Саопштење за јавност Епархије жичке - 25. јун 2008.

Поштујући основни став хришћанске православне толеранције до сада се нисмо оглашавали, покушавајући да пастирски делујемо на окореле савести одређене групе људи која, у име такозване праве вере, крстари нашом Епархијом и ствара неред на литургијама, прекидајући Свету литургију на најсветијем месту, Анафори. Последњи догађаји на освећењу храма Свете Тројице у Душковцима су линија преко које се више не може прећи.

Вербални напади добро припремљених и унапред инструираних "ревнитеља православља" прешли су у физички напад на Епископа и саслужујуће Му свештенство.

Ми, Архијерејски намесници Епархије жичке, окупљени на седници 12/25. јуна 2008. године, на дан преподобног Онуфрија Великог и преподобног Петра Атонског, саборно закључујемо и изјављујемо:

Покрет такозваних ревнитеља, окупљен око грађанског удружења "Законоправило", није утемељен на благослову Цркве и својим деловањем уноси раздор у освештани поредак Српске Православне Цркве, који је заснован на канонима, светоотачком и светосавском предању. Са овим удружењем Православна Црква и Епархија жичка нема, није имала нити ће имати било какав дијалог или кореспонденцију. У деловању присталица овог удружења примећују се елементи катарске и месалијанске јереси, осуђених и предатих проклетству од стране Отаца Православне Цркве. Присталице овог удружења сматрају да су они мерило црквеног живота и поретка и надзорници црквене јерархије. При томе они паролашки наступају, лажући о опасностима унијаћења и отпадања од православне вере.

Напомињемо да је ометање богослужења и ремећење реда на богослужбеним местима кажњиво и по грађанским и по црквеним законима. Чак ни нацисти у време окупације, ни комунисти за време своје владавине нису ометали богослужење.

Ми, намесници Епархије жичке са својим свештенством, нећемо дозволити стварање беспоретка и покушај уношења раздора у здраво ткиво Цркве Православне и верног народа.

Обновљење вере уско је повезано са литургијским животом, и у томе смислу, сходно одговорности и свештеничкој заклетви, позивамо све оне који су заблудели да се врате и уђу у црквени поредак и да у заједници пред причасном чашом исповедамо име Божије на радост и спасење, које јесте у Господу и Спасу нашем Исусу Христу.

Архијерејски заменик Епископа жичког, Архијерејски намесник гружански, Архијерејски намесник драгачевски, Архијерејски намесник жички, Архијерејски намесник жупски, Архијерејски намесник качерски, Архијерејски намесник љубићки, Архијерејски намесник моравички, Архијерејски намесник пожешки, Архијерејски намесник рачански, Архијерејски намесник студенички, Архијерејски намесник таковски, Архијерејски намесник трнавски, Архијерејски намесник трстенички, Архијерејски намесник ужички, Архијерејски намесник црногорски