Саопштење за јавност Епископа Јоаникија поводом отимања црквене земље од стране црногорског режима

Владика Јоаникије Поводом срамне одлуке органа државе Црне Горе у вези са имовином Митрополије црногорско-приморске, оглсаио се и Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије својим саопштењем за јавност, које доносимо у целини:

Умјесто доношења Закона о враћању неправедно одузете имовине Црквама и вјерским заједницама и Закона о регулисању односа између Државе и Цркава и вјерских заједница, црногорски режим кренуо је у нову отимачину црквене земље водећи истовремено медијски рат против Православне Цркве у Црној Гори.

Предсједник Скупштине Црне Горе који је дужан да иницира доношење ових закона ради осигурања вјерских и имовинских права у Црној Гори, чиме се свака држава тестира по питању фундаменталних људских права уопште, најавио је ново одузимање црквене имовине а у том правцу Републичка управа за некретнине организовано је кренула у извршење тог безакоња и насиља. Чињенице да се умјесто доношења наведених закона врши нова отимачина црквене имовине, да се против Митрополије црногорско-приморске води прљава медијска кампања, да је извршитељ злокобних најава предсједника Скупштине бивши високи официр државне безбједности, а садашњи директор Катастра ЦГ, - показују да је црногорски режим започео у духу необољшевизма гоњење Православне Цркве у Црној Гори.

Поводом наведених безакоња а посебно поводом најављеног угрожавања црквене имовине на подручју плавске Општине, позивамо цијело свештенство и вјерни народ Епархије будимљанско-никшићке да будно чува своје светиње и црквену имовину бранећи их без икаквог одступања као што су то радили и наши свети преци.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка