Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије се, у пратњи свога браниоца адвоката Војислава М. Ђуришића из Подгорице, уредно одазвао судском позиву поводом прекршајног поступка, који је против њега 19. јануара 2011.г. покренуло Више државно тужилаштво.

Подручни орган за прекршаје није обезбиједио адекватну просторију за одржавање овог суђења за које већ мјесецима влада велико интересовање медији и јавности. Омогућено је присуство само за представнике четири медија док бројним новинарама није дозвољен приступ. Из тих разлога, и присутни новинари су демонстративно напустили судницу солидаришући се са својим колегама којима није дозвољен приступ. На жалост, јавност је остала ускраћена за објективну информацију са овог суђења.

Суђење је почело узимањем личних података од митрополита Амфилохија и читањем захтјева за покретање прекршајног поступка. Бранилац митрополита Амфилохија, адвокат Војислав Ђуришић, затражио је одлагање рочишта ради припремања одбране, с обзиром да митрополиту Амфилохију нису достављени докази уз захтјев за покретање прекршајног поступка. Судија Лариса Беговић је одбила захтјев адвоката Ђуришића.

Адвокат је образложио да је у достављању позива и захтјева за покретање прекршајног поступка било доста пропуста, вјероватно грешкама доставне службе поште, те да се митрополит Амфилохије побринуо да, и поред тих пропуста, прими позив и уредно се одазове суду. Ти разлози, као и митрополитова презаузетост на вјерским пословима у Црној Гори и шире, али и чињеница да је бранилац претходног дана добио пуномоћје су, по његовом мишљењу, такви да су окривљени митрополит и бранилац очекивали да ће их судија Беговић уважити. На жалост, судија није уважила те објективне разлоге, на шта је адвокат Ђуришић изразио сумњу у непристрасност и објективност судије и уложио захтјев за њено изузеће.

Судија Беговић је, након тога, донијела рјешење о прекиду расправе и упутила је митрополита Амфилохија и његовог браниоца да чекају у ходнику док предсједник тог органа одлучи по захтјеву за изузеће. Адвокат Ђуришић је у таквом поступању судије видио својеврсно прејудицирање одлуке о изузећу судије и усмјеравање исхода поступка на линији предсједника и судије. Из тих разлога је затражио и изузеће предсједника подручног органа за прекршаје. Судија је одбила изричито и правно утемељено тражење адвоката да у записник унесе захтјев за изузеће предсједника подручног органа за прекршаје и поново је упутила митрополита и адвоката да чекају у ходнику.

Изненађен таквим гестом судије, адвокат Ђуришић је обавијестио суд да ће митрополит и он истога часа напустити суд, а да судији остаје могућност да изда налог за хапшење. Након тога, митрополит и његов бранилац су напустили судницу.

Са жаљењем констатујемо да је оваквим понашањем суда изневјерено очекивање Митрополије црногорско-приморске, свештенства, монаштва и вјерника, да ће орган за прекршаје остати на нивоу објективног и непристасносног суда и да ће овај поступак бити у складу са законом.

Извор: Митрополија црногорско-приморска