени, зрели и опстали као народ, знајући да је изгубљено само оно чега се одрекнемо. Зато позивамо избегли народ да се враћа на своја огњишта која им нико не може и не сме одузети.

У исто време, позивамо браћу Архијереје, државне органе и све установе да сабирају материјалну помоћ онима који су се вратили и који ће се вратити на Косово и Метохију.

СА Синод Близу смо почетка Светог четрдесетодневног поста. Зато позивамо све верне на пост и молитву, узајамно праштање и покајање. Никад нам пост и молитва нису били потребнији него данас јер се по речи Господњој, сваки демон, свако демонско зло, па и ово које нас је снашло, може изагнати само постом и молитвом. Оно што је људима немогуће, Богу је могуће. На Њега полажемо своју наду и у Руке Њега распетога и Васкрслога стављамо своју будућност, као и будућност свих људи и свих народа. Он, Господ и Спаситељ наш, учи нас да љубимо, не само оне који нас воле, већ и оне који нас мрзе. Стога смо сви дужни да праштамо и молимо за опроштај општећи, са свим добронамерним људима, са дубоком свешћу да је то једини пут који нас води остварењу правде и миру са свима онима с којима делимо ово парче благословене косовско-метохијске земље, као и са свима људима и народима добре воље.

После седнице чланови Светог Архијерејског Синода посетили су манастир Високе Дечане, Ђаковицу и Призрен. Свети Синод се сретао са нашим народом, верним својим светињама и црквама и који није изгубио наду у победу добра и слободе, молећи се да нам Господ свима подари снагу да истрајемо на путу правде истине Божије.