Саопштење за јавност Катихетског одбора Епархије бачке

Катихетски одбор Епархије бачке дошао је до сазнања да je у нашем граду одржана организована прослава такозване Ноћи вештицâ од стране дечје играонице Образовни клуб.

Колектив поменуте играонице је позвао децу да учествују у тој накарадној манифестацији тако што је по објектима предшколске установе Радосно детињство поставио плакате са основним обавештењима. Мишљења смо да је недопустиво да се највећа васпитно-образовна установа за децу предшколског узраста у нашем граду користи у ту сврху. Претпостављамо да о позивању деце на ову антиваспитну манифестцију није тражена сагласност родитељâ, а вероватно ни сагласност управе ове реномиране установе.

Познато је да поменута манифестација нема утемељења у нашој православној традицији и култури нити у хришћанској традицији и култури уопште, па сматрамо да исту није потребно нити примерено нудити нашој деци.

Ове године Православна Црква је обележила дан Митровских задушница у исто време кад и хришћани западне традиције обележавају празник Свих светих - 1. новембра, у суботу пред празник Светог великомученика Димитрија. Пошто је смисао празникâ Митровских задушница и Свих Светих истоветан, а то је молитвено сећање на све преминуле чланове породицâ и на све оне у роду људском који се упокојише са надом на васкрсење и живот вечни, сматрамо да је неумесно доводити их у везу са вештицама и празноверјем. Још мање је прихватљиво да се деца оптерећују паганским и антихришћанским обичајима, и то против своје воље и родитељима иза леђâ.

Додатни проблем представља то што се уношење паганских обреда, оживљених и дорађених у нехришћанским круговима америчке субкултуре, врши од стране колектива који би требало да васпитава и образује децу, јер и носи назив Образовни клуб, и што се све то ради под видом харитативне делатности, односно помоћи деци у Дечјем дому у Ветернику. Родитељи и деца се позивају да дођу на манифестацију и да учествују у њој плативши улазнице организатору, а да, као вид помоћи, понесу слаткише за децу у Дечјем дому.

Подржавамо сваки вид помоћи деци, а посебно деци у Дечјем дому, али не и то да уз ту помоћ неко стиче личну добит и још да деци нуди празноверје уместо да их васпитава.

Тражимо од надлежних органа да убудуће спрече пропагирање и организовање оваквих и сличних манифестација у државним предшколским и школским установама нашег града и да јавно осуде овакву злоупотребу деце и дечјих установа.

Катихетски одбор Епархије бачке